Συνέντευξη Τύπου  θα παραχωρήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τη Δευτέρα στις 12:30 όπως έκανε ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι η νομοθετική ρύθμιση για το «μπλόκο» στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, θα έρθει την επόμενη βδομάδα στη Βουλή.

Οι πολιτικές πιρουέτες της κυβέρνησης με στόχο τον αποκλεισμό από τις προσεχείς εκλογές του «κόμματος Κασιδιάρη» προκαλούν αναταράξεις και προβληματισμούς, ενώ πυροδοτούν ισχυρές ιδεολογικές ενστάσεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, τα οποία βλέπουν πίσω από τις προωθούμενες διατάξεις του υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη την απόπειρα θεσμικής κατοχύρωσης της «θεωρίας των δύο άκρων» και την εξίσωση, όπως αναφέρουν, της καταδικασμένης ως εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή με την Αριστερά.

Μπορεί η κυβερνητική πλειοψηφία να ελπίζει ότι οι διαφωνίες θα εκλείψουν και το μπλόκο στο κόμμα του Κασιδιάρη θα περάσει ομοφώνως από τη Βουλή, στην πραγματικότητα όμως οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι μικρές.

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 απαντούν ένα «ίσως» και τρία «όχι» στη πρόταση της κυβέρνησης και αφήνουν μικρά περιθώρια συνεννόησης σε μία κοινή τροπολογία που θα ήταν το καλύτερο σενάριο για τη δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί επισήμως να λέει ότι «οι νεοναζιστικές εγκληματικές οργανώσεις πρέπει να μείνουν έξω από τη Βουλή και η θέση τους είναι στη φυλακή», αλλά έχει ήδη απαντήσει αρνητικά στην κυβερνητική πρόταση χωρίς να διευκρινίζει σε ποια σημεία διαφωνεί ή τι προτείνει ως διορθώσεις.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκος Ανδρουλάκης, έκανε χθες γραπτή δήλωση με την οποία λέει «δεν θα δεχθούμε παιχνίδια με τους Θεσμούς» και κατηγορεί όσους ψάχνουν πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα ότι «είναι εκτός τόπου και χρόνου». Ο κ. Ανδρουλάκης ζητά «απέναντι στο φαινόμενο μιας εγκληματικής οργάνωσης που ενδύεται τον μανδύα ενός κόμματος, το πολιτικό σύστημα να δράσει συντεταγμένα και με υπευθυνότητα», ενώ στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν πως το κόμμα τους προτίθεται να ψηφίσει θετικά την κυβερνητική πρόταση, εφόσον μέσα από το διάλογο που θα προκύψει στη Βουλή γίνουν κάποιες παρεμβάσεις.

Με το πρόσχημα περί επαναφοράς της θεωρίας των δύο άκρων, αρνητική θέση έχει πάρει από την αρχή το ΚΚΕ, δηλώνοντας και αυτό με τη σειρά του ότι «έχει διαρκές μέτωπο στην πράξη απέναντι στις εγκληματικές ναζιστικές οργανώσεις, πρωτοστατεί ώστε να απομονωθούν και να ξεριζωθούν από κάθε χώρο δουλειάς, γειτονιά και σχολείο».

Στην ίδια γραμμή και ο Γιάνης Βαρουφάκης, καθώς σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 υιοθετεί το επιχείρημα-ξέπλυμα των νεοναζιστών: «Δεν θα γίνουμε συνεργοί στην ηρωοποίηση του Κασιδιάρη και των λοιπών ναζί που θα επιτύχει η απαγόρευση που μεθοδεύει η κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας». Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 μάλιστα κάνει λόγο για «απατηλή πλάνη του ΣΥΡΙΖΑ» ότι μπορεί η απαγόρευση να «φωτογραφίσει» αποκλειστικά ναζιστικά κόμματα χωρίς να αποτελέσει προοίμιο για ένα ντόμινο απαγορεύσεων με αντικομμουνιστική στόχευση.