Σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες θα μπορούσε να υπάρχει ένας άλλος πλανήτης «όμοιος με τη Γη» που περιμένει να ανακαλυφθεί στο ηλιακό μας σύστημα.
Νομίζουν ότι αυτός ο νέος πλανήτης κρύβεται στη Ζώνη Κάιπερ, δακτύλιος αντικειμένων σε σχήμα ντόνατς που εκτείνεται ακριβώς πέρα ​​από την τροχιά του Ποσειδώνα .

Αυτός ο αποκαλούμενος πλανήτης της ζώνης Kuiper (KBP – Πλανήτης της Ζώνης Kuiper) απέχει έως και 500 αστρονομικές μονάδες (AU) από τον ήλιο – 500 φορές την απόσταση μεταξύ Γης και Ήλιου και θεωρούν ότι βρίσκεται πιο κοντά από τον Πλανήτη Εννέα (που αναφέρεται ότι είναι ένας υποθετικός πλανήτης στην εξωτερική πλευρά του ηλιακού συστήματος). Εάν ο πλανήτης εννέα υπήρχε, θα χρειαζόταν μεταξύ 10.000 και 20.000 ετών για να γυρίσει γύρω από τον ήλιο

Ο πλανήτης KBP πρέπει να έχει έως και τρεις φορές τη μάζα της Γης, λένε οι ειδικοί, αλλά οι θερμοκρασίες είναι πιθανώς πολύ χαμηλές για να διατηρήσουν τη ζωή όπως τη γνωρίζουμε.

Η μελέτη διεξήχθη από την Patryk Sofia Lykawka του Πανεπιστημίου Kindai στην Οσάκα της Ιαπωνίας και τον Takashi Ito του Εθνικού Αστρονομικού Παρατηρητηρίου της Ιαπωνίας στο Τόκιο.

«Προβλέπουμε την ύπαρξη ενός πλανήτη σαν τη Γη», λένε στο έγγραφό τους, που δημοσιεύτηκε στο The Astronomical Journal .

«Είναι εύλογο ότι ένα αρχέγονο πλανητικό σώμα θα μπορούσε να επιβιώσει στη μακρινή Ζώνη Kuiper ως πλανήτης KBP, καθώς πολλά τέτοια σώματα υπήρχαν στο πρώιμο ηλιακό σύστημα».

Είναι γνωστό ότι η Ζώνη Kuiper περιέχει εκατομμύρια παγωμένα αντικείμενα, που αναφέρονται ως trans-Neptunian αντικείμενα (TNOs) επειδή βρίσκονται πέρα ​​από τον Ποσειδώνα.

Τα αντικείμενα αυτά πιστεύεται ότι είναι ό,τι έχει απομείνει από το σχηματισμό του ηλιακού συστήματος και αποτελούνται από μείγματα πετρωμάτων, άμορφου άνθρακα και πτητικών πάγων όπως το νερό και το μεθάνιο.

«Οι τροχιές των υπερποσειδώνιων αντικειμένων (TNOs), μπορούν να υποδεικνύουν την ύπαρξη ενός μη ανακαλυφθέντος πλανήτη στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα», λέει η ιαπωνική ομάδα.

«Αυτά τα σώματα βράχου και πάγου είναι τα υπολείμματα του σχηματισμού πλανητών στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα».

Η NASA περιγράφει τη ζώνη Kuiper ως «περιοχή υπολειμμάτων από την πρώιμη ιστορία του ηλιακού συστήματος». Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο πλανήτης που μοιάζει με τη Γη βρίσκεται στη ζώνη, πιο κοντά στον ήλιο από την υποθετική θέση του Πλανήτη Εννέα

Ένας πλανήτης που μοιάζει με τη Γη, ισχυρίζονται ότι μπορεί να εξηγήσει τρεις θεμελιώδεις ιδιότητες της μακρινής ζώνης Kuiper, συμπεριλαμβανομένου ενός «σημαντικού πληθυσμού αντικειμένων υψηλής κλίσης»

Τι είναι τα Trans Neptunian αντικείμενα;

Ένα αντικείμενο TNO ή Trans Neptunian είναι κάθε μικρότερος πλανήτης που περιφέρεται γύρω από τον ήλιο στο ηλιακό μας σύστημα πέρα ​​από τον Ποσειδώνα ή σε απόσταση μεγαλύτερη από αυτή του Ποσειδώνα (κατά μέσο όρο).

