Ορίζουμε την αστυνομία του 21ου αιώνα για ασφαλείς πόλεις με ασφαλείς πολίτες»

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παραχώρησε συνέντευξη εφ όλης της ύλης στον Γιώργο Κουβαρά και την εκπομπή «Στο Κέντρο», στην ΕΡΤNEWS, όπου ανέπτυξε το πλέγμα των πολιτικών που σχεδιάζονται με στόχο την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, αλλά και τη βελτίωση της καθημερινότητας τους. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της αντιμετώπισης της βίας των ανηλίκων, σημειώνοντας πως θα δημιουργηθεί αντίστοιχο “panicbutton”, όπως και στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής, αλλά και της οπαδικής βίας.

Αναφέρθηκε στο επιχειρησιακό σχέδιο για την αναδιοργάνωση της τροχαίας, με κύριο στόχο από τη μία τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας και από την άλλη τη μείωση των σοβαρών παραβάσεων. Επίσης, ανέπτυξε το όραμά του για ασφαλείς πόλεις με ασφαλείς πολίτες, που θα επιτευχθεί μέσα από την ενίσχυση των επιχειρησιακών μονάδων, όπως είναι η ΔΙΑΣ, η ΔΡΑΣΗ, η ΟΠΚΕ, το οποίο θα συμβάλλει στην αύξηση των αστυνομικών περιπολιών στις γειτονιές, στους δρόμους, ενώ επεσήμανε πως η αντιμετώπιση της έξαρσης της εγκληματικότητας είναι και ζήτημα πρόληψης. Τέλος, αναφέρθηκε σε θέματα οργανωμένου εγκλήματος και τρομοκρατίας, αλλά και στη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΛ.ΑΣ και την ενδυνάμωση της σχέσης αστυνομίας – πολίτη.

Αναλυτικότερα,

«Πρέπει να ορίσουμε την αστυνομία του 21ου αιώνα»

Αναφερόμενος στη «Λευκή Βίβλο», το «συμβόλαιο ασφάλειας» μεταξύ πολιτών και Αστυνομίας που είχε ξεκινήσει στην προηγούμενη θητεία του, τόνισε ότι «ναι, βεβαίως θα την επαναφέρουμε» ενώ σχολιάζοντας τι έχει αλλάξει από τότε, επεσήμανε ότι όταν περνάμε μέσα από κρίσεις αντιλαμβανόμαστε μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα και όλοι μας βλέπουμε τα πράγματα εντελώς διαφορετικά. Ταυτόχρονα, η αστυνομία έζησε ένα πολύ συγκλονιστικό γεγονός που ήταν ο Έβρος και εν μέρει και η Μόρια. Κρίσεις οι οποίες συνέβαλαν στο να αναθεωρήσουμε πάρα πολλές απόψεις. Άρα λοιπόν πρέπει να ορίσουμε την αστυνομία του 21ου αιώνα. Η “Λευκή Βίβλος” προσπαθεί να επανατοποθετήσει την αστυνομία στη νέα εποχή και να χτίσει μαζί με τους πολίτες μια νέα σχέση εμπιστοσύνης».

«Τελευταία φορά που άλλαξε η αστυνομία ήταν το 2000»

Ο κ. Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε σειρά δομικών αλλαγών στην λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας λέγοντας πως «η τελευταία φορά που έγιναν αλλαγές στο Σώμα ήταν το 2000 και σημειώνοντας πως υπάρχει πάντα ένας κανόνας και στην πολιτική και στη ζωή: τα πράγματα πρέπει να αλλάζουν. Οι οργανισμοί του δημοσίου αλλά και οι επιχειρήσεις, η οικογένεια, όλοι μας πρέπει να προσαρμοζόμαστε στη νέα εποχή. Η αστυνομία, να αντιληφθείτε τι εννοώ, τελευταία φορά που άλλαξε ήταν το 2000, όταν τότε εγώ, πολύ μικρός σε ηλικία, υπουργός Δημόσιας Τάξης τότε, δημιούργησα μέσα από ένα προεδρικό διάταγμα κι έναν νόμο το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Και τότε κάναμε πάρα πολλά πράγματα. Έκτοτε δεν έχει γίνει καμία αλλαγή ποτέ».

