TELEGRAPH

Γλυπτά του Παρθενώνα: Πολύ κοντά σε συμφωνία με «εγγυήσεις»

08/01/2023 • 13:14

Πολιτισμός

Ησυμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα μπορεί να χρησιμοποιεί αρχαίους ελληνικούς θησαυρούς ως «εγγύηση», σύμφωνα με νέο δημοσίευμα της «Telegraph» όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Οι δύο πλευρές -το Βρετανικό Μουσείο και η ελληνική κυβέρνηση- βρίσκονται ακόμα σε διαπραγματεύσεις και «προσπαθούν να περάσουν τις κόκκινες γραμμές», σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.

Το Βρετανικό Μουσείο απαγορεύεται από το νόμο να παραδώσει τις αρχαιότητες που έχει, αλλά «οποιαδήποτε συμφωνία δανείου για τα έργα τέχνης 2.500 ετών θα απαιτούσε από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί ότι το Βρετανικό Μουσείο τα κατέχει νόμιμα, κάτι που δεν μπορεί να κάνει επειδή ισχυρίζεται ότι τα τεχνουργήματα ήταν στην πραγματικότητα κλεμμένα» αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι διαπραγματευτές επιδιώκουν να «εφεύρουν» ένα νέο είδος συμφωνίας που θα μπορούσε να παρακάμψει αυτό το αδιέξοδο, με αρχαίους ελληνικούς θησαυρούς να αποστέλλονται στο Ηνωμένο Βασίλειο ως «εγγύηση» αντί των τυπικών διαβεβαιώσεων για την ιδιοκτησία που μέχρι στιγμής έχει καθυστερήσει οποιαδήποτε συμφωνία.

«Οι συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν και της ελληνικής κυβέρνησης στο υψηλότερο επίπεδο», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα καθώς επικαλείται πηγές κοντά στην προτεινόμενη συμφωνία. Oι οποίες ανέφεραν ότι «και οι δύο πλευρές είναι εφευρετικές για να επινοήσουν μια συμφωνία που δεν είναι νομική αλλά «πρακτική» και θα οδηγήσει στην παράδοση των Γλυπτών στην Αθήνα».

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, αυτή η «υβριδική» συμφωνία θα μπορούσε να αγνοεί τα ζητήματα ιδιοκτησίας, με κανένα από τα μέρη να υποχρεώνεται να αποδεχθεί τις αξιώσεις του άλλου για τα ‘Μάρμαρα’ ώστε «το Βρετανικό Μουσείο να επιτρέψει να εγκαταλείψουν τη βάση του στο Bloomsbury χωρίς τις συνήθεις εγγυήσεις».

από liberal.gr