Έχουν εντοπιστεί σχεδόν 36.950 κρούσματα, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγεία

Η επιδημία χολέρας που ξέσπασε τον Μάρτιο του 2022 και συνεχίζεται ακόμη στο Μαλάουι έχει προκαλέσει τον θάνατο 1.210 ανθρώπων, ενώ έχουν εντοπιστεί σχεδόν 36.950 κρούσματα, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος ζητεί να υπάρξουν “ σημαντικές παρεμβάσεις” προκειμένου να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης.

Η χολέρα είναι ενδημική στο Μαλάουι από το 1998, με εξάρσεις της ασθένειας να παρατηρούνται στη διάρκεια των βροχών (από τον Νοέμβριο ως τον Μάιο), όμως η τρέχουσα επιδημία επεκτάθηκε και στη διάρκεια της ξηρής εποχής, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο επιδημιολογικό δελτίο του ΠΟΥ.

Η κυβέρνηση του Μαλάουι χαρακτήρισε την επιδημία κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία στις 5 Δεκεμβρίου.

Ο ΠΟΥ έχει συνδράμει τις αρχές, κυρίως προσφέροντας κιτ θεραπείας και στηρίζοντας τις προσπάθειες αύξησης των ικανοτήτων διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ.

Όμως “ με τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν τον προηγούμενο μήνα, φοβόμαστε ότι η επιδημία θα συνεχίσει να επιδεινώνεται αν δεν υπάρξουν σημαντικές παρεμβάσεις”, τόνισε ο ΠΟΥ.

Ο διεθνής οργανισμός έκρινε ότι είναι “ επείγον να βελτιωθεί η πρόσβαση σε πόσιμο νερό, σε εγκαταστάσεις υγιεινής και αποχέτευσης”. Ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στο υψηλό ποσοστό θνησιμότητας στις περιοχές Μανγκότσι, Μπλαντάιρ, Ματσίνγκα και Λιλόνγκουε είναι ο καθυστερημένος εντοπισμών των κρουσμάτων, διότι οι ασθενείς καθυστερούν να απευνθυνθούν σε δομές υγείας, εξήγησε ο ΠΟΥ.

Ο οργανισμός προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης της ασθένειας είναι “ πολυ αυξημένος” σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Αυτή η επιδημία χολέρας είναι η πιο φονική που έχει καταγραφεί ποτέ σε αυτή την φτωχή χώρα της νότιας Αφρικής, όπου το 2001-2002 έχασαν τη ζωή τους 968 άνθρωποι λόγω της ασθένειας, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Σχεδόν 3 εκατ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής κατά της χολέρας. Όμως μέρος των κατοίκων του Μαλάουι αρνείται τη θεραπεία λόγω των θρησκευτικών του πεποιθήσεων, κάτι που συμβάλλει στην εξάπλωση της ασθένειας.

Ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με αναζωπύρωση της χολέρας, έπειτα από χρόνια που τα κρούσματά της μειώνονταν, καθώς η ασθένεια επιδεινώνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αυτή την περίοδο επιδημίες καταγράφονται σε 23 χώρες και άλλες 20 χώρες που μοιράζονται σύνορα μαζί τους κινδυνεύουν επίσης, τόνισε ο ΠΟΥ.

Η κατάσταση αυτή περιορίζει τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, των θεραπειών και των τεστ. Η ασθένεια απειλεί περισσότερο από ένα δισεκ. ανθρώπους παγκοσμίως, προειδοποίησε χθες Τετάρτη ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, με τον οργανισμό θα θεωρεί “ πολύ υψηλό” το επίπεδο κινδύνου από τη χολέρα σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της έξαρσης που παρατηρείται σε πολλές περιοχές.

neakriti.gr/