Ο Μουσταφά Κεμάλ με τον γενειοφόρο Νουρετίν πασά, τον δολοφόνο των Ελλήνων του Πόντου και πυρπολητή της Σμύρνης

Η Ελλάδα εγκατέλειψε τους Έλληνες της Σμύρνης το 1922, τώρα, το 2023, εγκαταλείπει και την Ιστορία τηςΟ Νουρετίν πασάς το 1908 είχε ενταχθεί από μικρός στη μυστική οργάνωση των Νεοτούρκων «Επιτροπή Ένωσις και Πρόοδος» με αριθμό μέλους 6436, στην οποία οργάνωση ήταν μέλος και ο Μουσταφά Κεμάλ.Όταν ο Μουσταφά Κεμάλ έφθασε στη μαρτυρική Αμισό, τις 19 Μαΐου 1919, ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατούσε στον Πόντο, όπου περίπου 40 χιλιάδες ένοπλοι Έλληνες προστάτευαν τα ελληνικά χωριά από την γενοκτονία που διέπρατταν οι ένοπλες συμμορίες που είχε οργανώσει η μυστική οργάνωση της κυβέρνησης των Νεοτούρκων, η İttihat ve Terakki, πρόδρομος τη σημερινής τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ).
Οι ομάδες των ενόπλων Ελλήνων του Πόντου αποτέλεσαν δυνητική απειλή για τον Μουσταφά Κεμάλ, να του ανοίξουν ένα δεύτερο μέτωπο στα μετώπισθεν, ενώ είχε να αντιμετωπίσει τη ελληνική Στρατιά της Μικράς Ασίας, που είχε αποβιβαστέι στη Σμύρνη από τις αρχές Μαΐου του 1919.

Έτσι αποφάσισε να ιδρύσει την Κεντρική Στρατιά (Merkez Ordusu Komutanlığı), με έδρα την Αμάσεια, με αποκλειστική αποστολή την εξουδετέρωση των Ελλήνων ενόπλων και την ολοκλήρωση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Την διοίκηση της Κεντρικής Στρατιάς την ανέθεσε στον στρατηγό Νουρετίν πασά.

Η κεντρική Στρατιά ιδρύθηκε τις 9 Δεκεμβρίου 1920 και είχε δύναμη δέκα χιλιάδων ανδρών.

Ο Νουρετίν πασάς συντόνισε το έργο της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ενώ συμμετείχε ο ίδια στην επιχείρηση κατά των εξεγερμένων Κούρδων αλεβιτών του Κότσγκιρι, στη γειτονική Σεβάστεια, όπου πυρπόλησε 132 χωριά ενώ δολοφόνησε χιλιάδες ανθρώπους.

Για τα εγκλήματα αυτά η Τουρκική Εθνοσυνέλευση τον παρέπεμψε σε δίκη, από την οποία απηλλάγη μετά από παρέμβαση του ίδιου του Μουσταφά Κεμάλ, ο οποίος τον τοποθέτησε στη θέση του διοικητή της 1ης Στρατιάς στις 29 Ιουνίου 1922, λίγο πριν τη μεγάλη επίθεαη εναντίον των Ελλήνων.

Με τον τίτλο αυτόν μπήκε στη Σμύρνη, της οποίας διορίστηκε νομάρχης και στρατιωτικός διοικητής. Ίδρυσε στρατοδικείο και δίκασε Έλληνες και Τούρκους που συνεργάστηκαν με την Ελληνική Διοίκηση. Ανάμεσά τους ο Süreyya, ιδιοκτήτης της εφημερίδας Islahat, ο οποίος τηρούσε φιλική στάση προς την Ελληνική Διοίκηση. Καταδικάστηκε σε θάνατο από το δικαστήριο και η ποινή του εκτελέστηκε.

Ο Νουρετίν πασάς κάλσε στο γραφείο τον Μητροπλίτη Σμύρνης Χρυστόστομο και αμέσως μετά ο ίδιος τον παρέδωσε στα στίφη των Τούρκων, οι οποίοι διαμέλισαν το κορμί του.

Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν έδωσε την εντολή για την πυρόληση της Σμύρνης. Μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο, αποκαλύπτει τον ρόλο του στην πυρπόληση της Σμύρνης, που ήταν σε γνώση του Μουσταφά Κεμάλ.

Ενώ αυτή η είναι η ιστορική αλήθεια, την οποία αναγνωρίζουν και πολλοί Τούρκοι ιστορικοί και συγγραφείς, ο Ερντογάν, σε ομιλία που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης, έχοντας και τις… ευλογίες του ΝΑΤΟ, αφού η κοινή μας συμμαχία συνεχάρη τη χώρα για τη νίκη κατά των… Ελλήνων, είπε ότι «Οι Ελληνες κατέστρεψαν και έκαψαν τη Σμύρνη».

Ο Ερντογάν συνέχισε λέγοντας ότι «ο ηρωικός στρατός μας διέλυσε τα εχθρικά μέτωπα, και στις 30 Αυγούστου διέλυσε ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών δυνάμεων εισβολής και άνοιξε το δρόμο προς τη Σμύρνη. Δεκαπέντε ημέρες μετά την έναρξη της ᾽᾽μεγάλης επίθεσης᾽᾽ κυμάτιζαν οι τουρκικές σημαίες στη Σμύρνη την οποία είχε καταστρέψει και κάψει ο εχθρός που διέφυγε. Κι έτσι κερδίσαμε τον πόλεμο με μάχες που δώσαμε επι τριάμισι χρόνια εναντίον του εχθρού, ο οποίος με τις προδοτικές φιλοδοξίες του αλλά και τις βρόμικες μπότες του λέρωσε την μόνιμη πατρίδα μας την Ανατολία».

Σ’ αυτήν την ανιστόρητη αθλιότητα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε με την εξής ανακοίνωση:

«Εχθροπαθείς δηλώσεις είναι αντιπαραγωγικές και δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση του κλίματος ηρεμίας, συνεργασίας και διαλόγου που επιχειρείται να οικοδομηθεί στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας την τρέχουσα περίοδο».

Μετά από αυτήν την ανακοίνωση πληροφορούμαστε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν… έχασε τον ύπνο του.

Δηλαδή δεν μπορούσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας να υπερασπιστεί την ιστορική αλήθεια και να υπενθυμίσει στον Ερντογάν ποιος πραγματικά έκαψε τη Σμύρνη;

Το ελληνικό κράτος εγκατέλειψε τότε τους Έλληνες της Σμύρνης αβοήθητους, θύματα στο μένος και το μίσος των Τούρκων.

Σήμερα εγκαταλείπει και την ιστορική αλήθεια στο μένος και το μίσος του Ερντογάν και των ομοίων του.

Κρίμα.