αλλαγή αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ επιδρά κατευναστικά στις σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ. Ο Κασσελάκης δεν βαρύνεται με τις επί δεκαπενταετία επιθέσεις και μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του. Άλλωστε και ως προσωπικότητα ο Κασσελάκης είναι πιο προσηνής και προσιτός, αρκεί να μην έχει απέναντί του… την «Ομπρέλα».

Φυσικά στη διστακτική ώσμωση των δύο χώρων λειτουργεί αναγκαστικά η δημοσκοπική τους καχεξία. Ο ΣΥΡΙΖΑ καθεύδει ταχέως. Η πτώση δεν οφείλεται μόνο στην εσωτερική διχόνοια που αναμένεται να φτάσει σε ανοιχτή σύγκρουση, αλλά και στο πρόσωπο του Κασσελάκη. Είναι συμπαθής αλλά ως εκεί. Δεν εμπνέει κύρος πρωθυπουργικής καταλληλότητας, όπως καταγράφουν και οι δημοσκοπήσεις. 

Το ΠΑΣΟΚ δεν καθεύδει όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η δική του άνοδος είναι δυσκίνητη. Και εδώ ένα μέρος της ευθύνης οφείλεται στον πρόεδρό του, στον οποίο καταλογίζεται ότι οι ορίζοντές του είναι πεπερασμένοι στο ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 80. Φυσικά το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να πληρώνει και τη σισύφεια προσπάθεια ανάταξης της χώρας κατά τη χρεοκοπία, αλλά και τη διαχρονική κατασυκοφάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως βασικού καταστροφέα της χώρας!

Παράλληλα ο αρχηγός του είναι κολλημένος με τις υποκλοπές. Σαφώς προσφέρονται προς αντιπολιτευτική αξιοποίηση, αλλά δίνει την αίσθηση εκπομπής εμμονικού μονοθεματικού αντιπολιτευτικού λόγου, για κάτι που αποδεδειγμένα δεν απασχολεί την κοινωνία. Αυτή θεωρεί ότι το θέμα αφορά τις ελίτ και τις μεταξύ τους διενέξεις.

Χθες κατά τη συνάντηση με τον Κασσελάκη, που δεν ήταν ακριβώς εθιμοτυπική όπως προϊδέαζε το ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε και πάλι στις υποκλοπές. Επιπροσθέτως ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την επικείμενη κατάθεση εκ μέρους του κόμματός του, αιτήματος για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη.  

Οι δύο συμφώνησαν να υπάρξει συνεννόηση προκειμένου «να πέσει άπλετο φως» τόσο στην τραγωδία Τεμπών όσο και στην υπόθεση των υποκλοπών.  

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ επεκτείνεται σε βάθος χρονικής διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή στον υπουργό Σπίρτζη και τις περιβόητες αναθεωρήσεις της αμαρτωλής σύμβασης 717.  Λογικό είναι να συναινέσει ο Κασσελάκης. Αφορά τον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος έχει λευκή σελίδα και δεν επωμίζεται «προπατορικά αμαρτήματα». 

Παράλληλα χθες συνεχίστηκε δι’  αντιπροσώπων η ώσμωση και στον δήμο Αθήνας. Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης αφενός πρότεινε δημάρχους του ΠΑΣΟΚ Δούκα ή Ασκούνη (Καλλιθέας) για την προεδρία της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος), αφετέρου συμμετείχε στις διαμαρτυρίες στην πλατεία  Εξαρχείων για το Μετρό, με αφορμή την κοπή κάποιων δένδρων, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο. Τα δένδρα ξαναφυτεύονται μετά την αποπεράτωση, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ από πάντα εναρμονιζόταν και κάλυπτε με  πολιτικό κύρος κάθε είδους και ουσίας κινητοποίηση.

Βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί έκπληξη. Αρέσκεται από τη φύση του στις κωλοτούμπεςκαι τον λαϊκισμό. Το Μετρό στα Εξάρχεια αποφασίστηκε επί διακυβέρνησής του και στο δημοτικό συμβούλιο συναίνεσαν οι παρατάξεις το ΠΑΣΟΚ «Δικαίωμα στην πόλη» και του ΣΥΡΙΖΑ «Ανοιχτή πόλη».  

Η έκπληξη ήταν ο νέος δήμαρχος Αθηναίων. Ο Χάρης Δούκας σε ένα ρεσιτάλ λαϊκισμού,ανήρτησε: «Από το πρωί κόβονται δένδρα στην πλατεία Εξαρχείων. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Κανένα χαμένο δένδρο και διαβούλευση ακόμη και την ύστατη στιγμή. Δεν είναι δυνατόν ένα περιβαλλοντικό και φιλολαϊκό έργο όπως το Μετρό να αποτελεί αντικείμενο οξυμένης αντιπαράθεσης… κάθε δέντρο που κόβεται αφαιρεί ανάσες ζωής. Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από κάθε κατασκευή όσο σημαντική και αν είναι αυτή»! 

Κάθε δένδρο αφαιρεί ανθρώπινες ζωές! Ενώ τα καυσαέρια στην περιοχή λόγω έλλειψης Μετρό… δίνουν ζωή! 

Το έργο του επερχόμενου δημάρχου θα αρχίσει να προσμετράται από τον Ιανουάριο.  Ωστόσο σε μας τους μη ειδικούς παραμένει η απορία: Πως θα υλοποιηθεί το κατ΄ αυτόν «φιλολαϊκό έργο» όταν οι μηχανικοί του Μετρό κρίνουν ότι για την εκτέλεση των εργασιών πρέπει να κοπούν κάποια δένδρα, τα οποία θα αναπληρωθούν; Δεν το γνωρίζει η επιστημοσύνη του δημάρχου με τα τρία μέτρα βιογραφικό; 

Απλώς στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ανταρσύα  και προφανώς επενδύει στον εξευμενισμό τους. Το αν αυτό, η συστράτευση με το μέτωπο του «όχι σε όλα», θα τον καταστήσει  καλό δήμαρχο, θα το δούμε στο μέλλον.

Εν κατακλείδι η δημοσκοπική αδυναμία και των δύο, η αδυναμία τους να διεμβολίσουν τη ΝΔ, τους ωθεί να προωθήσουν έναν δειλό συντονισμό σε επί μέρους θέματα, ο οποίος δεν μπορεί να έχει προβολή στο μέλλον. Τα δύο κόμματα διαγκωνίζονται για την πρωτοκαθεδρία στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στον χώρο της Κεντροαριστεράς, και δεν θα παραδοθούν αλλήλοις.

Τουλάχιστον ως τις ευρωεκλογές, των οποίων το αποτέλεσμα θα καθορίσει την τύχη και των δύο αρχηγών. Από liberal.gr