Σύγκρουση δυο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Hellenic Train, στον Ευαγγελισμό σημειώθηκε μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών: μιας εμπορευματικής αμαξοστοιχίας και της αμαξοστοιχίας IC 62 που είχε αναχωρήσει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη. (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Του Γιώργου Χατζηδημητρίου

Ό,τι ακούστηκε έως χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το έγκλημα των Τεμπών είναι για τα σκουπίδια μετά τη μαρτυρία της Μαρίας Καρυστιανού, που έχασε την αγαπημένη θυγατέρα της στα συντρίμμια εκείνης της σκληρής μέρας.

Μιλώντας όρθια, εις το όνομα των 57 νεκρών, των 180 τραυματιών και των ανθρώπων τους για τους οποίους ζήτησε Δικαιοσύνη, συνέτριψε με ευγένεια, θυμό, πικρία και αγιάτρευτη οδύνη τα «χάρτινα» επιχειρήματα των βουλευτών της πλειοψηφίας και του άθλιου προεδρείου, που παλεύουν απάνθρωπα και προκλητικά νύχτα μέρα για να συγκαλυφθούν οι ευθύνες των πρωταίτιων, από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τον υπουργό Μεταφορών Κ. Α. Καραμανλή έως την ιταλική εταιρία, την ΕΡΓΟΣΕ, τη Ρυθμιστική Αρχή.

Σε μια χώρα που ποτέ κανένας δεν φταίει για τίποτε, είχε τη σύνεση, ακροβατώντας στα συναισθηματικά όρια όπου ωθεί το έλασμα της λύπης η μνήμη της απώλειας, να τους κατονομάσει έναν προς έναν, γιατί όπως είπε: «Γνώριζαν και μας καθησύχαζαν, αλλιώς δεν θα στέλναμε με αυτό το τρένο όχι τα παιδιά μας, αλλά ούτε δέμα με λαχανικά»…

Ήταν φοβερή η απορία της, που έκανε ακόμα πιο δυσβάσταχτη την ασήκωτη σιωπή, η οποία… έσπαζε τα τύμπανα στην αίθουσα, όταν αναρωτήθηκε «πώς κυκλοφορεί ακόμα ελεύθερος ο Άδωνις Γεωργιάδης, που είχε δηλώσει δημόσια ότι “αν λέγαμε την αλήθεια, τότε δεν θα έμπαινε κανένας στα τρένα’’;».

Όσο για την περιβόητη συγγνώμη του πρωθυπουργού, έδειξε πόσο απέχει από το αληθινό δράμα και τα ανθρώπινα, σχολιάζοντας αυστηρά: «Συγγνώμη ζητάς όταν σκουντάς κάποιον στον διάδρομο. Όχι όταν σκοτώνεις το παιδί του»…

Μπροστά σε αυτό το ανυπέρβλητο ηθικό όριο, ήταν οικτρό εκείνες τις στιγμές το θέαμα στα έδρανα της Ν.Δ. Πρώτο βραβείο ανδρικού ρόλου -αν θεωρείται η στάση ανδρική…- απονέμεται παμψηφεί στον επικεφαλής της ομάδας Λάζαρο Τσαβδαρίδη, ο οποίος θεωρείται από τους πρωταγωνιστές της απόπειρας συγκάλυψης. Κυρτός, απέναντι στη ραγισμένη αξιοπρέπεια της Καρυστιανού, δήλωσε με υποκριτικούς ψευτολυγμούς και βουρκωμένα μάτια ότι η Ν.Δ. δεν θα υποβάλει ερωτήσεις…

Και ήταν ολότελα αμήχανη και αποκαρδιωτική η εκπροσώπηση του ΚΚΕ από την άπειρη βουλευτή Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα, που ο έμπειρος Ν. Καραθανασόπουλος, φρονίμως ποιών, την έστειλε στη θέση του να βγάλει τα κάστανα απ΄ τη φωτιά. Αποδείχθηκε πόσο λάθος ήταν η πρόταση του κόμματος, την οποία η κυβέρνηση είδε σαν σωσίβιο και φυσικά την υπερψήφισε, για την αναζήτηση διαχρονικά των αιτιών, που επιτρέπει τη διάχυση και τελικά τη μη απόδοση των ευθυνών, την ώρα που όπως υπογράμμισε η Μαρία Καρυστιανού: «Το έγκλημα και οι υπαίτιοι είναι μπροστά σας και δεν θα χρειαζόσασταν Εξεταστική Επιτροπή, αν δεν θέλατε να τους καλύψετε πίσω από την ασυλία και να τους στείλετε στη Δικαιοσύνη».

