Σύμφωνα με έναν ερευνητή δημοσιογράφο που επικαλείται στοιχεία από ιστοσελίδες ναυτιλιακής παρακολούθησης, μια ναυτιλιακή εταιρεία με στενούς δεσμούς με τον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στενό έμπιστο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνέχισε να μεταφέρει φορτία από και προς το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο 2023 – παρά τη σκληρή αντι-ισραηλινή ρητορική της τουρκικής κυβέρνησης.

Από τις 16 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου, τα πλοία Hazar S [φωτο] και Sun S, που ανήκουν στην Oras Denizcilik, εισήλθαν αρκετές φορές στο ισραηλινό λιμάνι της Χάιφα, σύμφωνα με έρευνα του δημοσιογράφου Μετίν Τζιχάν (Metin Cihan), ο οποίος ανάρτησε τα στοιχεία στο «X», παλαιότερα γνωστό ως Twitter.

Η Oras Denizcilik ανήκει στον Σαλίχ Ζεκί Τζακίρ (Salih Zeki Çakır), στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού. Ο Τζακίρ είναι γνωστός Τούρκος εφοπλιστής.

Η υπεράκτια εταιρεία του γιου του Γιλντιρίμ, Ερκάμ, που ιδρύθηκε στη Μάλτα, δείχνει τη διεύθυνση της εταιρείας «Oras Denizcilik».

Σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα του Τζιχάν, μια άλλη ναυτιλιακή εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του Ερντογάν, Μπουράκ, μετέφερε επίσης φορτία στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023.

Η Manta Denizcilik, που ανήκει στον Μερτ Τζετίνκαγια (Mert Çetinkaya), ο οποίος είχε και την MB Denizcilik με τον Μπουράκ Ερντογάν, έστειλε ένα πλοίο στο Ισραήλ όπως η Oras Denizcilik.

Η ναυτιλιακή αυτοκρατορία της οικογένειας Γιλντιρίμ

Το 2017 μια έρευνα από τις Ευρωπαϊκές Ερευνητικές Συνεργασίες (EIC) στην οικογενειακή επιχείρηση του τότε πρωθυπουργού Γιλντιρίμ αποκάλυψε ότι η οικογένεια κατέχει ναυτιλιακά και συναφή περιουσιακά στοιχεία που υπερβαίνουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Η επιχείρησή τους περιλαμβάνει 11 πλοία υπό ξένη σημαία που διαχειρίζονται μέσω ενός δικτύου εταιρειών στη Μάλτα, την Ολλανδία, τις Ολλανδικές Αντίλλες και πιθανώς τις Νήσους Μάρσαλ και τον Παναμά.

Η ναυτιλιακή επιχείρηση, συγκαλυμμένη στους φορολογικούς παραδείσους και την αδιαφάνεια, χρηματοδοτείται μέσω σημαντικών δανείων από ελβετικές και τουρκικές τράπεζες.

Η «εφοπλιστική» σταδιοδρομία του Γιλντιρίμ στη ναυτιλία ξεκίνησε το 1994 με την İstanbul Fast Ferries Company (İDO) που ανήκε στην Πόλη, η οποία τότε διοικούνταν από τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Ερντογάν.

Ο Γιλντιρίμ απολύθηκε το 2000 λόγω σκανδάλου που αφορούσε ευνοιοκρατία προς τον θείο του.

Ανενόχλητος, ο Γιλντιρίμ μεταπήδησε στην πολιτική, εντάχθηκε στο ισλαμιστικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν το 2001 και στη συνέχεια έγινε υπουργός Μεταφορών μετά την εκλογική νίκη του AKP το 2002.

Παρά τις κοινοβουλευτικές έρευνες, ο Yıldırım δήλωσε μόνο ότι παρέδωσε την ναυτιλιακή του επιχείρηση στα παιδιά του το 2002.

Η έρευνα της EIC εντόπισε το ναυτιλιακό δίκτυο της οικογένειας Γιλντιρίμ σε οντότητες με έδρα τη Μάλτα όπως η Dertel Shipping Limited, η Nova Ponza Limited, η Rory Malta Limited και η Nova Warrior Limited, τις οποίες διαχειρίζονται ο Σουλεϊμάν Βουράλ (Süleyman Vural), ανιψιός του Γιλντιρίμ και ο Ερκάμ, ο γιος του.