Παραβατικότητα ανηλίκων και panic button

Για το φαινόμενο της βίας μεταξύ ανηλίκων, το οποίο παρατηρείται σε αύξηση το τελευταίο διάστημα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως «ακόμα δεν έχουμε συγκροτήσει μια οργανωμένη πολιτική ούτως ώστε να καταπολεμήσουμε αυτό το φαινόμενο και να πούμε στους γονείς “τα παιδιά σας από δω και πέρα, όταν θα βγαίνουν έξω δεν θα κινδυνεύουν“». Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως σχεδιάζεται μία ολοκληρωμένη στρατηγική για τις περιπτώσεις που εντοπιστούν παραβατικά παιδιά, να δούμε τους εισαγγελείς με άλλες υπηρεσίες, με τα σχολεία, πώς θα τους διαχειριστούμε. «Ξεκινήσαμε ήδη να δημιουργήσουμε ένα site στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται οι γονείς και οι ανήλικοι για καταγγελίες, παράπονα. Ταυτόχρονα μια γραμμή τηλεφωνική, πενταψήφια, για να μπορεί ο καθένας αμέσως να καταγγέλλει στο Ανηλίκων ένα περιστατικό ούτως ώστε να υπάρχει μια άμεση παρέμβαση. Όπως έχουμε το panicbutton στην υπόθεση της ενδοοικογενειακής βίας, ακριβώς κατά τον ίδιο τρόπο να υπάρχει μια εφαρμογή, ένα application το οποίο θα ειδοποιεί την Αστυνομία ότι κάτι τρέχει κάπου. Μαζί βέβαια με τη συνεργασία και άλλων κοινωνικών φορέων και άλλων κυβερνητικών οργανισμών».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κλήθηκε να σχολιάσει το ποια μορφή παραβατικότητας τον ανησυχεί περισσότερο. Όπως είπε, «όλες οι μορφές, αλλά βασικά με ανησυχεί πολύ το ζήτημα των ανηλίκων, διότι είναι κάτι το οποίο θέλει πολύ ιδιαίτερη μεταχείριση. Απλώνεται πολύ γρήγορα. Αλλά ταυτόχρονα με απασχολεί το γεγονός ότι υπάρχουν εκατοντάδες κάθε μέρα, μικρές εγκληματικές πράξεις, τις οποίες τις λέμε μικροεγκληματικότητα. Όλο αυτό, είναι ένα μαρτύριο για τους πολίτες κάθε μέρα. Με απασχολεί πάρα πολύ η τρομοκρατία. Με απασχολεί τέλος, ένα πρόβλημα το οποίο έχει πάρει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, που είναι η ενδοοικογενειακή βία, το οποίο είναι κάτι φρικαλέο. Όλα αυτά είναι κοινωνικά θέματα τα οποία είμαι πολύ ευαισθητοποιημένος και θέλω και φτιάξαμε γραφεία σε κάθε περιοχή της χώρας, έτσι ώστε να υπάρχει σημείο αναφοράς για να μπορούν οι πολίτες να καταγγέλλουν αυτά τα περιστατικά. Και θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ευαισθητοποίηση της αστυνομίας, όταν δέχονται τέτοιες κλήσεις».

Για τις πρόσφατες κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία

Αναφερόμενος στις πρόσφατες κρίσεις που έγιναν στην ΕΛ.ΑΣ. τόνισε: «Η σχέση μου με το προσωπικό είναι σχέση αγάπης και αλληλοσεβασμού, αλλά ταυτόχρονα είναι σχέση αυστηρότητας, αξιοκρατίας και αποτελεσματικότητας. Με αυτή την έννοια κάναμε μια βαθιά τομή για να δημιουργήσουμε τις επόμενες γενιές ηγεσίας στην αστυνομία. Υπήρξε μια βαθιά τομή προκειμένου να αναδείξουμε τους ικανότερους, τους πιο αποτελεσματικούς, τους πλέον καλούς αξιωματικούς, κατά κοινή ομολογία, που θα μπορέσουν να βάλουν τους στόχους μαζί με μένα, την πολιτική ηγεσία, την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και να πάμε μπροστά. Ο καθένας θα αξιολογηθεί και θα κριθεί με βάση τα αποτελέσματα που θα φέρει, μαζί με εμένα πρώτο. Γίνεται ένα restart θα λέγαμε, μια επανεκκίνηση. Μια επανεκκίνηση η οποία είναι τόσο αναγκαία, ένα φρεσκάρισμα στην ηγεσία ούτως ώστε και το προσωπικό να αποκτήσει ηθικό, αυτοπεποίθηση και στη συνέχεια επιχειρησιακή επάρκεια.

