η οποία τους στέλνει όλους στον…αγύριστο με την αδιαφορία αλλά και την αποστροφή της…

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ

Τη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ και την απώλεια του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης «βλέπουν» σχεδόν 8/10 πολίτες (78,2%) στο δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης που δημοσιεύτηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN την Παρασκευή, ενώ την ίδια στιγμή άνετο είναι το προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε επιμέρους ποιοτικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα, οι ερωτηθέντες εκτιμούν στην πλειοψηφία τους πως ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς διάσπαση, όπως επίσης και ότι θα χάσει το ρόλο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο πρωθυπουργόςκερδίζει την προτίμηση των ερωτηθέντων όσον αφορά το ποιος από τους ηγέτες των τριών πρώτην σε ποσοστά κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) είναι καταλληλότερος να διαχειριστεί σοβαρά ζητήματα της χώρας όπως η εξωτερική πολιτική, η οικονομία και η καθημερινότητα των πολιτών.

 Όσον αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, για άλλη μια δημοσκόπηση ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, βρίσκεται στην κορυφή, έχοντας από κοντά τον κ. Μητσοτάκη (τους χωρίζει 1,4%), ενώ οι υπόλοιποι αρχηγοί είναι αρκετά πιο πίσω.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι μόλις έκτος σε δημοφιλία, όντας πίσω και από τον πέμπτο Κυριάκο Βελόπουλο, ενώ τρίτος βρίσκεται ο Νίκος Ανδρουλάκης και τέταρτη η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ειδικότερα, η δημοσκόπηση της MRB καταγράφει ότι στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής το 40,1% θεωρεί πως μπορεί να τα αντιμετωπίσει καλύτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 8,2% απαντά ο Στέφανος Κασσελάκης, το 7,8% απαντά ο Νίκος Ανδρουλάκης. Το 30,5% απαντά κανένας από τους τρεις.

Στα θέματα οικονομίας το 33,2% απαντά πως μπορεί να τα αντιμετωπίσει καλύτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 11,1% απαντά ο Στέφανος Κασσελάκης, το 10,3% απαντά ο Νίκος Ανδρουλάκης. Το 35,6% απαντά κανένας από τους τρεις.

 Στα θέματα της καθημερινότητας το 28,2% απαντά πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να τα διαχειριστεί καλύτερα, το 15,1% απαντά ο Στέφανος Κασσελάκης, το 12,4% απαντά ο Νίκος Ανδρουλάκης. Κανένας από τους τρεις απαντά το 33,6%.

Συρρίκνωση για Κασσελάκη – ΣΥΡΙΖΑ

Ακόμη, το 60% όσων συμμετείχαν στην έρευνα, απαντά πως η δημοσιοποίηση γεγονότων της προσωπικής ζωής του κ. Κασσελάκη επηρεάζει πολύ ή αρκετά αρνητικά την εικόνα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και το 16,6% απαντά πως επηρεάζει θετικά.

Το 78,2% εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασπαστεί μετά τα τελευταία γεγονότα, ενώ το 13,9% πως θα μείνει ενωμένος.

Όσον αφορά στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 65,5% εκτιμά πως το κόμμα θα διασπαστεί, ενώ το 32,5% πως θα μείνει ενωμένο.

Το 63,4% των ερωτηθέντων θεωρεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να παραμείνει κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ το 28,1% πως θα διατηρήσει τη δεύτερη θέση.

Στην ερώτηση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις ευρωεκλογές να αρθρώσει έναν ανανεωτικό αντιπολιτευτικό λόγο, το 66,4% απαντά αρνητικά και το 26,4% θετικά.

Οι συσπειρώσεις των κομμάτων

Η ΝΔ καταγράφει υψηλότατη συσπείρωση, στο 85,7%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει συσπείρωση 59,7%, με τους ψηφοφόρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μετακινούνται… παντού, όπως είπε ο Δημήτρης Μαύρος.

Συγκεκριμένα, το 19,5% των ψηφοφόρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατευθύνεται προς την αδιευκρίνιστη ψήφο, το 5,8% προς το ΠΑΣΟΚ, το 4,6% προς το ΚΚΕ, το 4% προς το ΜέΡΑ25, και το 3,5% προ την Πλεύση Ελευθερίας.

Οι δημοφιλέστεροι πολιτικοί αρχηγοί

  • Δημήτρης Κουτσούμπας με 35,9% θετικές απόψεις
  • Κυριάκος Μητσοτάκης με 34,5% θετικές απόψεις
  • Νίκος Ανδρουλάκης με 25,6% θετικές απόψεις
  • Ζωή Κωνσταντοπούλου με 22,7% θετικές απόψεις
  • Κυριάκος Βελόπουλος με 21% θετικές απόψεις
  • Στέφανος Κασσελάκης με 18% θετικές απόψεις
  • Δημήτρης Νατσιός με 7,1% θετικές απόψεις
  • Βασίλης Στίγκας με 4,7% θετικές απόψεις