Στην αποκάλυψη ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν μετέφεραν στους Ρώσους συναδέλφους τους όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες που είχαν συλλέξει σχετικά με τον κίνδυνο μιας τρομοκρατικής επίθεσης στο Crocus City Hall στη Μόσχα προχωρά δημοσίευμα των New York Times.
Βάσει του δημοσιεύματος, οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι δεν μοιράστηκαν με τους Ρώσους συναδέλφους τους όλα τα δεδομένα που είχαν στη διάθεση τους σχετικά με την απειλή της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα υπό τον φόβο μήπως οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες εντοπίσουν τους πληροφοριοδότες τους και τις μεθόδους των πληροφοριών τους.

Τι φοβήθηκαν οι Αμερικάνοι

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Αμερικάνοι παρακολουθούσαν πολύ στενά τις δραστηριότητες του Ισλαμικού Κράτους με ηλεκτρονικές υποκλοπές, πληροφοριοδότες και άλλα μέσα.
Αναφέρεται μάλιστα πως οι Αμερικάνοι πράκτορες έλαβαν αρκετά συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τα σχέδια της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα.
Υπενθυμίζεται πως σε δηλώσεις του ο Alexander Bortnikov, διευθυντής της FSB, της υπηρεσίας ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υποστήριξε πως οι ΗΠΑ μετέφεραν πληροφορίες σχετικά με την προετοιμασία μιας τρομοκρατικής επίθεσης στη Ρωσία, στις αρχές Μαρτίου, αναφέροντας ωστόσο πως οι πληροφορίες αυτές ήταν γενικής φύσης.
Όπως είπε, τέτοιου είδους πληροφορίες από τους Αμερικάνους ποτέ δεν είναι συγκεκριμένες.

Γιατί δεν πήγε ο Putin στο σημείο της επίθεσης

Ερωτηθείς γιατί ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin δεν έχει μεταβεί έως σήμερα στο σημείο της τραγωδίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov υποστήριξε πως ο Ρώσος πρόεδρος δεν ήθελε να παρέμβει με αυτόν τον τρόπο στο έργο των κρατικών αρχών.
«Από τα πρώτα λεπτά αυτής της τρομοκρατικής επίθεσης, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και η ηγεσία της περιφέρειας της Μόσχας, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Andrei Vorobyov,, έλαβαν όλα τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν σε τέτοιες καταστάσεις για να διασφαλιστεί η διάσωση ανθρώπων, η παροχή ιατρικής περίθαλψης στα θύματα και η πυρόσβεση. 
Φυσικά, αυτές τις μέρες η πραγματοποίηση κάποιου είδους επίσκεψης είναι εντελώς ανέφικτη, γιατί απλώς θα παρενέβαινε στις εργασίες των αρχών που είναι σε εξέλιξη στο σημείο» υποστήριξε ο Peskov.

Αναφορές για αγνοούμενους

Ο Peskov κλήθηκε να τοποθετηθεί και για το δημοσίευμα στο κανάλι Baza στο Telegram – θεωρείται πως είναι κοντά στις υπηρεσίες πληροφοριών – , βάσει του οποίου 95 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την επίθεση στο Crocus City Halla.
Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, η ερώτηση αυτή θα πρέπει να απευθυνθεί στους ερευνητές που χειρίζονται την υπόθεση αυτή.

Υπό νοσηλεία 74 τραυματίες

Βάσει των τελευταίων επίσημων στοιχείων, 74 τραυματίες εξακολουθούν να παραμένουν σε διάφορα νοσοκομεία και νοσηλευτικά ιδρύματα στη Μόσχα.
Σύμφωνα με τον Mikhail Murashko, τον υπουργό Υγείας της Ρωσίας, 90 άνθρωποι που τραυματίστηκαν κατά την επίθεση στο Crocus City Hall, έχουν λάβει εξιτήριο ενώ 208 έλαβαν εξωτερική περίθαλψη.
Όπως επισημαίνεται, από όλα τα θύματα, 3 παραμένουν σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση.
«Πρόκειται για ασθενείς με σοβαρά τραύματα από πυροβολισμούς, καθώς και για συνδυασμό τραυμάτων από πυροβολισμό και εγκαυμάτων» τόνισε ο Murashko.
Όπως είπε, η κατάσταση 18 ατόμων παραμένει σοβαρή, μεταξύ των οποίων 3 παιδιά. 
33 άτομα είναι σε μέτρια κατάσταση ενώ 20 άτομα προετοιμάζονται για εξιτήριο τις επόμενες ημέρες καθώς η κατάστασή τους έχει βελτιωθεί.
Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 143 νεκρούς.

www.bankingnews.gr