Για την ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε στη συνέχεια στην ενίσχυση του τηλεφωνικού κέντρου της ΕΛΑΣ, λέγοντας πως ο ίδιος έδωσε εντολή να επιστρέψουν άμεσα 40 αστυνομικοί. «Νομίζω πια ότι θα μπορούμε να απαντάμε σε ένα – δυο λεπτά. Συμπληρώνουμε αυτές τις μέρες άλλες 30 κοπέλες αστυνομικούς και αγόρια, νεαρά παιδιά, εκπαιδευμένα έτσι ώστε η αναμονή να είναι στα πολύ οξυμένα περιστατικά ένα έως δύο λεπτά».

Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε ότι «μια πρώτη ενέργεια που κάνω είναι ότι κάλεσα κάποιες εταιρείες μεγάλες διαχείρισης προσωπικού ούτως ώστε να μας κάνουν ένα μοντέλο, με ποιον τρόπο πόσοι θα είναι στα γραφεία, πόσοι πρέπει να απασχολούνται σε κάθε υπηρεσία, έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να μετακινήσει προσωπικό από τις κρίσιμες υπηρεσίες». Συνέχισε δε συγκρίνοντας το γεγονός πως ενώ το 60% με 65% της εγκληματικότητας της χώρας συναντάται στην Αττική, στην ίδια περιοχή υπηρετεί το 35% του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας. «Ήδη ετοιμάζουμε ένα προεδρικό διάταγμα, ούτως ώστε να δώσουμε κίνητρα σε αυτούς που θέλουν να φεύγουν πιο γρήγορα στην επαρχία, να πηγαίνουν και στις δύσκολες υπηρεσίες. Ένα πράγμα που πρέπει να δούμε είναι ότι θα γίνεται πάντα με αξιοκρατία, ότι αυτός που υπηρέτησε ένα δύσκολο αστυνομικό τμήμα, σε μια μάχιμη υπηρεσία, όπως είναι η ΔΙΑΣ, η Άμεση Δράση, τα ΜΑΤ, το αστυνομικό τμήμα στη Δυτική Αττική, η Ομόνοια και ούτω καθεξής, αυτός θα μπορεί να έχει ένα ευεργέτημα μετάθεσης σε σχέση με τον άλλον που δεν υπηρέτησε».

Στην συνέχεια ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην δέσμευση του Πρωθυπουργού για επιστροφή αστυνομικών από την ασφάλεια προσώπων στις μάχιμες υπηρεσίες λέγοντας «σε πολύ λίγες μέρες θα αποκατασταθεί η ισορροπία στις μάχιμες υπηρεσίες ώστε να μπορούμε να έχουμε πλήρη παρουσία μέσα από τις περιπολίες των ένστολων, τις περιπολίες της ασφάλειας, τις πεζές περιπολίες, τις μονάδες εκείνες που είναι υπεύθυνες για την καταπολέμηση του εγκλήματος σε όλη την Αττική και ιδιαίτερα στις ευαίσθητες περιοχές που έχει αυξημένη εγκληματικότητα».

