Το καινούριο που λένε είναι ότι οι εξωγήινοι πολιτισμοί θα μπορούσαν να χαρτογραφήσουν τον πλανήτη μας χρησιμοποιώντας σήματα από κινητούς πύργους.

Σύμφωνα με τη μελέτη οι ιστοί κινητών τηλεφώνων είναι τώρα η δεύτερη πιο ισχυρή πηγή σημάτων της Γης – πίσω από μόνο στρατιωτικές μεταδόσεις ραντάρ – έχοντας ξεπεράσει τους εμπορικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς του 20ου αιώνα.

Προσθέστε σε αυτό την ώθηση της τεχνολογίας στο 5G – συν αν ληφθεί υπόψη η διαρροή ραδιοφώνου από μεμονωμένα κινητά τηλέφωνα – τότε θα ήταν ακόμα πιο εύκολο, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, να μας παρακολουθεί από αυτά ένας εξωγήινος πολιτισμός.

Ψάχνουν να βρουν και σε ποια συστήματα αστέρων μπορούν να μας ακούν οι εξωγήινοι

  • Άλφα Κενταύρου

Βρίσκεται στον ουρανό του νότιου ημισφαιρίου και μόλις 4 έτη φωτός μακριά από τη Γη

Είναι τριπλό αστέρι. Αποτελείται από ένα ζευγάρι αστεριών που μοιάζουν με ήλιο γνωστά ως ΑΒ και έναν κόκκινο νάνο που ονομάζεται Proxima Centauri.

  • Το αστέρι του Μπάρναρντ

Που είναι?

Στον ουρανό του βόρειου ημισφαιρίου και 6 έτη φωτός μακριά

Τι είναι αυτό? 

Ένας αμυδρός, χαμηλής μάζας νάνος, κατηγορίας M (M4), είναι το δεύτερο πιο κοντινό αστέρι στη Γη

  • HD 95735

Που είναι?

Στον ουρανό του βόρειου ημισφαιρίου και 8 έτη φωτός μακριά μας

Τι είναι αυτό?

Ο πιο λαμπερός κόκκινος νάνος στο βόρειο ημισφαίρι

Τι λένε για το αν θα μπορούσαν να υπάρχουν “εξωγήινοι”

Η ερευνήτρια της μελέτης Δρ Nalini Heeralall-Issur, από το Πανεπιστήμιο του Μαυρικίου, είπε: «Πιστεύω ότι υπάρχουν όλες οι πιθανότητες προηγμένοι πολιτισμοί να βρίσκονται εκεί έξω και ορισμένοι μπορεί να είναι ικανοί να παρατηρήσουν την ανθρωπογενή διαρροή ραδιοφώνου που προέρχεται από τον πλανήτη Γη».

Ωστόσο, οι εξωγήινοι θα έπρεπε να βρίσκονται σε έναν κόσμο εντός οκτώ ετών φωτός από τη Γη για να το καταστεί δυνατό, λένε οι ερευνητές, και αν είχαν μόνο ένα τηλεσκόπιο ισοδύναμης ισχύος με το σημερινό τηλεσκόπιο Green Bank στη Δυτική Βιρτζίνια, τότε η ανίχνευση μας θα είναι κάτι απίθανο.

Ο καθηγητής Mike Garrett, επικεφαλής της ομάδας του έργου και διευθυντής του Jodrell Bank Center for Astrophysics στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, είπε:

«Οι τρέχουσες εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα έχουμε περισσότερους από 100.000 δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά της Γης και πέρα ​​πριν από το τέλος της δεκαετίας.

«Η Γη είναι ήδη ασυνήθιστα φωτεινή στο ραδιοφωνικό τμήμα του φάσματος. Εάν συνεχιστεί η τάση, θα μπορούσαμε να γίνουμε εύκολα ανιχνεύσιμη από οποιονδήποτε προηγμένο πολιτισμό με τη σωστή τεχνολογία ». 

Τι ισχυρίζονται οι ερευνητές ότι θα μπορούσαν να καταλάβουν οι “εξωγήινοι” από τα σήματα που εκπέμπει η ανθρωπότητα

Αν και ένας εξωγήινος πολιτισμός δεν θα μπορούσε να ακούσει τις συνομιλίες μας, η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι εξωγήινοι θα εξακολουθούσαν να μπορούν να ανακαλύψουν πολλά άλλα πράγματα για τη Γη, συμπεριλαμβανομένης της περιστροφής του πλανήτη και της αξονικής κλίσης.

Θα είναι επίσης σε θέση να μετρούν τόσο την κατανομή της γης μας όσο και να παρακολουθούν πώς αλλάζουν τα επίπεδα πληθυσμού σε όλο τον κόσμο με την πάροδο του χρόνου.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές μοντελοποίησαν σήματα όπως φαίνονται από τρία κοντινά αστέρια: τον Άλφα Κενταύρου, που βρίσκεται στον ουρανό του νότιου ημισφαιρίου και μόλις τέσσερα έτη φωτός μακριά, συν το αστέρι του Barnard και το HD 95735 στον ουρανό του βόρειου ημισφαιρίου.

Οι δύο τελευταίες απέχουν έξι έτη φωτός και οκτώ έτη φωτός μακριά, αντίστοιχα.

Κανένα από αυτά τα αστέρια ή οι σχετικοί κόσμοι τους δεν θεωρείται ότι είναι κατοικήσιμο.

«Ο κύριος στόχος της τρέχουσας μελέτης ήταν να προσδιοριστεί το φάσμα ισχύος των κινητών πύργων στη Γη, όπως παρατηρείται από έναν υποθετικό πολιτισμό που βρίσκεται σε διαστρικές αποστάσεις», έγραψαν οι ερευνητές.

el.gr