Ο Nouriel Roubini έχει χαρακτηρίσει τα κρυπτονομίσματα «απόλυτη διαφθορά» και τη «μεγαλύτερη ληστεία στην ανθρώπινη ιστορία» 

Καυστικότατη κριτική στο Bitcoin άσκησε για άλλη μία φορά ο διάσημος οικονομολόγος Nouriel Roubiniαμφισβητώντας τον αποκεντρωμένο χαρακτήρα του και εκφράζοντας αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια και την επεκτασιμότητά του (scalability)
Υπενθυμίζεται πως ο Roubini ανέκαθεν διατηρούσε απορριπτική στάση έναντι του Bitcoin όσο και των υπολοίπων κρυπτονομισμάτων, χαρακτηρίζοντάς τα συχνά ως απάτες.
Πιο αναλυτικά, σε συζήτηση που διοργάνωσε η εταιρεία συγκέντρωσης οικονομικών ειδήσεων Zerohedge, με θέμα «Bitcoin VS χρυσός», ο Roubini κατέλυσε τις θεμελιώδεις αρχές του κορυφαίου από άποψη κεφαλαιοποίησης κρυπτονομίσματος.
Σύμφωνα με τον επονομαζόμενο και «δρ Όλεθρο»(λόγω της επιβεβαιωμένης πρόβλεψης εκ μέρους του της οικονομικής κρίσης του 2008), υποστήριξε ότι οι υποσχέσεις για την ασφάλεια και την επεκτασιμότητα του Bitcoin δεν εκπληρώνονται – αντίθετα, ο λεγόμενος και ψηφιακός χρυσός παρουσιάζει περισσότερα προβλήματα από τα παραδοσιακά νομισματικά συστήματα.

Ο Roubini υπογράμμισε την ευπάθεια των κατόχων Bitcoin, τονίζοντας τη μη αναστρέψιμη φύση των συναλλαγών από τη στιγμή που τα ιδιωτικά κλειδιά παραβιάζονται, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά τραπεζικά συστήματα που προσφέρουν επιλογές σε περίπτωση κλοπής…
Όπως επεσήμανε, 

η απώλεια των κλειδιών οδηγεί σε μόνιμη απώλεια κεφαλαίων, σκιαγραφώντας μια ζοφερή εικόνα του τοπίου ασφαλείας του Bitcoin.

Αποκέντρωση 

Σύμφωνα με τον Roubini, η έννοια της αποκέντρωσης σε ό,τι αφορά το Bitcoin δεν είναι παρά μια ανοησία. 
«Η συγκέντρωση της εξορυκτικής ισχύος από μερικούς σημαντικούς παράγοντες υπονομεύει κάθε αξίωση αποκέντρωσης.
Στο παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, υπάρχει τεράστια επεκτασιμότητα. 
Ναι, έχουμε ένα κεντρικό σύστημα. 
Ωστόσο, το Bitcoin, πρώτα απ ‘όλα, δεν είναι ασφαλές. 
Δεν είναι καν αποκεντρωμένο.
Αυτή η ιδέα της αποκεντρωμένης είναι ανοησία. 
Δεν είναι ούτε αποκεντρωμένο, ασφαλές, ούτε επεκτάσιμο. Είναι τρία ΟΧΙ» είπε o Roubini, εκφράζοντας ανησυχία για την κυριαρχία των εργασιών εξόρυξης, ιδιαίτερα σε περιοχές με φορολογική ρυθμιστική εποπτεία, η οποία απειλεί την ακεραιότητα του δικτύου.

Εναλλακτική στην παραδοσιακή χρηματοδότηση

Σύμφωνα με τον Dr Doom, το Bitcoin δεν αποτελεί βιώσιμη εναλλακτική στα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά συστήματα, λόγω της αναποτελεσματικότητάς του στο χειρισμό μεγάλων όγκων συναλλαγών. 
Επίσης, ο οικονομολόγος παρομοίασε την αποθήκευση Bitcoin με την ταφή χρυσού στο έδαφος, περιγράφοντάς την ως μια δυσκίνητη και μη πρακτική λύση στην ψηφιακή εποχή.
Ο Roubini έχει χαρακτηρίσει τα κρυπτονομίσματα «απόλυτη διαφθορά» και τη «μεγαλύτερη ληστεία στην ανθρώπινη ιστορία». 
Ο εμπειρογνώμονας έχει επίσης μιλήσει για «κρυπτο-Αρμαγεδδώνα», κυρίως λόγω των ενεργειών των ρυθμιστικών αρχών.

www.bankingnews.gr