Σήμερα αναμένεται να κοινοποιηθεί η πιθανή ημερομηνία επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ και η συνάντησή του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, με πιθανότερη ημερομηνία την ερχόμενη Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ΣΚΑΙ  ήδη έχουν ξεκινήσει οι επικοινωνίες μεταξύ των επιτελείων των δύο ηγετών για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες και ο χρόνος της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, η οποία σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους γίνεται με πρωτοβουλία της Αθήνας ενταγμένη και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο που έχει στόχο να αποφευχθεί η επέκταση της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη έρθει σε επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου εκφράζοντας την ελληνική θέση, αλλά και τον προέδρου της Αιγύπτου Αλ Σίσι, ο οποίος διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά τη χθεσινή του επικοινωνία με τον Ισραηλινό υπουργό εξωτερικών, επικοινώνησε σήμερα και με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, στον οποίο παρουσίασε το σχέδιο 5 σημείων, που είχε καταθέσει στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Εξετάζεται όντως μια επίσκεψη του πρωθυπουργού. Θα δούμε πότε θα γίνει. Το σημαντικό είναι να κατανοήσουμε όλοι ότι η Ελλάδα έχει να παίξει ένα ρόλο. Είναι συνομιλητής του Ισραήλ, της ισραηλινής κυβέρνησης», σημείωσε μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στην ΕΡΤ, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Την περασμένη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση και να μην απειληθεί η περιφερειακή σταθερότητα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας «η Ελλάδα είναι παίκτης έχει ρόλο σε αυτή την υπόθεση» ενώ επισήμανε πως «δεν πρέπει να εξελιχθεί η κρίση σε περιφερειακή».