Οι περισσότεροι TNO είναι μικροί και αχνοί, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό τους. Γενικά, είναι πάνω από 100 εκατομμύρια φορές πιο αχνά από τα αντικείμενα που είναι ορατά με γυμνό μάτι.

Οι περισσότεροι, αλλά όχι όλοι, TNO βρίσκονται στη Ζώνη Kuiper.

Η ομάδα παρατήρησε ότι ορισμένα από αυτά τα αντικείμενα έχουν «ιδιαίτερες τροχιές» που υποδηλώνουν ότι επηρεάζονται βαρυτικά από κάτι μεγαλύτερο κοντά.
Η ζώνη έχει επίσης έναν σημαντικό πληθυσμό αντικειμένων υψηλής κλίσης καθώς περιφέρονται γύρω από τον ήλιο.

Οι προσομοιώσεις υπολογιστή πρότειναν ότι ο υποθετικός πλανήτης KBP θα μπορούσε να είναι υπεύθυνος για αυτά τα αποτελέσματα.

«Καθορίσαμε ότι ένας πλανήτης που μοιάζει με τη Γη που βρίσκεται σε μια μακρινή και κεκλιμένη τροχιά μπορεί να εξηγήσει τρεις θεμελιώδεις ιδιότητες της μακρινής ζώνης Kuiper», γράφουν.

«[Πρόκειται] για έναν εξέχοντα πληθυσμό TNO με τροχιές πέρα ​​από τη βαρυτική επιρροή του Ποσειδώνα, έναν σημαντικό πληθυσμό αντικειμένων υψηλής κλίσης και την ύπαρξη ορισμένων ακραίων αντικειμένων με περίεργες τροχιές».

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι προβλέπουν αντί να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του πλανήτη της Ζώνης Κάιπερ, καθώς θα απαιτηθεί περισσότερη έρευνα.

Τονίζουν επίσης ότι ο προτεινόμενος πλανήτης τους είναι διαφορετικός από τον ήδη υποθετικό Πλανήτη Εννέα, ο οποίος είναι πολύ πιο ογκώδης και πιστεύεται ότι βρίσκεται σε πιο μακρινή τροχιά.

Ο πλανήτης Εννέα

Η θεωρία της ύπαρξης του Πλανήτη Εννέα διατυπώθηκε για πρώτη φορά από ειδικούς από το Caltech το 2014, όταν, ομοίως, παρατήρησαν ότι οι τροχιές των πιο απομακρυσμένων TNO διαταράσσονταν.

Οι αστρονόμοι εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι αυτό μπορεί να εξηγηθεί από τη βαρυτική έλξη ενός ένατου πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα που περιφέρεται 20 φορές πιο μακριά από τον Ήλιο μας από τον Ποσειδώνα.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, οι αστρονόμοι έχουν μόνο περιστασιακές αποδείξεις για την ύπαρξη του Πλανήτη Εννέα – και κάποιοι δεν είναι καθόλου πεπεισμένοι ότι υπάρχει.

Ο Πλανήτης Εννέα θα μπορούσε να έχει σχηματιστεί στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα κατά τη γένεσή του και στη συνέχεια να εκδιώχτηκε από τις αλληλεπιδράσεις με τον Δία, είπε μια άλλη ομάδα ερευνητών το 2020.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το έτος έδειξε ότι ο πλανήτης Εννέα θα μπορούσε να περιβάλλεται από 20 ζεστά φεγγάρια, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει τους ειδικούς να τον βρουν.

Οι ερευνητές λένε ότι ένα σώμα αυτού του μεγέθους και μάζας θα εξηγούσε τις συγκεντρωμένες διαδρομές ορισμένων παγωμένων δευτερευόντων πλανητών πέρα ​​από τον Ποσειδώνα.

ελ.gr