Ο Μητσοτάκης …επιμένει στη «λάθος πλευρά» η Ελλάδα «πληρώνει»…

Δεν υπάρχει ειδικά σαυτην την χρονική στιγμη όπως και σε προηγούμενες ασφαλώς λόγος, να…πλειοδοτεί η χώρα σε ..φιλοΟυκρανισμο και ΑντιΡωσισμο πλην ίσως της ικανοποιήσεως των ευρωπαϊκών ονείρων του πρωθυπουργου, αμφιβόλου ούτως η άλλως τελικής εκβάσεως…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί ταξίδι-αστραπή στην Ουκρανία, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας, Volodymyr Zelensky
Κι αυτό μία ημέρα μετά την παραίτηση της Nuland – της αρχιτέκτονος της αντιρωσικής κατεύθυνσης της αμερικανικής διπλωματίας που είχε κομβικό ρόλο στο πραξικόπημα στην Ουκρανία το 2014 που μας οδήγησε στις σημερινές εξελίξεις.
Παραίτηση, η οποία έρχεται να αποδείξει πως οι ΗΠΑ όχι μόνο απέτυχαν ξεκάθαρα στην περίπτωση της ουκρανικής κρίσης αλλά μάλλον ετοιμάζονται να αναπροσαρμόσουν την πολιτική τους προσέγγιση.
Την ίδια στιγμή, 
στο εσωτερικό της Ευρώπης επικρατεί το απόλυτο χάος και παντελής έλλειψη σαφούς στρατηγικής, όπως άλλωστε αποδεικνύεται από τις αντιφατικές δηλώσεις και ενέργειες που προέρχονται από τη Γαλλία και τη Γερμανία και που περιλαμβάνουν….από τη μελλοντική αποστολή χερσαίων ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων και την πυραυλική επίθεση στη Γέφυρα της Κριμαίας με τους γερμανικούς πυραύλουςTaurus… μέχρι προτροπές στους Συμμάχους να μην είναι δειλοί όσον αφορά την Ουκρανία.
Υπό αυτές τις συνθήκες, όπου η Δύση φαίνεται να έχει χάσει τελείως τον έλεγχο στην Ουκρανία και η Ευρώπη αδυνατεί να σχηματίσει μια συγκροτημένη πολιτική, ο κ.Μητσοτάκης επέλεξε να επισκεφθεί την Ουκρανία με… θολό μήνυμα και χωρίς να διαθέτει κανένα ουσιαστικό αφήγημα.
Στάση που μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να προκαλέσουν στην Ελλάδα, 

ADVERTISEMENT

εκτός αν και σε αυτήν την περίπτωση… κυνηγά την εικόνα στο πλαίσιο της επικοινωνιακής του πολιτικής.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουκρανία

Ειδικότερα, στο περιθώριο της επίσκεψης του στο Βουκουρέστι για το συνέδριο του ΕΛΚ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποιεί ταξίδι-αστραπή στην Ουκρανία, όπου θα συναντηθεί με τον Zelensky.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το αεροσκάφος του Κυριάκου Μητσοτάκη προσγειώθηκε λίγο μετά τις 10:30 στην Οδησσό και στη συνέχεια έχει προγραμματιστεί υπό άκρα μυστικότητα συνάντηση με το Ουκρανό πρόεδρο. Η κυβέρνηση πάντως δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει τις εν λόγω πληροφορίες… προφανώς για λόγους ασφάλειας.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ουκρανό πρόεδρο στις 29 Ιανουαρίου. Ο πρωθυπουργός είχε τότε διαβεβαιώσει τον Zelensky ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Τα μηνύματα της Ρωσίας στην Ελλάδα

Η στάση της Ελλάδας έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ρωσίας με τη Μόσχα να απευθύνει προειδοποιήσεις προς την Αθήνα, σχετικά με την ενδεχόμενη μεταβίβαση οπλικών συστημάτων ρωσικής κατασκευής στην Ουκρανία. Για τη Ρωσία η μεταβίβαση οπλικών συστημάτων και όπλων ρωσικής κατασκευής στην Ουκρανία είναι κόκκινη γραμμή και επικαλείται μεταξύ άλλων και το πιστοποιητικό τελικού χρήστη.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η Αθήνα να ενδώσει στις αμερικανικές πιέσεις και να παραδώσει στο Κίεβο συστήματα όπως οι S-300, δηλώνει ότι η Μόσχα καταγράφει όλες ανεξαιρέτως τις «εχθρικές ενέργειες». Η απάντηση της Μόσχας, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος είναι ξεκάθαρη «όπως λέει ο στρατός μας, “συντρίβουμε” με επιτυχία όλο τον εξοπλισμό που προμηθεύουν οι χώρες του ΝΑΤΟ. Έτσι θα γίνεται και στη συνέχεια. Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες. Εμείς σχετικά μ’ αυτό κάναμε την επιλογή μας».
Ειδικά για την Ελλάδα, η Zakharova δήλωσε ότι «έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει για την παραβίαση των διατάξεων της Ρωσοελληνικής Διακυβερνητικής Συμφωνίας για τη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία της 30ης Οκτωβρίου 1995. Περιλαμβάνει αυστηρές υποχρεώσεις να μην μεταφερθούν σε τρίτες χώρες όπλα και στρατιωτικός εξοπλισμός, που αποκτήθηκαν βάσει της διμερούς συμφωνίας στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας, χωρίς αμοιβαία γραπτή συγκατάθεση».
Η Μόσχα θα συνεχίσει να απαιτεί από την Ελλάδα, όπως και από όλες τις άλλες χώρες οι οποίες προμηθεύτηκαν ρωσικά όπλα και τεχνικό εξοπλισμό, την «αυστηρή συμμόρφωση μ’ αυτό το εξαιρετικά σημαντικό διμερές έγγραφο», σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ.

www.bankingnews.gr