Αλλάζουν από την 1η Ιανουαρίου 2024 όλα όσα γνωρίζαμε αναφορικά με τα τιμολόγια του ρεύματος και τις χρεώσεις των νοικοκυριών

Θα γίνονται πλέον ανάλογα με το χρώμα που θα επιλέξουν στο τιμολόγιό τους, ενώ θα υπάρξει και αύξηση του παγίου. Ωστόσο οι περισσότεροι καταναλωτές φαίνεται πως δεν έχουν αποφασίσει ακόμη ποιο είναι το χρώμα που τους συμφέρει.

Αυξήσεις στο πάγιο αλλά και χρεώσεις ανά κιλοβατώρα που μπορεί να φτάσουν ακόμη και στα 20 λεπτά φέρνουν τα νέα «πράσινα» τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας.

«Πρέπει να είναι σταθερή η τιμολόγηση για να ξέρει ο καταναλωτής τι πληρώνει. Γιατί ανεβάζουν την κιλοβατώρα στα 19 λεπτά ο ένας, στα 21 λεπτά ο άλλος, μετά σου προσθέτουν κι άλλα και δεν ξέρεις τι ακριβώς πληρώνεις και πόσα πληρώνεις» λένε πολίτες στην κάμερα της ΕΡΤ.

Από τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι εταιρείες, προκύπτει ότι η πάγια μηνιαία χρέωση θα αυξηθεί στα 4 με 5 ευρώ τον μήνα, ενώ η τελική τιμή της κιλοβατώρας μπορεί να κυμαίνεται από 15 έως και 20 λεπτά με βάση τα σημερινά δεδομένα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει έως το τέλος του χρόνου καθώς καθοριστικός παράγοντας θα είναι η εξέλιξη της χρηματιστηριακής τιμής του ρεύματος τον Δεκέμβριο.

Οι διαφοροποιήσεις μεταξύ των εταιρειών είναι σημαντικές. Πάροχος μπορεί να χρεώσει με 16 λεπτά μια κιλοβατώρα αν ο λογαριασμός πληρωθεί εμπρόθεσμα και 24 λεπτά αν υπάρξει καθυστέρηση. Άλλος πάροχος εμφανίζει χαμηλή αρχική τιμή στα 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα αλλά με την επίδραση της χρηματιστηριακής τιμής, το τελικό κόστος μπορεί να φτάσει στα 19 λεπτά.

«Και το νέο πράσινο ενιαίο τιμολόγιο έχει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και διαφάνειας, καθώς αφήνει παντελώς αόριστο το τίμημα και για το λόγο αυτό οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, πριν επιλέξουν να μεταβούν σε αυτό ή να επιλέξουν κάποιο από τα άλλα προγράμματα των προμηθευτών» υπογραμμίζει ο νομικός σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Παναγιώτης Σγούρας.