Για τη βία στα γήπεδα

Κληθείς να σχολιάσει τις αλλαγές που δρομολογεί η Πολιτεία όσον αφορά στη λειτουργία των ομάδων με γνώμονα την ενίσχυση της ασφάλειας στα γήπεδα, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε χαρακτηριστικά πως «δεν έχουν καμιά δουλειά οι αστυνομικοί στα γήπεδα, Οι αστυνομικοί είναι έξω από τα γήπεδα. Τον έλεγχο στην είσοδο τον πραγματοποιούν οι ΠΑΕ, οι οποίες είναι υπεύθυνες για ό,τισυμβαίνει μέσα στο γήπεδο. Μόνο αν υπάρξουν σοβαρά επεισόδια». Συνέχισε δε λέγοντας πως «είναι ένα θέμα το οποίο χειρίζεται το υπουργείο Αθλητισμού. Τα πράγματα πάνε καλά σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα. Συμμετέχει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε αυτή την προσπάθεια. Πιστεύω ότι όταν θα αρχίσουν τα play off να είναι οι κάμερες, τουλάχιστον στα μεγάλα γήπεδα που θα γίνονται αυτοί οι αγώνες. Το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα λειτουργήσει άμεσα».

Όπως σημείωσε, οι ομάδες που δημιουργούν τα προβλήματα είναι εγκληματικές ομάδες. «Δεν είναι απλά χούλιγκαν που πάνε κάποιοι και κάνουν φασαρία στο γήπεδο. Είναι εγκληματικά στοιχεία, αντικοινωνικά στοιχεία τα οποία συμμετέχουν σε ομάδες οργανωμένου εγκλήματος που κάνουν και άλλα πράγματα και ναρκωτικά και βία ασκούν. Πολλά πράγματα τα οποία έχουν σχέση με το βαρύ έγκλημα».

Κάλεσε επίσης τους πολίτες να πάνε με τα παιδιά τους στα γήπεδα που ανοίγουν 12 Φεβρουαρίου «και να τελειώνουμε με όλους αυτούς» και συμπλήρωσε ότι «έτσι θα αναγκάσουμε και τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ, τους υπεύθυνους, οι οποίοι δεν έχουν λόγους να έχουν γήπεδα τα οποία καίγονται ή δεν έχουν λόγους να έχουν γήπεδα τα οποία δημιουργούν προβλήματα γιατί κι αυτοί εισπράττουν από έναν καλό αγώνα, μια συνεργασία».

«Σύντομα ο διαγωνισμός για 2.500 body κάμερες»

Για την διαδικασία προμήθειας καμερών στους αστυνομικούς είπε: «Η κάμερα διασφαλίζει και τον αστυνομικό, διασφαλίζει και τον πολίτη, διασφαλίζει τη διαφάνεια και την ορθή διαχείριση περιστατικών, όταν υπάρχουν προβλήματα» και διευκρίνισε πως: «Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί διαγωνισμός ούτως ώστε να παραλάβουμε κάπου 2.500 body κάμερες, κάμερες δηλαδή που θα φέρουν οι αστυνομικοί, και σε περιπολικά και στις ομάδες της ΔΙΑΣ, της δίκυκλης αστυνόμευσης και βεβαίως κάμερες σταθερές για τους δρόμους. Πιστεύω ότι σύντομα θα τρέξουν αυτοί οι διαγωνισμοί έτσι ώστε να έχουμε σε όλο το φάσμα της αστυνομίας κάμερες».

Για τη βαριά εγκληματικότητα

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε και στις πρόσφατες επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας αναφορικά με τις συλλήψεις ατόμων οι οποίοι κατηγορούνται πως εμπλέκονται σε εκτελέσεις συμβολαίων θανάτου λέγοντας πως: «Η Greek Mafia είναι κάποιοι δολοφόνοι, οι οποίοι αναλαμβάνουν έναντι συμβολαίων, υπηρετώντας κάποια άλλα συμφέροντα, να υπηρετήσουν πολύ συγκεκριμένα άνομα συμφέροντα. Είναι εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες έχουν διεισδύσει στην οικονομία, στα καύσιμα, στα λαθραία τσιγάρα και βγάζουν πάρα πολλά χρήματα. Ήδη, έχει μια πρώτη επιτυχία η Αστυνομία μετά από πάρα πολλά χρόνια. Σε αυτό τον καμβά θα συνεχίσουμε προσθέτοντας κάτι. Υπάρχει η διεθνής πρακτική που λέει follow themoney. Όλοι αυτοί έχουν περιουσίες και πρέπει να ακολουθήσουμε βήμα – βήμα τις αρμόδιες αρχές. Πού βρίσκονται οι περιουσίες τους. Πού είναι ο πλούτος τους. Για να υπάρξει εξάρθρωση και να τελειώνουμε».

