ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ - ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ (EUROKINISSI/ΤΖΕΚΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ)

Η κυβέρνηση επιχειρεί να κοροϊδέψει δεκάδες χιλιάδες πολίτες που βίωσαν την απόλυτη καταστροφή, με πενταροδεκάρες, την ώρα που εκατοντάδες νεκρά ζώα σαπίζουν στα μαντριά

Την ώρα που οι πλημμυροπαθείς σε Θεσσαλία και Εύβοια μετρούν ακόμη τις πληγές τους και προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους, μετά τα διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας του Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν νέες πληρωμές πρώτης αρωγής, οι οποίες μοιάζουν με…ψίχουλα, μπροστά στην πρωτοφανή καταστροφή που έχουν υποστεί!

Συγκεκριμένα, χθες, Πέμπτη, πιστώθηκαν 6.163.084 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών που επλήγησαν από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καταβλήθηκαν 1.841.495 ευρώ σε 502 φυσικά πρόσωπα για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής σε περιοχές που επλήγησαν.

Παράλληλα, διενεργήθηκαν πληρωμές 59.585 ευρώ προς 11 δικαιούχους πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής και πληρωμές ύψους 4.262.000 ευρώ προς 2.052 επιχειρήσεις, ως πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες, στις οποίες περιλαμβάνονται οι κτηνοτροφικές μονάδες και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Συνεχίζονται ακόμη οι διασταυρώσεις στοιχείων
Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ένα μήνα μετά την πρωτοφανή καταστροφή που υπέστησαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες, συνεχίζεται ακόμη η διαδικασία των διασταυρώσεων των στοιχείων που έχουν υποβληθεί μέσα από την πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, αλλά και η αυτοματοποιημένη διαδικασία εντοπισμού, όπου προκύπτουν διαθέσιμα στοιχεία.

Υπενθυμίζεται ότι οι πλημμυροπαθείς στις εν λόγω περιοχές, τα στοιχεία των οποίων δεν προκύπτουν μέσα από την αυτοματοποιημένη διαδικασία εντοπισμού από την ΑΑΔΕ, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο arogi.gov.gr, ώστε να λάβουν και αυτοί την αποζημίωση που τους αναλογεί.

Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους, στο arogi.gov.gr. ως και τις 31 Οκτωβρίου, ενώ η πλατφόρμα θα ανοίξει εκ νέου το επόμενο διάστημα, αφότου ολοκληρωθεί η διαδικασία διασταυρώσεων και εκκαθαρίσεων. Αξίζει να σημειωθεί πως αίτηση υποβάλουν οι πλημμυροπαθείς που βρίσκονται σε οποιαδήποτε περιοχή βίωσε το σφυροκόπημα του Daniel και του Elias.

Σαπίζουν τα ζώα στα μαντριά 50 ημέρες μετά
Την ίδια ώρα, οι κτηνοτρόφοι απευθύνουν κραυγή αγωνίας, κάνοντας λόγο για νεκρά ζώα στα μαντριά, που σαπίζουν 50 ημέρες μετά την θεομηνία.

Όπως καταγγέλλει στο documentonews.gr, ο Μάριος Δήμας, πολιτικός μηχανικός, γιος οικογένειας κτηνοτρόφων, εκατοντάδες ζώα της οικογένειάς του εξακολουθούν να βρίσκονται σε προχωρημένη αποσύνθεση, χωρίς να έχει την παραμικρή στήριξη από την Πολιτεία.

Ο ίδιος επικοινώνησε αρκετές φορές με την Κτηνιατρική Λάρισας, που του διαμήνυσε πως το αίτημά του έχει καταχωρηθεί και πρόκειται να ενημερωθούν τα αρμόδια συνεργεία περισυλλογής. Λίγες μέρες αργότερα, όταν προσπάθησε εκ νέου να επικοινωνήσει, του είπαν πως τα συνεργεία έχουν φύγει από την περιοχή και πως δεν υπάρχει κάποιος που μαζεύει πλέον τα ζώα.