ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ο Χριστοδουλίδης και το «χρίσμα» για την επίλυση του Κυπριακού…

ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ… (Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023)

[δημοσιεύτηκε 11:50-3/1/23, ανανεώθηκε 13:33-4/1/23]

Αποκαλυπτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συνέντευξη που παραχώρησε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στην εκπομπή «Χωρίς Περιστροφές» του Γιάννη Καρεκλά εν όψει των εκλογών του Φεβρουαρίου. 

Ενδεικτικά μόνο θα σταχυολογήσουμε/σχολιάσουμε κάποιες από τις θέσεις του Ν. Χριστοδουλίδη σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού, θέσεις οι οποίες αποδεικνύουν ότι σε περίπτωση που αναλάβει την προεδρία θα συνεχίσει εκεί όπου σταμάτησε ο προκάτοχός του Ν. Αναστασιάδης. Κάτι για το οποίο η στήλη έγραφε από τον περασμένο Δεκέμβριο ότι:

«Ο δε επικρατέστερος [υποψήφιος για την προεδρία της ΚΔ], ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος αποχώρησε από το ΔΗΣΥ με τη σιωπηρή αποδοχή/παραίνεση(;) του Ν. Αναστασιάδη (αυτό εξηγεί γιατί -παραδόξως- είναι ακόμη -και θα παραμένει- εγγεγραμμένος στο κόμμα), έπρεπε να αυτονομηθεί για να απαλλαχθεί από τα πολιτικά βάρη του κόμματος, ώστε να πλασαριστεί ως “διαφορετική επιλογή” με “φρέσκες ιδέες”. Μια επιλογή που όμως έχει πολύ συγκεκριμένο παρελθόν και ακόμη πιο συγκεκριμένους σκοπούς οι οποίοι πάνε πίσω στο 2016, έχουν σχέση με τον Χόκσταϊν, και αφορούν -σωστά το μαντέψατε- στα ενεργειακά της Κύπρου ΕΔΩ».

Συνομιλίες 2016 παρουσία του Τζο Μπάιντεν (τότε αντιπροέδρου), του Α. Χόκσταϊν, της Β. Νιούλαντ, του Ν. Χριστοδουλίδη και του Γ. Κασουλίδη, οπόταν υπήρξαν πιέσεις για την επίλυση του Κυπριακού με σκοπό την προώθηση των σχεδιασμών του γνωστού χάρτη Μπάιντεν.

Στην συνέντευξή του λοιπόν ο Ν. Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε τα εξής:

-Μετά το 21ο λεπτό: Θα διαπραγματευτεί στο πλαίσιο Γκουτέρες και θα συνεχίσει από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά.

-Μετά το 25ο λεπτό: Θα αφήσει χώρο ώστε η ΕΕ να παίξει πρωταγωνιστικό πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίτευξη μιας «win-win» λύσης.

-Μετά το 27ο λεπτό: Υποστηρίζει ότι μόνο η ΕΕ έχει τα εργαλεία για να αντιληφθεί η Τουρκία τα οφέλη από μια λύση.

-Μετά το 28ο λεπτό: Διαπιστώνει ότι το πάγωμα των ενταξιακών κεφαλαίων (στο οποίο επέμενε ο Ν. Αναστασιάδης) δεν μας πρόσφερε τίποτα. Είπε συγκεκριμένα: «Είμαστε έτοιμοι κύριοι Ευρωπαίοι να ανοίξουμε όλα αυτά τα κεφάλαια να τα βάλουμε στο μεγάλο καλάθι των ευρωτουρκικών τα κεφάλαια που είχαν παγώσει, το θέμα της αναθεώρησης της τελωνειακής της Τουρκίας που είναι πολύ σημαντική για την Τουρκία, η συμμετοχή της Τουρκίας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας που είναι πάρα πολύ σημαντική για την Τουρκία, να βάλουμε την φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων εισόδου για Τούρκους υπηκόους στη ΕΕ, να βάλουμε την αεροπορική συμφωνία και σε όλα αυτά να μπει και το Κυπριακό. Η επίλυση του Κυπριακού».

