Καθησυχαστική σχετικά με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) και τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) σχετικά με έρευνα για ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ, εμφανίζεται η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Βάνα Παπαευαγγέλο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά δεν την ανησυχεί το εμβόλιο αλλά τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού με την 4η δόση, και δη από τις ευπαθείς ομάδες.

«Είναι ακριβώς το ίδιο εμβόλιο, τα ίδια milligram, ίδια μεθοδολογία παρασκευής του RNA και του εμβολίου. Συνεπώς, δεν έχουμε κανένα λόγο να ανησυχούμε ότι συμβαίνει κάτι καινούργιο. Η μόνη διαφορά είναι ότι αντί να είναι όλο το RNA από ένα στέλεχος, είναι μισό RNA από το παλιό στέλεχος και μισό από το καινούργιο. Δεν έχουμε κανένα λόγο να σκεφτόμαστε ότι συμβαίνει κάτι καινούργιο σ΄ αυτό το εμβόλιο, το οποίο θα μας δημιουργούσε ανησυχία», τονίζει μιλώντας στο iatropedia. gr

«Στατιστική σύμπτωση»

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών γνωστοποίησαν ότι έχει εντοπιστεί ένα προκαταρκτικό «σήμα ασφαλείας» για το επικαιροποιημένο εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, κατά της Covid και ερευνούν κατά πόσο δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου σε άτομα 65 ετών και άνω.

Προηγήθηκε ανάλυση στοιχείων από περίπου 550.000 ηλικιωμένους που έλαβαν την ενισχυτική δόση, οι 130 εκ των οποίων υπέστησαν όντως εγκεφαλικό επεισόδιο μέσα στις τρεις πρώτες εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Ωστόσο κανένας από τους 130 ανθρώπους δεν κατέληξε σε θάνατο.

Η κ. Παπαευαγγέλου είναι κατηγορηματική: «Είναι πιθανότατα, μια σύμπτωση. Κανένα άλλο σύστημα επιτήρησης, όπως είναι τα μεγαλύτερα συστήματα της Αμερικής, δεν έχει βρει κάτι. Ούτε το σύστημα επιτήρησης της ίδιας της Pfizer, ούτε το νοσοκομείο των Βετεράνων, στο οποίο βρίσκονται μεγάλοι άνθρωποι. Αλλά ούτε και για το Moderna που είναι εμβόλιο ίδιας τεχνολογίας έχει παρατηρηθεί κάτι. Άρα είναι ένα θέμα στατιστικής σύμπτωσης, και συνεπώς περιμένουμε να δούμε στο τέλος του μήνα, στις 26 Ιανουαρίου που θα συνεδριάσουν ξανά και θα γίνει μια πραγματική ανάλυση των δεδομένων, να δούμε τι νέα αποτελέσματα θα υπάρξουν».

Με πληροφορίες από iatropedia/intime