Για την Σίλικον Βάλεϊ η αθανασία αποτελεί το Άγιο Δισκοπότηρο. Παρότι η επιτυχία των δύσκολων αυτών εγχειρημάτων είναι κάθε άλλο παρά εγγυημένη, ελπίδα τους είναι ότι διάφορα φάρμακα, θεραπείες και άλλες τεχνολογίες της υγείας θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να ζήσουν και πέρα από τα 100 τους χρόνια, ενδεχομένως έως τα 200, τα 300 ή και ακόμα περισσότερο.

Ο πολυπράγμων ιδρυτής της Tesla και ιδιοκτήτης και του Twitter είναι ένας από τους κροίσους που προσπαθεί να νικήσει τον θάνατο. Συνοδοιπόροι του ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, το Λάρι Πέιτζ της Google, ο Λάρι Ελισον της Oracle και ο Πίτερ Τιλ της Palantir.

O Mπέζος έχει επενδύσει στην startup «αναζωογόνησης» που ονομάζεται Altos Labs. Η εταιρεία είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια αντιγήρανσης που υποστηρίζεται από 3 δισ. δολάρια για να μεταμορφώσει την ιατρική μέσω του προγραμματισμού κυτταρικής αναζωογόνησης. Aποτελείται από μια κοινότητα κορυφαίων επιστημόνων, κλινικών ιατρών και ηγετών τόσο από τον ακαδημαϊκό όσο και από τον βιομηχανικό χώρο που εργάζονται για την αποκατάσταση της υγείας και της ανθεκτικότητας των κυττάρων, με στόχο την αναστροφή των ασθενειών και τον μετασχηματισμό της ιατρικής. H εταιρεία ασχολείται με την τεχνολογία του βιολογικού επαναπρογραμματισμού και έχει ως επενδυτή τον Ρωσο-ισραηλινό Γιούρι Μίλνερ.

Πιο εμβληματική θεωρείται η συμμετοχή στην Altos Labs του Ιάπωνα Σίνια Γιαμανάκα, που το 2012 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής για τις έρευνές του στον επαναπρογραμματισμό των κυττάρων, ώστε ένα ενήλικο κύτταρο να μπορεί να ανακτήσει τις ικανότητες που έχουν τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα, με την προσθήκη μόλις τεσσάρων πρωτεϊνών.

Ο ιδρυτής της Oracle Λάρι Ελισον, έχει επενδύσει πάνω από 370 εκατ. δολάρια στην έρευνα γύρω από τη γήρανση και τις ασθένειες που σχετίζονται με το γήρας. Και οι ιδρυτές της Google βοήθησαν στη δημιουργία της Calico. Με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η εταιρεία άρχισε να λειτουργεί με χρηματοδότηση της Google. Πλέον αποτελεί θυγατρική της μητρικής εταιρείας Alphabet Inc.

Ένας από τους πιο παθιασμένους επενδυτές της… αθανασίας είναι ο Πίτερ Τιλ, ο οποίος υπήρξε συνιδρυτής της PayPal και της Palantir. Το 2006, ο Τιλ χρηματοδότησε με 3,5 εκατ. δολάρια την έρευνα για την αντιγήρανση, μέσω του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Methuselah Mouse Prize.

«Γοργή πρόοδος στην επιστήμη της βιολογίας υπόσχεται έναν θησαυρό από ανακαλύψεις μέσα σε αυτόν τον αιώνα, συμπεριλαμβανομένης της δραματικής βελτίωσης της υγείας και της μακροβιότητας για όλους», έλεγε τότε. Μαζί με τον Μπέζος έχει επενδύσει στην Unity Biotechnology, μία εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο που θέλει να «εξαφανίσει το ένα τρίτο των ασθενειών του ανθρώπου στον ανεπτυγμένο κόσμο». Στη Βρετανία ο δισεκατομμυριούχος Τζιμ Μέλον επενδύει στην Juvenescence, την εταιρεία που ασχολείται με την επιμήκυνση της ανθρώπινης ζωής.

Ανάμεσα στις θεραπείες αντιγήρανσης στις οποίες επενδύει η Juvenescence είναι η Insilico Medicine, η οποία στοχεύει να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη στην ανακάλυψη φαρμάκων. Η Juvenescence έχει επενδύσει επίσης στην AgeX Therapeutics, μία εταιρεία από την Καλιφόρνια που προσπαθεί να δημιουργήσει βλαστοκύτταρα που μπορούν να αναγεννήσουν τον γερασμένο ιστό, καθώς και στην LyGenesis, η οποία θέλει να χρησιμοποιήσει τους λεμφαδένες σαν «βιοαντιδραστήρες», όπου θα αναπτύσσονται όργανα για μεταμοσχεύσεις. Ο επενδυτής της τεχνολογίας και συνιδρυτής του Skype, Γιαν Τάλιν εξηγεί ότι η προσπάθεια της Σιλικον Βάλεϊ να ζήσει για πάντα τελικά θα ωφελήσει ολόκληρη την ανθρωπότητα.

«Αυτοί που υιοθετούν πρώτοι μία νέα τεχνολογία πάντα πληρώνουν περισσότερα και αναλαμβάνουν μεγαλύτερα ρίσκα από τη μαζική αγορά», λέει.