Αυτές οι εταιρείες, μαζί με άλλες στην Ολλανδική Καραϊβική, αποτελούν μέρος μιας εξελιγμένης δομής που έχει σχεδιαστεί για να συσκοτίζει την ιδιοκτησία και να ελαχιστοποιεί τις φορολογικές υποχρεώσεις.

Τα πρώτα ίχνη των υπεράκτιων περιπετειών του Γιλντιρίμ εμφανίζονται στη Μάλτα το 1998, μέσω μιας εταιρείας που παραπέμπει στην τουρκική προέλευση των μετόχων της – της Tulip Maritime Limited.

Επικεφαλής αυτής ήταν ο θείος του πρώην πρωθυπουργού Γιλμάζ Ερεντζέ και επίσης επαφές από τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο της Τουρκίας.

Μεταξύ αυτών ήταν ο Τσακίρ και ο Αχμέτ Εργκούν, σύμβουλος του Προέδρου Ερντογάν από τις ημέρες του ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, καθώς και ο πρώην αναπληρωτής και δικαστής του ανώτατου δικαστηρίου, ο Αμπάς Γκοκτζέ (Abbas Gökçe).

Σύμφωνα με αποκαλύψεις του πρώην έμπιστου του Ερντογάν, Αλί Γεσιλντάγκ (Ali Yeşildağ), ο ίδιος ο Γιλντιρίμ είναι απλώς ένας φύλακας μιας τεράστιας περιουσίας που ανήκει στον Ερντογάν, ο οποίος τον έβαλε επικεφαλής της ακτοπλοϊκής εταιρείας της πόλης της Κωνσταντινούπολης και στον οποίο οφείλει την καριέρα του.

Εμπόριο με το Ισραήλ

Αφού η παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε επιθέσεις στο νότιο Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου, που σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και οδήγησαν στην απαγωγή 240 Ισραηλινών ομήρων, το Ισραήλ αντεπιτέθηκε σφυροκοπώντας τη Γάζα.

Η σκληρή απάντηση του Ισραήλ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στον ισλαμικό κόσμο.

Οι Τούρκοι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά του Ισραήλ.

Ο Ερντογάν, ο οποίος εδώ και καιρό πλασαρίστηκε στον μουσουλμανικό κόσμο ως υπέρμαχος των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και ισχυρός επικριτής του Ισραήλ, ήταν ασυνήθιστα μετριοπαθής στον τόνο του τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης και μάλιστα προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο πλευρών.

Ωστόσο, καθώς η δημόσια οργή αυξανόταν για τον αριθμό των νεκρών στη Γάζα, ο Τούρκος πρόεδρος δεν είχε την πολυτέλεια να παραμείνει σιωπηλός και εξαπέλυσε μια σκληρή ρητορική που δεν έδειξε σημάδια υποχώρησης, η οποία κατέληξε στο να κατηγορεί επανειλημμένα το Ισραήλ ως «τρομοκρατικό κράτος» ενώ επαινούσε τη Χαμάς ως «απελευθερωτές».

Η αποκάλυψη ότι ο Ερντογάν και το στενό του περιβάλλον συνέχισαν τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ προκάλεσε την οργή των επικριτών του, που επεσήμαναν την υποκρισία της καταδίκης του Ισραήλ σε κυβερνητικό επίπεδο ενώ ιδιωτικά επιδιώκουν ένα επικερδές εμπόριο με τη χώρα.

Ο Τζιχάν είχε προηγουμένως αποκαλύψει την κλίμακα του εμπορίου της Τουρκίας με το Ισραήλ, λέγοντας στις 11 Νοεμβρίου ότι 253 πλοία έχουν αποπλεύσει από την Τουρκία προς το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου, μεταφέροντας φορτία όπως αργό πετρέλαιοκαύσιμασίδηρο και χάλυβα.από makeleip.gr