Ο ΠΟΦ μιλά για ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης της λιανικής τιμής, ώστε να προστατευθεί η κυκλοφορία τους για λόγους δημόσιας υγείας.

Αρκετά φαρμακευτικά σκευάσματα χαμηλής τιμής, τα οποία όμως παραμένουν πολύτιμα και αναντικατάστατα για τους ασθενείς που τα λαμβάνουν, αποσύρονται από την αγορά φαρμάκου, όπως αναφέρεται από τον Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ). «Το φαινόμενο παρατηρείται ολοένα και συχνότερα όπως για παράδειγμα πρόσφατα συμβαίνει με το σκεύασμα prezolon tabl 5mg που έχει λιανική τιμή 1 ευρώ και η κυκλοφορία του σταματά μετά από αίτημα της εταιρείας που το παράγει, επειδή δεν παρουσιάζει πλέον ουσιαστικό εμπορικό και οικονομικό ενδιαφέρον για την εταιρεία».

Ο ΠΦΣ διατυπώνει τη βεβαιότητα ότι αυτά που αποσύρονται, «είτε θα υποκατασταθούν στη συνταγογράφηση από ακριβότερα σκευάσματα και θεραπείες, είτε θα αναγκαστεί η κρατική φαρμακαποθήκη ΙΦΕΤ να εισάγει τα σκευάσματα της ίδιας δραστικής ουσίας από το εξωτερικό με πολλαπλάσια τιμή, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και την τσέπη των ασθενών, καθώς αυξάνεται η συμμετοχή την οποία καταβάλουν λόγω της αύξησης της τιμής».

Το φαινόμενο απόσυρσης από την αγορά, φαρμάκων των οποίων η τιμή κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μπορεί να αποτραπεί, όπως εκτιμά ο ΠΦΣ με την λήψη άμεσων μέτρων στήριξης της λιανικής τιμής των φαρμάκων αυτών και τη διαμόρφωση κατάλληλης πολιτικής στον χώρο του φαρμάκου, ώστε να προστατευθεί η κυκλοφορία τους για λόγους δημόσιας υγείας και να συνεχισθεί η απρόσκοπτη διάθεσή τους στους ασθενείς που τα έχουν ανάγκη.

(με πληροφορίες από newsbeast. gr