Δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτή τη θεσμική κατάπτωση. Η δημοκρατία κινδυνεύει, η στάση μας είναι αρμόζουσα και δέουσα. Η συνταγματική εκτροπή υπαγορεύει τη στάση μας για αποχή», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, προσθέτοντας δεικτικά: «η Δημοκρατία κινδυνεύει όταν στο Πεντάγωνο παρακολουθείται και ο τελευταίος ΚΨΜιτζής και η οδός Κατεχάκη έχει γίνει σουρωτήρι μαφιόζων».

«Ο Τσίπρας ακυρώνει την κοινοβουλευτική διαδικασία», αντέτεινε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος είχε αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Βελόπουλο. «Παίζετε με τους θεσμούς, είστε μικροί με τα μεγάλα. Σε ποια σοβαρή χώρα ο πρωθυπουργός παίζει με τις εκλογές;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και πρόσθεσε: «ο ένας λέει κάποτε θα γίνουν κάποιες εκλογές παίζοντας με το ύψιστο θέμα και ο άλλος λέει θα απέχω από τις διαδικασίες. Όλα αυτά είναι απεχθή, δεν είναι σωστά, δεν είναι σοβαρά».

«Αντιλαμβάνομαι τον εκνευρισμό του κ. Βελόπουλου για 2 λόγους, αντιλαμβάνεται ότι ΝΔ με συνέπεια εφαρμόζει πολιτική που θα ζήλευε να εφαρμόσει ίδιος, αλλά λαός δεν του δίνει ευκαιρία και δεν έχει και όραμα και σχέδιο», απάντησε ο Μ. Βαρβιτσιώτης.

Η διαφωνία των δύο «πέρασε» και στα εθνικά. «ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ παίζετε για λίγα ψηφαλάκια κορώνα γράμματα την Θράκη», είπε ο Κ. Βελόπουλος επικρίνοντας την ΝΔ για την στήριξη στη Συμφωνία των Πρεσπών και την ΑΟΖ. «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι κακή, αλλά δέσμευσε χώρα, μέσα σε αυτό το πλαίσιο προσπαθούμε να την κάνουμε να λειτουργήσει», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών με τον Κ. Βελόπουλο να επισημαίνει πως «τις κακές συμφωνίες οι καλές κυβερνήσεις τις αλλάζουν ριζικά. Είπατε ότι δεν συμφωνήσαμε με την μειωμένη σας επήρεια. Μειωμένη μπουγάτσα είναι η ΑΟΖ; Δεν συμφωνούμε σε μειωμένη εθνική κυριαρχία. Είστε κακή κυβέρνηση». «Η ΑΟΖ με την Ιταλία πάτησε πάνω στις γραμμές της υφαλοκρηπίδας επί Κωνσταντίνου Καραμανλής. Και απέκτησαν μεγαλύτερη επήρεια τα νησιά του Ιουνίου», ανταπάντησε ο Μ. Βαρβιτσιώτης.

Ο Κ. Βελόπουλος χαρακτήρισε «ανεπαρκή» τον Τ. Θεοδωρικάκο. «Τι λέει ο Θεοδωρικάκος; Ότι προΐσταμαι αλλά δεν ξέρω τι κάνει ο από κάτω;», είπε και συνέχισε: «δώσατε δικαίωμα σε ολιγάρχες να στήνουν παιχνίδια στην πλάτη υπουργών και να χτυπάνε τα παιδιά τους.». «Τη δημοκρατία στην Ελλάδα την έχουν κλειδώσει σε σκοτεινό μυστικό δωμάτιο», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Αθανασίου, με τον ομόλογό του της ΝΔ Γιάννη Βρούτση να απαντά: «ναι μεν είναι δικαίωμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά είναι κοινοβουλευτική εκτροπή. Μέσω τακτικισμού θα αρνείται ψήφο».

«Υπάρχει κλίμα τοξικό και βρώμικο και έχετε συμβάλλει κι εσείς με τις παρακολουθήσεις. Εμείς εισάγαμε τον όρο σκληρό ροκ, θα το κάνουμε και heavy metal, δεν θα κάνουμε το παιχνίδι το τρίτο κόμμα κάθεται και παρακολουθεί, με ίσους όρους», παρενέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος απευθυνόμενος προς τη ΝΔ. Και στρεφόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε:: «είναι βρώμικο αυτό που έκανε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι επιλογές μας ή θα είναι με τον συριζα ή θα είναι προϊόν εκβιασμού. Αυτό έχει ξαναγίνει με τον Σταύρο Δήμα. Αυτά θα ξανάρθουν; Είναι βρώμικό, είναι βρώμικο παιχνίδι. Με κανένα κόμμα δεν έχουμε δικαίωμα να συμμαχήσουμε πριν τις εκλογές».
«Σαν αρχηγός μαφίας ο Μητσοτάκης όπως ο κάπο ντι κάπι», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης ισχυριζόμενος ότι ο πρωθυπουργός «μετέχει σε εταιρεία οφσορ με κοράκια».