Ο ασφυκτικός κλοιός των δυνάμεων ασφαλείας γύρω του επισκίασε την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Πτολεμαΐδα, που εξαιτίας της βίαιης απολιγνιτοποίησης απώλεσε 20.000 θέσεις εργασίας • Κατά τα λοιπά εγκαινίασε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας που είχε καταψηφίσει στη Βουλή και θεμελίωσε νέα πτέρυγα νοσοκομείου που ήθελε να καταργήσει.

Το ανεπανάληπτο lapsus του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στην Πτολεμαΐδα, «τηρήσαμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, μειώσαμε τους μισθούς», δεν έδωσε μόνο τον τόνο στη χθεσινή πρώτη μέρα της επίσκεψής του στη Δυτική Μακεδονία, απεικονίζει ευκρινώς και την απόσταση που χωρίζει τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού από την καταστροφική πραγματικότητα στην περιοχή.

Η βίαιη απολιγνιτοποίηση και οι συνέπειές της φάνηκαν στην απουσία κόσμου στις δημόσιες εμφανίσεις του όπου περίσσευαν οι άνδρες της ασφάλειας του πρωθυπουργού και τα αστυνομικά μπλόκα, ενώ αναπάντητα έμειναν τα αιτήματα φορέων στα οποία απεικονίζεται η αγωνία των ανθρώπων της περιοχής για το αύριο. Η επιχείρηση «αποστείρωσης» από τις διαμαρτυρίες (ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Εργατικό Κέντρο, συνταξιούχοι, αγρότες) συμπλήρωνε την εικόνα θλίψης που προκαλούσε η προεκλογικής υφής εκστρατεία του κ. Μητσοτάκη σε μια προσπάθεια να σώσει ό,τι μπορεί να σωθεί από το κάποτε δυναμικό του ακροατήριο στην περιοχή.

Ανενδοίαστα εγκαινίασε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (η κατασκευή ξεκίνησε στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ) και την ίδρυση του οποίου είχε καταψηφίσει όταν ήταν στην αντιπολίτευση (ν. 4610/2019, ψηφίστηκε με 147 ψήφους υπέρ και 100 κατά επί της αρχής με ονομαστική ψηφοφορία, την οποία είχε ζητήσει η Ν.Δ.). Επίσης για το ίδιο Πανεπιστήμιο μόλις ανέβηκε στην εξουσία ο κ. Μητσοτάκης κατήργησε το Τμήμα Κινηματογράφου στη Σχολή Καλών Τεχνών με έδρα τη Φλώρινα (τόση αγάπη για τα καλλιτεχνικά, από τότε την έδειχνε). Εννοείται ότι η περιοχή δεν έχει ξεχάσει ότι καταργώντας ολόκληρα τμήματα στέρησε από το Πανεπιστήμιο χιλιάδες θέσεις φοίτησης.

Κανένας δεν είχε τίποτα να σχολιάσει χθες για… το Σχέδιο Δίκαιης (!) Αναπτυξιακής Μετάβασης. Πώς να δικαιολογηθούν οι χαμένες 5.000 άμεσες θέσεις και οι περίπου 15.000 έμμεσες που χάθηκαν μέσα σε τρία χρόνια, χωρίς να δημιουργηθεί ούτε μία, με αποτέλεσμα να έχει εγκαταλείψει την περιοχή μέσα στο διάστημα αυτό το 22% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού!

Οσο για την εμφάνιση του πρωθυπουργού πάνω στα θεμέλια της νέας πτέρυγας του «Μαμάτσειου» Νοσοκομείου, είναι ακριβώς αυτό το νοσοκομείο που θέλει να καταργήσει (7.1.2022, «Σχεδιάζουν “οικονομικότερο” μοντέλο δημόσιας περίθαλψης με είσοδο ιδιωτών») με τα σχέδια για ένα μεγάλο νοσοκομείο και μικρότερα-ακτίνες, σχέδιο που ο ίδιος είχε επικροτήσει δημοσίως (10.6.2022,« Σχέδιο απορρύθμισης του ΕΣΥ»). Το σωματείο εργαζομένων εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας διαβεβαιώσεις ότι δεν θα κλείσει τη ΜΕΘ. Τώρα όλοι περιμένουν να ακούσουν τι θα πει αύριο για τη λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα 5»…

efsyn