Έτσι κερδίζονται οι εκλογές

Σάκης Μουμτζής

15/01/2023 • 00:00

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι εκλογές δεν κερδίζονται ούτε με τις υποκλοπές ούτε με τις βαλίτσες του Καλογρίτσα. Αυτά είναι γεγονότα που περιστασιακά διαμορφώνουν την επικαιρότητα και στη συνέχεια επικαλύπτονται από άλλα γεγονότα και ξεθωριάζουν. Δεν καθορίζουν την εκλογική συμπεριφορά των πολιτών. Αφορούν έναν μικρόκοσμο και τίποτα παραπάνω. Είναι ένα καλό υλικό για τους μαχητές του Διαδικτύου. 

Οι εκλογές κερδίζονται πρωτίστως στο πεδίο της οικονομίας και αυτό είναι γνωστό. Σε αυτό το πεδίο δοκιμάζονται οι δεξιότητες όλων των κυβερνήσεων και σε αυτό το πεδίο δοκιμάζονται και οι αντοχές των πολιτών. Μια κυβέρνηση που με την οικονομική πολιτική της παρέχει μιαν ασφάλεια στους ψηφοφόρους, καλλιεργεί και τις προσδοκίες για ένα καλύτερο μέλλον. Και οι πολίτες ψηφίζουν με βάση την ελπίδα για το αύριο. 

Ας δούμε τι έγινε μόλις σε μια εβδομάδα:

1.Από προχθές μπορεί κάποιος να ιδρύσει μια ατομική επιχείρηση μέσω του gov.gr χωρίς να επισκεφτεί την Εφορία, τον ΕΦΚΑ, και το Επιμελητήριο. Γλιτώνουν οι πολίτες την ταλαιπωρία και τις εργατοώρες που απαιτούνταν για να περαιωθούν με φυσική παρουσία οι σχετικές διαδικασίες. 

2.Σύμφωνα με έρευνα του Economist, η Ελλάδα το 2022 κατέλαβε την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη στην ανάπτυξη, στη μείωση του χρέους, στις μεταρρυθμίσεις, στην αναβάθμιση από τους οίκους αξιολογήσεων. Συγχρόνως η ανεργία κοντεύει να κινηθεί στο όριο του 11%. 

3.Το 2022 θα αποτελέσει χρονιά – ρεκόρ για τις ελληνικές εξαγωγές. Στο 11μηνο κινούνται λίγο πάνω από τα 50 δισεκατομμύρια. 

4. Μέχρι τον Μάιο θα έχει ολοκληρωθεί όλος ο κύκλος των παροχών που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, για συντάξεις, μισθούς, φορολογικές ελαφρύνσεις, επιδόματα. Μια σειρά μέτρων που αγκαλιάζει σχεδόν ολόκληρη την κοινωνία. Mέτρα που οφείλονται στην υπεραπόδοση της Οικονομίας και δεν παράγουν έλλειμμα. Συμβάλλουν δε στην κοινωνική συνοχή. 

Όλα τα παραπάνω θα μπούνε στη ζυγαριά στην προεκλογική περίοδο και οι πολίτες θα αποφασίσουν ποια κυβέρνηση θα τους εξασφαλίσει μια παραγωγική τετραετία, χωρίς πειραματισμούς και επικίνδυνες ταξικές ιδεοληψίες. Και πάλι οι ίδιοι οι πολίτες θα κρίνουν αν για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση, με ομοιογένεια, που θα αποκλείσει τυχοδιωκτισμούς στο πολιτικό και στο οικονομικό πεδίο. 

Και βέβαια υπάρχουν και τα εθνικά θέματα. Εδώ, σε αυτόν τον τομέα η Νέα Δημοκρατία είναι σα να κλέβει παγκάρι εκκλησίας. Τα οπλικά συστήματα που παρήγγειλε και τα οποία σταδιακά έρχονται, οι αμυντικές συμφωνίες που συνήψε, η αναβάθμιση του κύρους της χώρας μας στη διεθνή σκηνή, όλα αυτά θα συγκριθούν με την πολιτεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μια πλήρης άρνηση και τίποτα άλλο. 

Η κυβέρνηση στο υπολειπόμενο διάστημα μέχρι τις εκλογές έχει να παραγάγει και άλλο έργο, ώστε κατά την προεκλογική περίοδο θα είναι σε θέση να παρουσιάσει στους πολίτες έναν ολοκληρωμένο κατάλογο των επιτευγμάτων της. Και αυτοί θα αποφασίσουν. 

Απο liberal.gr