Οι φωτογραφίες που δημιουργήθηκαν είναι τόσο ρεαλιστικές που πολλοί άρχισαν κι εκείνοι να αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν να έχουν ξεχάσει μια τέτοια καταστροφή

Ολοένα και περισσότερες απαντήσεις στο ερώτημα «μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να συμβάλει στην παραπληροφόρηση» είναι πλέον θετικές. Φωτογραφίες δημιουργημένες μέσω ΑΙ, φαίνεται πως μπορούν να «ξαναγράψουν» την ιστορία, ή για την ακρίβεια να την παραποιήσουν και να δημιουργήσουν ακόμη και γεγονότα που δεν συνέβησαν ποτέ. Ενα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, κυκλοφόρησε στο Reddit τις τελευταίες ημέρες. Εκεί στον λογαριασμό «Midjourney» δημοσιεύθηκε μια σειρά από φωτογραφίες από τον μεγάλο σεισμό που προκάλεσε και τσουνάμι, το 2001 στο Ορεγκον των ΗΠΑ.

Όσοι αναρωτιέστε γιατί δεν θυμάστε αυτή τη μεγάλη καταστροφή που έγινε μόλις πριν από δύο δεκαετίες, μην απορείτε με τον εαυτό σας. Δεν το θυμάστε γιατί πολύ απλά… δεν συνέβη ποτέ. Οι φωτογραφίες που δημιουργήθηκαν είναι τόσο ρεαλιστικές που πολλοί χρήστες του Μέσου, άρχισαν κι εκείνοι να αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν να έχουν ξεχάσει μια τέτοια καταστροφή στη δυτικά ακτή των ΗΠΑ.

Η σειρά των είκοσι διαφορετικών φωτογραφιών είχε τον τίτλο: «The 2001 Great Cascadia 9.1 Earthquake & Tsunami – Pacific Coast of US/Canada». Περιελάμβαναν σκηνές με ερείπια, γέφυρες που κατέρρευσαν, ανήσυχες οικογένειες, δημοσιογράφους ειδήσεων και ακόμη και τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους εν μέσω όλης της καταστροφής. Ήταν όλα τόσο ρεαλιστικά που πολλοί πραγματικά σοκαρίστηκαν όταν ανακάλυψαν πως όλα αυτά ήταν ένα ψέμα.

Κάποιοι βρήκαν την όλη κατάσταση εντελώς παράξενη. «Ημουν ο μόνος που μου έλεγε “Πώς και δεν το θυμάμαι να συμβαίνει αυτό;”» έγραψε ένας χρήστσης στα σχόλια με έναν άλλον να του απαντά «Κι εγώ φίλε. Σκέφτηκα ότι ζούσα κάτω από έναν βράχο ή κάτι τέτοιο και δεν ποτέ άκουσα γι αυτό». «Από αυτό είναι φτιαγμένη η παραφροσύνη», ισχυρίστηκε ένας τρίτος

pentapostagma.gr