Του Απόστολου Αποστόλου*

«Η τρομοκρατία έχει μετατραπεί στο συστηματικό όπλο ενός πολέμου, επιπλέον δε γνωρίζει σύνορα και σπάνια έχει πρόσωπο» ΖΑΚ ΣΙΡΑΚ

«Η τρομοκρατία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της νεωτερικής Δύσης» έγραφε ο Τζον Γκρέι, υποστηρίζοντας επίσης ότι «η πεποίθηση που υποστηρίζει ότι η τρομοκρατία μπορεί να εξαλειφθεί είναι εντελώς απατηλή».

Η τρομοκρατία αποτελεί το μηδενιστικό κατάλοιπο της πολιτικής. Οι αναρχικοί με το σύνθημα «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» (Σεργκεϊ Νετσάγιεφ) τοποθετούσαν την τρομοκρατία στην ακραία στάση ενός αφηρημένου κοινού καλού. Ας μη φανεί παράδοξο, αλλά ακόμη και σήμερα οι Ισλαμιστές τρομοκράτες ανεξάρτητα αν οργανώνονται επάνω σε ένα μοντέλο μιας διευρυμένης οικογένειας χρησιμοποιούν τις ίδιες σχεδόν ριζοσπαστικές δικαιολογίες και τα ίδια νοσηρά φληναφήματα των δυτικών. Ο Σαγίτ Κουτμπ, περιγράφοντας την επαναστατική πρωτοπορία των Αδελφών Μουσουλμάνων αναφέρει ότι ο τρομοκράτης ενός ανθρώπου είναι μαχητής της ελευθερίας του άλλου.

Εν τέλει η τρομοκρατία έγινε το πιο σύγχρονο όπλο των εξουσιαστών. Εξάλλου η σημερινή παγκοσμιοποίηση η οποία ουσιαστικά προάγει την αναγέννηση της αυτοκρατορίας και επίσης στηρίζει το ουτοπικό όραμα μιας παγκόσμιας κοινότητας πιστών με ανοιχτά σύνορα, έχει το ίδιο φαντασιακό συνεχές με την αποεδαφοποίηση του Ισλάμ, που επιθυμεί την αναδιατύπωση μιας φαντασιακής Ούμα. (Στο πρώιμο Ισλάμ υπήρχε η ιδέα της Ούμα, η οποία αναφερόταν στην κατάργηση των συνόρων και επίσης στην άποψη ότι όλοι οι λαοί πρέπει να ζουν με το Ισλάμ και όχι με τα έθνη τους.) Η φονταμενταλιστική επαφή των δύο κόσμων είναι πλέον γεγονός.

Κάτω λοιπόν αυτές τις προϋποθέσεις η ισλαμική τρομοκρατία γίνεται το έργο του απόλυτου τρόμου και της τυφλής βίας για ολόκληρο τον πλανήτη. Ο Φιλίπ Ρόμπιτ τόνιζε ότι η παγκόσμια τρομοκρατία αντικατοπτρίζει την παρακμή του συστήματος της Βεστφαλίας. Και ο Τζον Γκρέι υποστηρίζει ότι «το ιδιάζον θεοκρατικό–αναρχικό υβρίδιο της Αλ-Κάιντα είναι προϊόν της δυτικής ριζοσπαστικής σκέψης.» Έτσι και αλλιώς οι υπερ-εξευγενισμένες ισλαμικές ελίτ πάντα επιθυμούσαν να συνδέσουν στοιχεία του δυτικού κόσμου με τη δική τους κουλτούρα.

Θα λέγαμε ότι καμιά άποψη σήμερα δε φαίνεται παράλογη αναφορικά με την τρομοκρατία. Η εκτίμηση του Ντάγκλας Μακγκρέγκορ στις ΗΠΑ πρώην συμβούλου του Πενταγώνου, ο οποίος συνδέει άμεσα το κτύπημα στη Μόσχα με μουσουλμανικά στοιχεία για λογαριασμό των μυστικών υπηρεσιών ΜI6 και CIA οι οποίες συμμετέχουν στον ρωσσο-ουκρανικό πόλεμο δε φαίνεται να είναι εντελώς αβάσιμη.

Οι εξουσίες χρόνια λειτουργούν με τον υπόκοσμό τους, δηλαδή τις «μυστικές υπηρεσίες» τους, οι οποίες αναλαμβάνουν τις πολύ βρώμικες δουλειές και συνεργάζονται με όλα τα δίκτυα τρομοκρατίας. Εξάλλου η τρομοκρατία χρησιμοποιείται γιατί οι τεχνικές της είναι φτηνές και άκρως αποτελεσματικές.