Προκάλεσαν οργή οι διαπιστώσεις της μάρτυρος ότι αλλοιώθηκε εσπευσμένα το πεδίο του εγκλήματος για να μην αποκαλυφθεί τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία, η οποία φαίνεται πως κουβαλούσε ξυλόλιο, ένα υλικό που χρησιμοποιείται για τη νόθευση της βενζίνης, το οποίο προκάλεσε τη φοβερή έκρηξη, ανιχνεύθηκε στα βαγόνια κι έκαψε και τα χέρια πυροσβεστών, διαπερνώντας τις πυρίμαχες φόρμες τους.

«Γιατί το κάνατε αυτό;» ρώτησε τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό. «Είχα εντολές άνωθεν» ψέλλισε αυτός. Εξαιτίας της καθυστέρησης για τη συλλογή στοιχείων, το υλικό από τις κάμερες για τον εμπορικό συρμό έχει πλέον καταστραφεί, ενώ όταν έθεσαν αυτά και άλλα πολλά υπόψη της εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, εκείνη, σύμφωνα με τη μάρτυρα, συμβούλεψε τους γονείς να αναζητήσουν βοήθεια στη θεία πραότητα και «να κοιτάξουν τη ζωή τους μπροστά»…

«Κανένα πρωτόκολλο δεν τηρήθηκε, τίποτε δεν έγινε με βάση τον νόμο, καμιά προσπάθεια διαλεύκανσης δεν διαπιστώθηκε». Αυτή είναι με τα λόγια της Καρυστιανού η ανήκουστη σύνοψη του εγκλήματος. Ακόμα και τον Κ. Γενηδούνια, τον πρόεδρο των μηχανοδηγών, όπως και άλλους κρίσιμους μάρτυρες, η νεοδημοκρατική πλειοψηφία της Επιτροπής τούς απέκλεισε από μάρτυρες, παρά το καθολικό αίτημα της αντιπολίτευσης.

Κι όταν, μέσα στον σπαραγμό της, η Μαρία Καρυστιανού αναρωτήθηκε για την ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα και το χαμηλό επίπεδο των εργασιών της Επιτροπής, την οποία αποφεύγει, όπως είπε, να παρακολουθεί εξαιτίας όσων ντροπιαστικών ακούγονται εκεί μέσα, ο ανεκδιήγητος πρόεδρος Δ. Μαρκόπουλος, εκφράζοντας και τα άλλα δύο μέλη του προεδρείου, Κατερίνα Παπακώστα – Παλιούρα και Αν. Μπαρτζώκα, απάντησε χωρίς ίχνος ντροπής: «Με κάθε σεβασμό, κυρία μάρτυς, υπάρχει η αρχής της πλειοψηφίας που επιβάλλει η λαϊκή κυριαρχία»…

Για όποιον παρακολούθησε αργά το βράδυ Τετάρτης από το Κανάλι της Βουλής ολόκληρη τη συνεδρίαση, η Εξεταστική Επιτροπή τελείωσε οριστικά προχθές. Μετά την κατάθεση της Μαρίας Καρυστιανού, κανένας δεν έχει το ηθικό, πολιτικό και νομικό δικαίωμα να εμποδίσει την απόδοση Δικαιοσύνης. Ας τελειώσουν συνοπτικά οι (άθλιες) εργασίες εδώ και ας στείλει η Βουλή τους υπευθύνους να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Οι άνθρωποι που έχουν απέναντί τους είναι αποφασισμένοι για όλα. Όπως υπαινικτικά ανέφερε στην εισαγωγή της η συγκλονιστικά συντετριμμένη Μαρία Καρυστιανού: «Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα λογοδοτήσουν…».

antinews