Ξεκινώντας από την τελευταία δήλωση, θα υπενθυμίσουμε τί ζήτησε ο Ρ.Τ. Ερντογάν στις 22/3/22 κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε τότε ότι η Άγκυρα αναμένει από την ΕΕ να ανοίξει τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσει γρήγορα τις διαπραγματεύσεις για την Τελωνειακή Ένωση «χωρίς η ΕΕ να παραδοθεί στον φαύλο κύκλο της».

Ο Ν. Χριστοδουλίδης από την μεριά του απ’ ότι φαίνεται δεν επιθυμεί μόνο να ικανοποιήσει τις ερντογανικές ορέξεις αλλά πάει και ένα βήμα παραπέρα αφού εκτός του ξεπαγώματος των ενταξιακών πόρων -που θα γεμίσουν τα ταμεία της παραπαίουσας τουρκικής οικονομίας με ζεστό ευρωπαϊκό χρήμα-, προτίθεται να υποστηρίξει ακόμη και την «συμμετοχή της Τουρκίας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας». 

Διευκρινίζεται ότι ο ΕΟΑ υποστηρίζει τα κράτη μέλη της ΕΕ στη βελτίωση των αμυντικών ικανοτήτων τους. Αποτελεί κόμβο ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας με σκοπό την έρευνα και καινοτομία για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Με άλλα λόγια ο Ν. Χριστοδουλίδης θέλει να μοιραστεί την ευρωπαϊκή αμυντική τεχνογνωσία με την Τουρκία και να της δώσει τα απαραίτητα εργαλεία για την περαιτέρω ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας (πχ τεχνογνωσία για την κατασκευή κινητήρων για το τουρκικό τεθωρακισμένο όχημα Altay και το μαχητικό 5ης γενιάς, τα οποία δεν δύναται να παραχθούν λόγω της συγκεκριμένης έλλειψης).  

Μιλώντας για παραχωρήσεις λοιπόν στην Τουρκία, μας έρχεται στο νου και η δήλωση του Ρ. Μενέντεζ, ο οποίος ανέφερε -δικαίως- ότι ένα από τα θέματα που του προκαλεί δυσφορία είναι ότι το αμερικανικό ΥΠΕΞ «καλεί ΟΛΕΣ τις πλευρές, όταν όμως η μια πλευρά είναι η επιθετική, όπως […] στην περίπτωση της Κύπρου, όταν η μία πλευρά κάνει παραχωρήσεις και η άλλη όχι, είναι λίγο απογοητευτικό να γίνεται έκκληση προς ΟΛΕΣ τις πλευρές». Δηλαδή ο Αμερικανός γερουσιαστής αναγνωρίζει ότι οι παραχωρήσεις οφείλουν να είναι ετεροβαρείς. Το ότι ο Ν. Χριστοδουλίδης στη συνέντευξή του εστιάζει μόνο στις παραχωρήσεις που προτίθεται να κάνει και δεν διευκρινίζει τί θα απαιτήσει -κάτι που η γείτονες έχουν ανάγει σε εθνικό σπορ- σίγουρα προβληματίζει.