Ας δούμε όμως κάποια δεδομένα για το τρομοκρατικό κτύπημα της Μόσχας έτσι όπως ερευνητικά προτάσσονται από αναλυτές. Σύμφωνα λοιπόν με δημοσίευμα του Sputnik Arabic, δεκάδες εξτρεμιστές μαχητές έχουν φτάσει από τη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας στην Ουκρανία για να πολεμήσουν εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων. Τουλάχιστον 87 πρώην μέλη του ISIS φέρεται να μεταφέρθηκαν στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας στις 26 Μαρτίου υπό την άμεση επίβλεψη του αρχηγού της ένοπλης ομάδας Hayat Tahrir al-Sham (HTS), Abu Mohammad al-Julani. Επίσης το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι περισσότεροι από τους μαχητές είναι Ιρακινής, Τσετσενικής, Τυνησιακής και Τατζικιστανικής καταγωγής εκ των οποίων κάποιοι διαθέτουν γαλλική υπηκοότητα. Στις 8 Μαρτίου, 450 μαχητές του HTS έφτασαν στην Ουκρανία για να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά του ρωσικού στρατού. Μάλιστα υψηλόβαθμοι ηγέτες του HTS συντονίστηκαν με ανώτερα στελέχη του Ισλαμικού Κόμματος του Τουρκιστάν, Ansar al-Tawhid και της Hurras al-Din, (ομάδας της Αλ Κάϊντα του μετώπου Al Nusra) για να διευκολύνουν το πέρασμα των εξτρεμιστών από το Ιντλίμπ στην Τουρκία και μετά στην Ουκρανία.

Από τις αρχές Μαρτίου, η εξωτερική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας (SVR RF) είχε εκδώσει προειδοποιήσεις ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ παρέχουν στους μαχητές του ISIS από τη Συρία ειδική εκπαίδευση στη στρατιωτική βάση Al-Tanf του αμερικανικού στρατού στη Συρία και στη συνέχεια τους στέλνουν στην Ουκρανία. Μάλιστα η δήλωση του SVR περιγράφει λεπτομερώς το ιστορικό της μυστικής επιχείρησης λέγοντας ότι: «Στα τέλη του 2021, οι ΗΠΑ απελευθέρωσαν από τη φυλακή, αρκετές δεκάδες τρομοκράτες του ισλαμικού κράτους με το αραβικό ακρωνύμιο «Daesh», συμπεριλαμβανομένων επίσης και ατόμων της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (CIS). (Το CIS αποτελεί τον περιφερειακό διακυβερνητικό οργανισμό στην Ευρασία που δημιουργήθηκε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.) Αυτά τα άτομα στάλθηκαν στην ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ βάση Al-Tanf, όπου υποβλήθηκαν σε ειδική εκπαίδευση σε μεθόδους ανατρεπτικού και τρομοκρατικού πολέμου με επίκεντρο την περιοχή Ντονμπάς».

Με τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η ισλαμική τρομοκρατία έχει πάψει να διατηρεί ως πρόσχημα τις θρησκευτικές, εθνικές, πολιτιστικές, αντιπαραθέσεις (ας σκεφτεί κανείς τις κατακτήσεις από το 550 μ.Χ έως τον 12ο αιώνα του ισλαμισμού και θα καταλάβει) λειτουργώντας πλέον (η ισλαμική τρομοκρατία) σήμερα ως μισθοφορικός στρατός μεγάλων δυνάμεων, ή ως εγκληματική οργάνωση επιχειρηματικών λόμπι. Από τα παραπάνω βέβαια «μπορεί τίποτε να μην είναι αληθινό, αλλά και όλα να είναι πιθανά», όπως έγραφε ο Βρετανός Πίτερ Πομεράντεφ. Είναι αλήθεια όμως ότι έχουμε μπει σ’ ένα κόσμο ο οποίος οργανώνει πολύ εύκολα τη βία και ανατρέπει σε δευτερόλεπτα κάθε αίσθηση σιγουριάς, με πρόθεση να διαμορφώνονται απόλυτες εξουσίες κάτω από το καθεστώς της βίας και του τρόμου των ασύμμετρων απειλών. Το κριτήριο σε κάθε τρομοκρατική ενέργεια είναι να διερευνάται ποιος ωφελείται.

*Καθηγητής Πολιτικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας

antinews