Για την οδική ασφάλεια

Όπως σημείωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη  ότι ενώ γίνονται σημαντικές προσπάθειες ενίσχυσης της Τροχαίας, η Ελληνική Αστυνομία καλείται να ασχοληθεί με ένα ακόμη ζήτημα «και ήδη συγκροτούνται ομάδες ελέγχου για όλους αυτούς που έχουν μετατρέψει τους δρόμους της Αττικής σε αγώνες και πίστες για ράλι, όπως επίσης και διάφορους άλλους, οι οποίοι κάνουν πράγματα πρωτοφανή και επικίνδυνα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο και οδηγούν σε θάνατο νέα παιδιά. Είναι κρίμα να χάνουμε νέα παιδιά. Γι’ αυτό πυκνώνουν μέσα σε λίγες μέρες τους ελέγχους τη νύχτα, έτσι ώστε να αποτρέψουμε τις παραβάσεις».

Να ερευνηθεί η εγχώρια τρομοκρατία

Σχετικά με το αν υπάρχει τρομοκρατία σήμερα στην Ελλάδα, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε: «Υπάρχει και η διεθνής τρομοκρατία, η οποία είναι φρικαλέα και προσεύχομαι προσωπικά να μην εμφανιστεί ποτέ στη χώρα ένα τέτοιο φαινόμενο, το οποίο δημιουργεί τόσα προβλήματα με μαζικές καταστροφές. Από εκεί και πέρα η εγχώρια τρομοκρατία – που είχαμε ένα περιστατικό προσφάτως πριν από ένα μήνα περίπου – είναι ένα θέμα που πρέπει να το ερευνήσουμε με προσοχή.

Πρέπει να βρούμε τους υπεύθυνους, γιατί η χώρα ούτε απώλεια ζωής μπορεί να ανεχθεί, αλλά ούτε μπορεί να ξανά δυσφημιστεί από τέτοια περιστατικά. Αυτά ανήκουν στο παρελθόν και είναι υποχρέωση των υπηρεσιών να βρούνε γρήγορα, άμεσα αποτελεσματικές λύσεις».

Πρόσθεσε πως δεν πρέπει κανείς να εφησυχάζει ποτέ και πως όποιος εφησυχάζει, στο τέλος, το βρίσκει μπροστά του με έναν τρόπο δραματικό για την κοινωνία, τη χώρα και τον ίδιο.

«Γκέτο δεν υπάρχουν – Πρώτος πηγαίνω εγώ εκεί»

Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχουν περιοχές οι οποίες χαρακτηρίζονται ως γκέτο και είναι κλειστές, στις οποίες παρατηρείται παραβατικότητα, όπως το Μενίδι ή το Ζεφύρι, τόνισε πως: «Κάποτε στην προηγούμενη θητεία μου, πήγαινα σχεδόν κάθε μέρα και παρατηρούσα όλα αυτά τα φαινόμενα. Και πραγματικά υπάρχει ένα μέρος αυτών των ανθρώπων που ρέπουν προς την εγκληματικότητα. Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι αυτοί ζουν κάτω από τραγικές συνθήκες. Υπάρχει το κοινωνικό ζήτημα. Τα παιδιά τους δεν πάνε σχολείο. Γκέτο δεν υπάρχουν, πηγαίνω πρώτος εγώ εκεί μέσα. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε γκέτο, τουλάχιστον όσο είμαι εγώ στα πράγματα είναι υποχρέωσή μου να πηγαίνω μαζί με τους αστυνομικούς εκεί μέσα για να αντιληφθούν όλοι ότι δεν υπάρχουν ούτε περίκλειστες πόλεις, ούτε γκέτο, ούτε κλειστά κυκλώματα, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να εγκληματούν σε βάρος των υπολοίπων. Αυτό που χρειάζεται λοιπόν να γίνει είναι να πείσουμε τους ανθρώπους να πηγαίνουν τα παιδιά τους σχολείο. Να πείσουμε τους ανθρώπους και να έρθει το κράτος να συνδράμει, να βελτιώσουμε τις συνθήκες τους. Αλλά στο θέμα της εγκληματικότητας είμαστε πάρα πολύ αυστηροί και την προηγούμενη φορά είχαμε κάνει πολλές συζητήσεις και με τους δημάρχους της περιοχής. Κάναμε μια κοινωνική, θα έλεγα συμφωνία και νομίζω ότι και τώρα, ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο δεν θα υπάρχει κανένα γκέτο».

