Παρασκευή 5 Μαΐου, με το «φεγγάρι των λουλουδιών» να κοσμεί το νυχτερινό ουρανό, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα για όσους θέλουν να το παρακολουθήσουν.

Οι λάτρεις του νυχτερινού λαού θα έχουν τη δυνατότητα να δουν το ολόγιομο φεγγάρι από τις 8:30μμ περίπου (ώρα Ελλάδος), όταν και θα φαίνεται μεγαλύτερο και θα έχει μια βαθιά απόχρωση.

Εκείνη την ώρα το φεγγάρι θα είναι στο απόγειο της φωτεινότητάς του. Αυτό σπάνια συμβαίνει τόσο κοντά στην ανατολή του.

Και τι σημαίνει αυτό; Απλώς ότι το φεγγάρι θα είναι πιο εντυπωσιακό απ’ ό,τι συνήθως.

Περίπου την ίδια ώρα, αναμένεται να είναι ορατό και το φαινόμενο της σεληνιακής έκλειψης, που θα είναι μερικώς ορατή και στη χώρα μας.

Ωστόσο, όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν το φαινόμενο σε όλο του το μεγαλείο μπορούν να δουν το δωρεάν livestream του Virtual Telescope Project, που θα ξεκινήσει στις 21:45 ώρα Ελλάδος (18:45GMT) σήμερα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το φαινόμενο δείτε το live στη σελίδα του Virtual Telescope Project ή στο κανάλι τους στο YouTube.

Η έκλειψη θα είναι ορατή από την Αυστραλία, την Ανταρκτική, την ανατολική Αφρική, την Ωκεανία και την Ασία.

Όπως και σε όλες τις ηλιακές εκλείψεις, ο ήλιος, η Γη και η σελήνη πρόκειται να ευθυγραμμιστούν.

Ο πλανήτης μας θα βρίσκεται στο μέση, το οποίο σημαίνει ότι η σκιά του θα πέφτει πάνω στη σελήνη, καθώς θα μπλοκάρει τον ήλιο.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο ονομάζεται έκλειψη παρασκιάς, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα είναι τόσο… δραματικό όσο μια ολική έκλειψη, κατά τη διάρκεια της οποίας το φεγγάρι σκοτεινιάζει εντελώς.

Γιατί η πανσέληνος του Μαΐου ονομάζεται «Φεγγάρι των λουλουδιών»

Το αλμανάκ «Old Farmer», το οποίο άρχισε να δημοσιεύει τα ονόματα των πανσελήνων τη δεκαετία του ’30, αναφέρει πως ορισμένες βορειαμερικανικές φυλές μιλούσαν για το «φεγγάρι των λουλουδιών», επειδή εκείνη ήταν η περίοδος που ξεκινούσε η ανθοφορία στη βόρεια Αμερική.

Στην Ευρώπη, όμως, η πανσέληνος του Μαΐου είχε ονομαστεί «Φεγγάρι του γάλακτος», καθώς επρόκειτο για το μήνα που οι αγελάδες μετακινούνταν στα θερινά τους βοσκοτόπια την εποχή του μεσαίωνα.

(με πληροφορίες από cnn. gr / photo: pixabay)