Στο Υπουργικό επίσης θα συζητηθεί το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, για επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα μηνύματα που θα εκπέμψει στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει επισημάνει ότι «αυτό που θέλουμε να κάνουμε με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια είναι να διευθετήσουμε ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισότητας.

Να αναγνωρίσουμε νομικά μια πραγματικότητα που υφίσταται και στη χώρα μας. Προσεγγίζουμε το θέμα από τη σκοπιά της δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης αδικιών και ανισοτήτων με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών. Δεν καινοτομούμε, αλλά θέλουμε να εφαρμόσουμε αυτό που ήδη συμβαίνει σε 20 χώρες της Ευρώπης και 36 του κόσμου».

Το δεύτερο σχετίζεται με το νομοσχέδιο που θέλει να φέρει προς ψήφιση του υπουργείο Δικαιοσύνηςκαι αφορά στην επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, το λεγόμενο «νέο χάρτη των δικαστηρίων».

Τι θα συζητηθεί στο Υπουργικό

Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:

  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο,
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και τον Υφυπουργό Γιάννη Μπούγα του νομοσχεδίου για τον δικαστικό χάρτη,
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό,
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου του νομοσχεδίου για τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών.