Παρά τα οποια λάθη έγιναν εν προκειμενω στο παρελθόν ο Περιφερειαρχης Ηπείρου Αλ.Καχριμανης ανταποκρινόμενος στις εύλογες προσδοκίες των Ηπειρωτών παίρνει πάνω του το θέμα και ξεκαθαρίζει ότι το έργο θα ολοκληρωθεί με τον α η Β τρόπο…

Ο Α’ τρόπος είναι η σύμβαση παραχώρησης. Ο διαγωνισμός είναι ήδη στον αέρα προκειμένου να βρεθεί επενδυτής που θα κατασκευάσει αλλά και θα εκμεταλλευτεί το έργο για τα επόμενο 30 χρόνια.

Ο Β’ τρόπος… έπεται. Αν ο διαγωνισμός αποβεί άγονος τότε η Περιφέρεια Ηπείρου θα συνδράμει τον ιδιώτη επενδυτή με 15 εκατομμύρια. Το ποσό αυτό έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση ότι θα διαθέσει στην Περιφέρεια από εθνικούς πόρους για να… χρυσώσει έτσι την απόφαση απένταξης του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το θέμα του Πάρκου συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» και την οποία ανέπτυξε ο περιφερειακός σύμβουλος Σπύρος Υφαντής. Ο Σπύρος Υφαντής ανέπτυξε πρόταση της παράταξης που είχε κατατεθεί και στο παρελθόν για δημιουργία του Πάρκου στις εγκαταστάσεις της Μονής Βελλάς ώστε έτσι να αναζωογονηθεί ολόκληρη η επαρχία του Πωγωνίου.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο μακρύ ιστορικό του έργου από το 2019 και μέχρι σήμερα χωρίς να προσθέσει καινούρια στοιχεία.

Επανέλαβε ότι η Περιφέρεια δεν γνώριζε την απένταξη του έργου την οποία πληροφορήθηκε από τοπικό μέσο ενημέρωσης (το Epiruspost είχε αποκαλύψει την εξέλιξη)  και πρόσθεσε πως δεν το πίστευε και έτσι τηλεφώνησε στον Υφυπουργό ο οποίος και του το επιβεβαίωσε.

Η λύση για την κατασκευή του έργου με σύμβαση παραχώρησης –πρόκειται ουσιαστικά για μία αντιπαροχή- προέκυψε από εισήγηση υπαλλήλων της Περιφέρειας και κυρίως του Προϊσταμένου Πληροφορικής και Διαφάνειας Ευάγγελου Σακκά.

Έτσι η διαδικασία προχώρησε τάχιστα και ο διαγωνισμός είναι ήδη στον αέρα.

«Αν δεν βρεθεί κάποιος να βάλει όλα τα λεφτά τότε θα βάλουμε και μεις  τα 15 εκατομμύρια που θα μας δώσει η κυβέρνηση. Το έργο με Α’ τρόπο ή με τον Β’ τρόπο θα γίνει. Μάλιστα μου τηλεφώνησε και νωρίτερα ο Υπουργός, ο κ. Παπαθανάσης για να μου πει ότι τα 15 εκατομμύρια είναι στην διάθεσή μας» ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

Από τον Ευάγγελο Σακκά διευκρινίστηκε μετά από ερωτήσεις που έγιναν ότι υπάρχει δεσμευτικό άρθρο στην σύμβαση για τους σκοπούς του Πάρκου και δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλες δραστηριότητες παρά μόνο για αυτές.