Επιπροσθέτως, στο σύντομο χρονολόγιο επαφών του Ν. Αναστασιάδη (μέσα Νοεμβρίου με Δεκέμβριο του 2022) που δημοσιεύσαμε στις 7/12/22 (ΕΔΩ), έγινε σαφές ότι ο απερχόμενος πρόεδρος έκανε τις τελευταίες του κινήσεις συντονισμένος με τον Ειδικό Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, και την ευρωπαία αξιωματούχο, Angelina Eichhorst, η οποία φέρεται να έδωσε το πράσινο φως στον Αμερικανό Ανώτερο Σύμβουλο Ενεργειακής Ασφάλειας (Senior Advisor for Energy Security) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άμος Χόκσταϊν, για την κατάθεση νέας συμφωνίας για το Κυπριακό με άρωμα συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων (και φυσικά με οδικό χάρτη τον χάρτη Μπάιντεν/Χόκσταϊν). Ο Ν. Αναστασιάδης δηλαδή έβαλε το νερό στο αυλάκι για να αναλάβει και να συνεχίσει το έργο του στην επίλυση του Κυπριακού -με όχημα την ενέργεια πάντα ΕΔΩ και ΕΔΩ– ο νέος πρόεδρος.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης από την μεριά του, στην συνέντευξή του επιβεβαιώνει δηλώνοντας ευθαρσώς ότι θα διαπραγματευτεί στο πλαίσιο Γκουτέρες (ΟΗΕ) και θα συνεχίσει από εκεί που σταμάτησαν οι  συνομιλίες στο Κραν Μοντανά για την επίτευξη μιας «win-win» λύσης. Υπενθυμίζεται ότι στις διαπραγματεύσεις του Ιουνίου 2017 για «επανένωση», ο πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε μεγάλες υποχωρήσεις στον διαμοιρασμό εξουσίας (power sharing) μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων σε «δύο συνιστώντα κράτη» ενώ αμφότερες οι πλευρές είχαν καταθέσει και χάρτες. Οι Τ/κ τους πήραν πίσω, ενώ οι χάρτες των Ε/κ -παραδόξως- παρέμειναν «κλειδωμένοι»(!) με ότι αυτό συνεπάγεται για την συνέχεια που έπεται…

Μάλιστα, για να φανεί ότι επίκειται επανεκκίνηση των συνομιλιών, στις 7/12/22 παρατέθηκε και προβεβλημένη δεξίωση από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Κόλιν Στιούαρτ, όπου παρευρέθη ο Νίκος Αναστασιάδης με τον Ερσίν Τατάρ και οι διαπραγματευτές των δυο πλευρών, μέλη του διπλωματικού σώματος.

Ειρήσθω εν παρόδω, πρώτος ήταν πάλι ο Ερντογάν -τον Οκτώβριο του 2018- που χρησιμοποίησε τον όρο «win-win» όταν δήλωνε ότι ήταν «ανοιχτός» σε προτάσεις επωφελείς για όλους: «όπως σε κάθε ζήτημα, και στο Αιγαίο και στην Κύπρο η προτίμησή μας είναι το «καζάν-καζάν» [σσ. win-win]», έλεγε τότε. 

Τελικά, ο επικρατέστερος υποψήφιος για την Προεδρία της ΚΔ, αφού μας επιβεβαίωσε από πού αντλεί έμπνευση για το όραμά του για την μεγαλόνησο, έσπευσε να εξαλείψει και κάθε περιθώριο αισιοδοξίας ως προς το ενδεχόμενο να εφαρμόσει υπερβατικές πολιτικές εκτός των συνηθισμένων πλαισίων του κατευνασμού και της ηττοπάθειας. Και όλα αυτά ενώ πάγια θέση του αποτελεί η προώθηση της τουρκοβρετανικής διζωνικής τερατουργίας (με την αμερικανική σύμφωνη γνώμη και προτροπή). Με άλλα λόγια επιβεβαιώνει αυτόκλητα, συνειδητά και ανερυθρίαστα ότι θα λειτουργήσει ως γνήσιος επίγονος του προκατόχου του.  

ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ…σχολιασμός

Εν κατακλείδι, οι φαιδρότητες περί μη υποστήριξης του Χριστοδουλίδη από τον Αναστασιάδη, απευθύνονται σε ανθρώπους μειωμένης αντίληψης. Εάν κάποιοι ακόμα επιμένουν ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν απλές συγκυρίες, τότε μάλλον μιλάμε σε διαφορετικά μήκη κύματος… 
Πηγή: i-epikaira.blogspot.com