Μήνυμα Δημάρχου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η  8η  Μαρτίου έχει καθιερωθεί διεθνώς από το 1977, με απόφαση του ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών). Μια ακόμα παγκόσμια ημέρα που δεν πρέπει να εορτάζεται συμβολικά, αλλά για να μας υπενθυμίζει ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων της γυναίκας σε όλες τις διαδοχικές φάσεις της ζωής της ως θυγατέρα, σύζυγος, μάνα ή γιαγιά, είναι στάση ζωής. 

Είναι μέρα που πρέπει να προβληματιστούμε για το μέλλον σε παγκόσμιο επίπεδο με την υποστήριξη της ισότητας, της ισοτιμίας των γυναικών και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Να σταματήσει να ορίζεται η μοίρα μιας γυναίκας από τη γεωγραφική θέση της πόλης ή της χώρας όπου γεννήθηκε. Να σταματήσουν οι πράξεις άνισης μεταχείρισης, οι κάθε είδους κακοποιήσεις γυναικών που δυστυχώς βρίσκονται σε κάθε δελτίο ειδήσεων και αφορούν τόσο τις λιγότερο όσο και τις πιο ανεπτυγμένες χώρες.

Το γνωρίζουμε όλοι πως παρ’ ότι ως κοινωνία έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για την κατοχύρωση της ισοτιμίας των δύο φύλων, ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν.

Υφίστανται διαχωρισμοί και κυρίως κρατούν καλάακόμη στερεότυπες αντιλήψεις για το ρόλο του κάθε φύλου, που πρέπει να ανατρέψουμε.

Στο Δήμο Ιωαννιτών, η δική μας Δημοτική Αρχή ήταν αυτή που ίδρυσε για πρώτη φορά Δημοτική Επιτροπή Ισότητας.

Σε αυτά τα χρόνια οι πρωτοβουλίες, οι δράσεις και οι προτάσεις της ήταν ποικίλες και πάντα ενδιαφέρουσες.

Είμαι σίγουρος ότι και σε αυτή τη θητεία η δημοτική μας αρχή θα συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο να εργάζεται για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας κι εγώ προσωπικά θα είμαι πάντα στο πλευρό της.

Δήμαρχος Ιωαννίνων, 

Θωμάς Μπέγκας

Συγχαρητήρια στους Γιάννη Πάσχο 

και Θοδωρή Κούκια

Ο δήμος Ιωαννιτών συγχαίρει τους Γιάννη Πάσχο και Θοδωρή Κούκια για την βράβευσή τους στα φετινά Κρατικά λογοτεχνικά βραβεία. 

Ο Γιάννης Πάσχος πήρε ομόφωνα το Ειδικό Κρατικό Βραβείο 2023 για βιβλίο που προάγει σημαντικά τον διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα για το έργο του «Το χρονικό ενός δυσλεκτικού», εκδόσεις Περισπωμένη.

Στον Θοδωρή Κούκια απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου 2023, κατά πλειοψηφία για το έργο με τίτλο «Τετράγωνα κύματα, ιπτάμενες μέδουσες», εκδόσεις Κέδρος.

«Η βράβευσή αυτή είναι μια αναγνώριση του ταλέντου και της δημιουργικότητάς σας. Συγχαρητήρια για την προσφορά σας στην λογοτεχνία και τον τόπο σας. Συνεχίστε να μας εμπνέετε με τα έργα σας και να μας ταξιδεύετε σε νέους κόσμους με τον λόγο σας», δήλωσε ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.