Τρομαχτική η κατάσταση στο ουκρανικό πεδίο της μάχης, αφού αναφορές προτείνουν πως η ουκρανική στρατιωτική ηγεσία έχει απαγορεύσει την διάσωση σωμάτων νεκρών στρατιωτών
Σύμφωνα με σημερινή αναφορά του ρωσικού Καναλιού 5, η διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας αφήνει τα σώματα των νεκρών στρατιωτών στο πεδίο της μάχης, απαγορεύοντας στους στρατιώτες της να τα μεταφέρει πίσω από την πρώτη γραμμή για να τα θάψει. Αυτό ανέφερε συγκεκριμένα ο Βλαντιμίρ Ρογκόφ, μέλος του κύριου συμβουλίου διοίκησης της περιοχής Ζαπορίζια σε συνέντευξή του με την ρωσική κρατική RIA Novosti

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου, ακόμα και τώρα τα πεδία της μάχης είναι «κυριολεκτικά γεμάτα με σώματα νεκρών στρατιωτών από την Ουκρανία». Αλλά αντί να θάβουν τους στρατιώτες τους, η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση αφήνει πίσω τα σώματα των πεσόντων για να σώσει ενέργεια για σημαντικότερα πράγματα.

«Απλά αφήνονται εκεί σαν απόβλητα και άχρηστα βιοϋλικά. Η διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας απαγορεύει την πραγματοποίηση επιχειρήσεων για την διάσωση σωμάτων νεκρών στρατιωτών, όπως επίσης απαγορεύει το θάψιμο των πεσόντων» δήλωσε ο Ρογκόφ.

Φυσικά ουκρανικές αναφορές έχουν διαψεύσει αρκετές φορές τέτοιες ρωσικές δηλώσεις, ωστόσο πολλές φορές ρωσικά μέσα επιβεβαιώνουν τις κατηγορίες τους με υλικό από το πεδίο της μάχης που δείχνει την δραματική κατάσταση με τα αμέτρητα άψυχα σώματα στρατιωτών.

Η Πολωνία Ξεκίνησε την Απέλαση 80.000 Ουκρανών
Από την άλλη, πρόσφατες πληροφορίες που μεταδίδει η ρωσική Avia-pro αναφέρουν πως οι πολωνικές αρχές -ως απάντηση σε ένα αίτημα της ουκρανικής πλευράς- ξεκίνησαν να απελαύνουν άντρες Ουκρανούς πολίτες που είναι σε κατάλληλη ηλικία για να υπηρετήσουν στρατιωτικά, οι οποίοι εγκατέλειψαν την πατρίδα τους παράνομα μετά την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου του 2022. Αυτή η απόφαση μπορεί να επηρεάσει έως και 80 χιλιάδες Ουκρανούς που μετακινήθηκαν προσωρινά στην Πολωνία.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Ουκρανία ανακοίνωσε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν την χώρα για να αποφύγουν την επιστράτευση. Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς δεν διέθεταν τα απαραίτητα έγγραφα και άδειες, οπότε ουσιαστικά η μετακίνησή τους στο εξωτερικό θεωρείται παράνομη. Οι πλειοψηφία επέλεξε την Πολωνία ως ένα προσωρινό καταφύγιο εξαιτίας της κοντινής απόστασης και των πολιτιστικών ομοιοτήτων.

Ωστόσο, συμβαδίζοντας με διεθνείς συνθήκες και υπακούοντας το αίτημα της Ουκρανίας, οι πολωνικές αρχές αποφάσισαν να ξεκινήσουν την διαδικασία επιστροφής αυτών των ατόμων στην πατρίδα τους. Επίσημοι εκπρόσωποι της Πολωνίας τόνισαν πως δρουν με γνώμονα τα συμφέροντα του ουκρανικού κράτους και προσπαθούν να βοηθήσουν την Ουκρανία να αντιμετωπίσει την τωρινή κατάσταση.

Λέγεται τέλος πως η διαδικασία απέλασης θα πραγματοποιηθεί με βάση όλους τους νόμιμους κανονισμούς και πρότυπα.

pentapostagma