Ιάπωνες επιστήμονες ισχυρίστηκαν ότι βρίσκονται στο κατώφλι της ανάπτυξης ανθρώπινων μωρών στο εργαστήριο, επωάζοντας ωάρια και σπέρμα σε μια τεχνητή μήτρα.

«Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσα σε μόλις πέντε χρόνια», σύμφωνα με τον καθηγητή Katsuhiko Hayashi, ειδικό στη βιολογία των βλαστοκυττάρων στο Πανεπιστήμιο Kyushu, ανέφερε η DailyMail.

Η ομάδα του χρησιμοποίησε αυτή τη μέθοδο συνθετικής παρένθετης μητρότητας για να δημιουργήσει μωρά ποντίκια από δύο τρωκτικά.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο στο περιοδικό Nature, η ομάδα μετέτρεψε τα δερματικά κύτταρα των αρσενικών ποντικών σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε διάφορους τύπους κυττάρων ή ιστών.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέπτυξαν αυτά τα κύτταρα και τους έριξαν ένα φάρμακο το οποίο μετέτρεψε τα αρσενικά βλαστοκύτταρα τρωκτικών σε θηλυκά κύτταρα, παράγοντας έτσι λειτουργικά ωάρια.

Η γονιμοποίηση αυτών των ωαρίων και η εμφύτευσή τους σε θηλυκά ποντίκια, εν τω μεταξύ, είχε ως αποτέλεσμα την τεχνητή σύλληψη αρσενικών ποντικών.

Και ενώ μόνο το 1% των εμβρύων – 7 από τα 630 – αναπτύχθηκαν σε ζωντανά ποντίκια, οι ερευνητές θεώρησαν ότι το πείραμα είχε δυνητικά σημαντικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη αναπαραγωγή.

«Είναι μια πολύ έξυπνη στρατηγική», δήλωσε η Diana Laird, ειδικός σε βλαστοκύτταρα και αναπαραγωγικά κύτταρα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα τόσο στη βιολογία των βλαστοκυττάρων όσο και στην αναπαραγωγική βιολογία».

Ωστόσο, όπως μεταδίδει η New York Post, ενώ οι επιστήμονες κατάφεραν να παράξουν στοιχειώδη ανθρώπινα ωάρια και σπέρμα στο εργαστήριο δεν κατάφεραν ακόμα να δημιουργήσουν (ανθρώπινα) έμβρυα.

Κοινώς, αυτή η τεχνητή μέθοδος γέννησης βρεφών βρίσκεται ακόμα στο…εμβρυϊκό της στάδιο.

Ο Δρ Hayashi όμως φάνηκε αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι θα χρειαζόταν περίπου μισή δεκαετία για να αναπαραχθεί η παραγωγή κυττάρων, που μοιάζουν με ωάρια, στον άνθρωπο και 10-20 χρόνια δοκιμών για να διασφαλιστεί ότι αυτή η τεχνητή μέθοδος αναπαραγωγής είναι ασφαλής για χρήση σε κλινικές.

EL.GR