Mavi Vatan

Αυτό το κλίμα δίνουν τα ΜΜΕ…
Νέα ώθηση στις διεργασίες για τα ελληνοτουρκικά και τις επικίνδυνες διευθετήσεις έδωσε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν στην Άγκυρα.

Πολλοί δεν διστάζουν να μιλήσουν ακόμα και για Μεγάλη Επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δανειζόμενοι το σύνθημα του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ για τον πλανήτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται!!!

Πολλοί φοβούνται πως πίσω από την ‘θετική ατζέντα‘ και το ‘κλίμα συνεργασίας’, που περίσσεψαν στις δηλώσεις των δύο υπουργών Eξωτερικών, κρύβεται μια μεγάλη γκάμα θεμάτων που υπερβαίνουν την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας και ακουμπούν ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων και κυριαρχίας της Ελλάδας!

«Σημαντικο για τις διμερεις μας σχέσεις να διατηρηθεί το κλιμα με αποχή από μονομερεις ενεργειες που μπορέι να υπονομευσουν τη προσέγγιση που επιχειρούμε. Δεν ειμαστε αιθεροβαμονες οι αποστασεις και τα παθη δεν διαγραφονται μονοκοντιλια,ομως έχουμε διαθεση και βουληση να επενδυσουμε στην ειλικρινεια και αμοιβαια κατανοηση – κοινους τοπους και να διαρρήξουμε εδραιωμενες αντιλησεις με διαφωνιες να μην προκαλουνται κρισεις..αυστηρη και καθολικη εφαρμογή του διεθνους δικαιου» επισήμανε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με θετικό διάλογο. Αξιολογησαμε περιεκτικά τα προβλήματά μας αναφορικά με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο- εχουμε διαφορές αποψεων στο Αιγαίο συζητήσαμε τα θέματα αυτά νωρίτερα σε διερευνητικές συνομιλίες. Σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο ως Τουρκία υποστηρίζουμε παντα την αρχή του δικαίου διαμοιρασμού», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Φιντάν.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στον οδικό χάρτη των σχέσεων Ελλάδας -Τουρκίας το αμέσως επόμενο διάστημα, ο οποίος προβλέπει:
18 Σεπτεμβρίου: Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη – Τ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη
16 Οκτωβρίου: πολιτικός διάλογος (σε επίπεδο υφυπουργών)
Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (άμεσα)
Προώθηση Θετικής ατζέντας (τουρισμός, εμπόριο, ναυτιλία, κλιματική κρίση)
Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Θεσσαλονίκη
Στο επίκεντρο εκτός από το Αιγαίο θα βρεθεί και το Κυπριακό!!!

Η νέα σελίδα στα ελληνοτουρκικά είναι έτοιμη να ανοίξει! Μόνο που, ενδεχομένως, αυτά που θα γραφούν πάνω σε αυτήν, θα είναι γραμμένα για τον Ελληνισμό με μελανά γράμματα!!!

Δείτε τι κλίμα δίνουν τα ΜΜΕ:

el.gr