«Κάθε μέρα 70 αστυνομικοί εξετάζονται από ψυχολόγους»

Σχετικά με την άσκηση αστυνομικής βίας, τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Στην προηγούμενη θητεία μου, ψηφίσαμε διάταξη στη Βουλή, όπου όλες τις ΕΔΕ για αστυνομική βία διεξάγει ο Συνήγορος του Πολίτη και όχι αστυνομία(…). Κάθε βδομάδα και κάθε μήνα θα υπάρχει ανακοίνωση πού βρίσκεται η κάθε ΕΔΕ και έτσι θα μπορεί κάθε πολίτης να δει και μέσα από το διαδίκτυο που τις δημοσιεύουμε, πού βρίσκεται η εξέλιξη κάθε υπόθεσης. Δεν είναι ανεκτή ούτε κεραία η αστυνομική βία. Όποιος δεν συμπεριφέρεται σύμφωνα με τους κανονισμούς της Αστυνομίας, του Συντάγματος και της δημοκρατικής πολιτείας δεν έχει θέση στην Αστυνομία».

Πρόσθεσε επίσης πως: «Η πρώτη απόφαση που πήρα τη δεύτερη μέρα στο υπουργείο ήταν αυτή τη στιγμή οι αστυνομικοί που συμμετέχουν σε δύσκολες επιχειρήσεις. Στη ΔΙΑΣ, στην Άμεση Δράση και στην Ομάδα Δράσης, η οποία καθημερινά είναι στους δρόμους για την εγκληματικότητα, εξετάζονται όλοι από ψυχολόγους τους οποίους είχαμε προσλάβει το 21, όταν έφυγα και κάθε μέρα περίπου 70 αστυνομικοί εξετάζονται από τους ψυχολόγους. Και δεύτερον, κάθε μέρα πάλι με δική μου απόφαση, 50 από τη ΔΙΑΣ, ασκούνται στο Μαρκόπουλο, στο Κέντρο Εκπαίδευσης, έτσι ώστε να τηρούν να είναι αξιόμαχοι και ταυτόχρονα να τηρούν τους κανονισμούς».

O κ. Χρυσοχοΐδης είπε μεταξύ άλλων πως: «Αισθάνομαι ότι κάνω το καθήκον μου ως ένας δημοκρατικός πολιτικός, φιλελεύθερος, κεντρώος, απέναντι στην ελληνική κοινωνία, απέναντι στη χώρα μου, απέναντι στη δημοκρατία και απέναντι στον πρωθυπουργό που με όρισε. Δεν κάνω κάτι διαφορετικό. Κάνω ακριβώς το ίδιο, με μια διαφορά ότι είναι άλλη εποχή. Χρειάζονται άλλα εργαλεία, χρειάζονται περισσότερα αποτελέσματα και χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια από μένα. Άρα, γι’ αυτό είμαι εδώ».

Αναγκαίο το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το νομοσχέδιο για την ισότητα των ομόφυλων ζευγαριών στο γάμο, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε πως: «Το θεωρώ όχι απλώς σωστό, αλλά το θεωρώ αναγκαίο, με την έννοια ότι η ανθρωπότητα, τουλάχιστον αυτό που λέμε η Δύση, η Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, όλος ο κόσμος ο ανεπτυγμένος, πηγαίνει σε μια κατεύθυνση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Είναι αυτή η τάση αυτή τη στιγμή, και σωστά, πρόκειται για την προστασία του δικαιώματος του καθενός, της προσωπικότητάς του, της αξιοπρέπειάς του και του αυτοπροσδιορισμού του και του να ορίζει τη ζωή του. Τόσο απλό».