Μπορεί η διορία που είχε δώσει αρχικά ο στρατός του Ισραήλ στους Παλαιστινίους πολίτες για να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας να έχει εκπνεύσει, όμως οι Δυνάμεις του Ισραήλ προέτρεψαν ξανά το πρωί του Σαββάτου, με μήνυμά τους στα αραβικά τους αμάχους στην περιοχή να μετακινηθούν προς τον νότο από τις 10:00 ως τις 16:00.

Οι κάτοικοι του Μπέιτ Χανούν θα πρέπει να πάνε στο Χαν Γιουνίς και θα ακολουθήσουν περαιτέρω οδηγίες, έγραψε στα αραβικά στην πλατφόρμα X ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος.

«Εάν νοιάζεστε για τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας, πηγαίνετε νότια σύμφωνα με τις οδηγίες. Να είστε βέβαιοι ότι οι ηγέτες της Χαμάς έχουν φροντίσει τον εαυτό τους και καλύπτονται από χτυπήματα στην περιοχή» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, προτρέποντας τους αμάχους να χρησιμοποιήσουν συγκεκριμένους διαδρόμους εκκένωσης για να απομακρυνθούν από την πόλη της Γάζας «με ασφάλεια».

Οι σειρήνες ηχούν διαρκώς, στο Τελ Αβίβ, ενώ ο ισραηλινός στρατός διεξήγαγε εφόδους για την εξουδετέρωση ενόπλων της Χαμάς, στη διάρκεια των οποίων εντοπίστηκαν πτώματα ισραηλινών ομήρων στη Γάζα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Jerusalem Post.

Η εφημερίδα ανέφερε πως τα πτώματα βρέθηκαν χθες τη νύχτα, καθώς η 7η ταξιαρχία προέλαυνε προς τα σύνορα. Ο αριθμός των πτωμάτων δεν διευκρινίζεται. Η ταξιαρχία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, περικύκλωσε περιοχή, βρήκε τα πτώματα και τα μετέφερε στην ισραηλινή επικράτεια.

Από την πλευρά του ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ανακοίνωσε πως 13 από τους τουλάχιστον 150 ομήρους που πήρε στο Ισραήλ σκοτώθηκαν σε ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας. Ανέφερε πως ανάμεσά τους ήταν ξένοι, χωρίς να διευκρινίσει τις εθνικότητές τους. Δεν έχει υπάρχει επιβεβαίωση από μέρους Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού, που ανέφερε πως θα ερευνήσει αυτή την πληροφορία.

Η Χαμάς κάνει λόγο για «ψυχολογικό» πόλεμο

Την ίδια ώρα, η τρομοκρατική Χαμάς, κάνει λόγο για ψεύτικη προπαγάνδα και ψυχολογικό πόλεμο, καλώντας τους κατοίκους να αγνοήσουν την προειδοποίηση του Ισραήλ για εκκένωση του βορείου τμήματος του θύλακα. Παράλληλα, και η Σαουδική Αραβία απορρίπτει «κατηγορηματικά» την εκκένωση της Γάζας, καταδικάζοντας τον βομβαρδισμό «ανυπεράσπιστων αμάχων», ανεβάζοντας τον τόνο των επικρίσεών της στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς, οι μαχητές της οποίας, ενδέχεται να είχαν σχεδιάσει την επίθεση στο Ισραήλ περισσότερο από ένα χρόνο πριν, όπως δείχνουν έγγραφα που έφερε στο φως της δημοσιότητας το Sky News.

Πολλές επικρίσεις έχουν διατυπωθεί για τη διαταγή που δίνει το Ισραήλ στους Παλαιστινίους να εκκενώσουν τη Γάζα και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καλέσει τη χώρα να ανακαλέσει τη διαταγή της, επισημαίνοντας την απειλή η κατάσταση να γίνει «καταστροφική».

Το Ιράν κάλεσε τις ΗΠΑ να «ελέγξουν» το Ισραήλ, για αποφυγή περιφερειακού πολέμου, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής του.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, την πολιορκία της Γάζας, συγκρίνοντάς τη με αυτή του Λένινγκραντ από τους Ναζί, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να στείλει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε τις βολές κατά των ΗΠΑ, για την αποστολή πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από liberal.gr