Παντελώς ασυγκίνητο και αδιάφορο αφήνει τον φανφάρα υπουργό Υγείας, η άθλια κατάσταση σε όλα ανεξαιρέτως τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, πολλά εκ των οποίων έχουν γίνει ακόμη και επικίνδυνα για ασθενείς και εργαζόμενους.

Νοσοκομεία ρημάδια που πλημμυρίζουν, καίγονται, πέφτουν οι οροφές και οι τοίχοι, που γίνονται καταφύγια για τρωκτικά και έντομα. Αυτό είναι το ΕΣΥ (πληρώνεις) του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος είναι απορίας άξιο πότε εργάζεται για το κοινό καλό, όταν όλη μέρα ξημεροβραδιάζεται στα συστημικά κανάλια για να διαφημίζει το ανύπαρκτο έργο του.

Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι το νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, το οποίο μάλιστα επισκέφτηκε προχθές περιχαρής, καθώς ξεκινούσαν για πρώτη φορά τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία.

Ο «υπουργός Φανφάρας» και οι κατσαρίδες

Όπως φαίνεται στις αποκλειστικές φωτογραφίες που φέρνουμε στο φως, την ώρα ο «υπουργός Φανφάρας» πρωταγωνιστούσε στη φιέστα της ντροπής και φούσκωνε σαν παγώνι, οι κατσαρίδες γύρω του έκαναν πάρτι! Το συγκεκριμένο ντοκουμέντο είναι από αίθουσα αναμονής στο ισόγειο του νοσοκομείου, το οποίο υποτίθεται πως καθαρίζεται και απολυμαίνεται αρκετές φορές την ημέρα. Και φυσικά, δεν είναι το μοναδικό νοσοκομείο αχούρι, καθώς τα περισσότερα βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση.

katsa

Υπό τριτοκοσμικές συνθήκες έγιναν και τα εγκαίνια των περίφημων απογευματινών χειρουργείων. Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΠΟΕ∆ΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος που επισκέφτηκε το Ιπποκράτειο νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, εργαζόμενοι του ανέφεραν ότι, «είναι αδύνατον να συμμετάσχει το νοσοκομείο στην πρωτοβουλία λόγω έλλειψης προσωπικού»! Κατά την επίσκεψή του, ο κ. Γιαννάκος χαρακτήρισε θλιβερή για το Εθνικό Σύστημα Υγείας την προχθεσινή μέρα κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία.

Τα τραγελαφικά των εγκαινίων

Ο κ. Γιαννάκος έκανε λόγο για νοσοκομεία – σούπερ μάρκετ, ενώ αναφέρθηκε στις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζουν πολλά απ’ αυτά, όπως το Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, που καθιστούν αδύνατη τη συμμετοχή τους στα απογευματινά χειρουργεία. Ο πρόεδρος της ΠΟΕ∆ΗΝ ανέφερε ότι, στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου έγιναν τραγελαφικά πράγματα, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι πρώτες επεμβάσεις. Όπως είπε, κλήθηκε ασθενής που ήταν στη λίστα αναμονής από το 2016 για να χειρουργηθεί, ο οποίος τους είπε ότι δεν έχει τα 1.200 ευρώ που απαιτούνται για την αρθροπλαστική.

Επιπλέον, άλλος ασθενής που κλήθηκε, αναγκάστηκε να φέρει συγγενείς του για να συμπληρώσει το απαιτούμενο ποσό και τελικά χειρουργήθηκε ασθενής που ήταν πιο ψηλά στη λίστα, μόλις από το 2023, δηλαδή λιγότερο από έναν χρόνο. Ειδικά για το Ιπποκράτειο ανέφερε ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, με τους εργαζόμενους στα χειρουργεία να δουλεύουν περισσότερες από οχτώ ώρες την ημέρα, συχνά χωρίς διάλειμμα και να τους οφείλονται περισσότερες από 100 ημέρες άδειας στον καθένα. Και πρόσθεσε ότι ακόμα κι αν υπήρχαν αναισθησιολόγοι, που παραμένουν μόλις 7 για τις 28 οργανικές θέσεις, δεν υπάρχει προσωπικό να λειτουργήσουν οι χειρουργικές αίθουσες, που αν ήταν σε πλήρη ανάπτυξη δεν θα υπήρχε ανάγκη για τα απογευματινά χειρουργεία.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, το Ιπποκράτειο βρίσκεται υπό κατάρρευση εξαιτίας της υποστελέχωσης. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Γιώργος ∆όντσιος, στις 15 χειρουργικές αίθουσες δουλεύουν μόλις 25 εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να λειτουργούν μόνο οι έξι. Ελλείψεις, όπως είπε, υπάρχουν και σε άλλες ειδικότητες, όπως οι τραυματιοφορείς που για 100 θέσεις είναι μόνο 40, εκ των οποίων οι 30 είναι ενεργοί. «Είναι αδύνατον να συμμετέχει το Ιπποκράτειο στα απογευματινά χειρουργεία στην κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή», τόνισε.

Ρεπορτάζ: Εφημερίδα Μακελειό