οι πολλοί θα…υποφέρουν όπως και στον καιρό της πανδημίας όσα θα αποφασίζονται για την…σωτηρία τους-από..τι σταληθεια;-και οικονομικά αλλά και ψυχολογικα.. Όλα αυτά..ενσωματωμένα σε μια πασίγνωστη πια ατζέντα που διαμορφώνουν πανίσχυροι ολιγάρχες δια των…πολιτικών που ελέγχουν και των συστημικών ΜΜΕ..

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Την πιστοποίησή τους με το Mission Label έλαβαν τα Ιωάννινα στην ειδική επίσημη τελετή που έγινε στις Βρυξέλες. Σε πανηγυρικό κλίμα απονεμήθηκε η πιστοποίηση του Κλιματικού Συμφώνου που είχε εγκριθεί πριν από μερικούς μήνες από το Δημοτικό Συμβούλιο και είχε υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την πιστοποίηση παρέλαβε ο Δήμαρχος της πόλης Θωμάς Μπέγκας.

Τα Ιωάννινα με την απονομή της τιμητικής διάκρισης «Mission Label», ανήκουν επίσημα στις Πιστοποιημένες Πόλεις της Ευρωπαϊκής Αποστολής των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030.  Συνολικά απονεμήθηκαν πιστοποιήσεις σε 23 πόλεις από τις εκατό που μετέχουν στην αποστολή.

Η πιστοποίηση δίνει το έναυσμα για την υλοποίηση των σχεδιασμών του Δήμου, ανοίγοντας το δρόμο για την μετεξέλιξη της πόλης και την επίτευξη των στόχων της κλιματικής ουδετερότητας τα επόμενα χρόνια.

Μέσα στην τρέχουσα χρονιά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκαινιάσει τη δράση “Cities Mission Capital Hub”. Η πρωτοβουλία αυτή θα βοηθήσει τις πόλεις που έχουν λάβει το σήμα αποστολής να προετοιμάσουν έργα για επενδύσεις, θα τους προσφέρει συμβουλές σχετικά με τις βέλτιστες χρηματοδοτικές λύσεις σε στενή συνεργασία με τις υφιστάμενες συμβουλευτικές υπηρεσίες και θα τις φέρει σε επαφή με επενδυτές.

Το Κλιματικό Σύμφωνο των Ιωαννίνων είχε εγκριθεί τον περασμένο Δεκέμβριο και με την πιστοποίηση μπορεί σταδιακά να περάσει στην υλοποίηση.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το Κλιματικό Σύμφωνο δεν είναι στατικό, αλλά έχει δυναμικό χαρακτήρα. Έτσι θα ενημερώνεται τακτικά με στόχο να ανταποκρίνεται στις μοναδικές και τις πραγματικές ανάγκες του Δήμου.

Οι δράσεις που έχουν σχεδιαστεί έχουν ενσωματωθεί στους ακόλουθους άξονες:

•             Ενεργειακά Συστήματα,

•             Κινητικότητα και Μεταφορές,

•             Απορρίμματα και Κυκλική Οικονομία,

•             Πράσινες υποδομές και λύσεις βασιζόμενες στη φύση σε δασικές/αγροτικές και αστικές περιοχές καθώς και σε περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος,

•             Παρεμβάσεις πολεοδομικού και αστικού σχεδιασμού και Δομημένο Περιβάλλον.

Η Ευρωπαϊκή Αποστολή έχει σχεδιαστεί ώστε να υλοποιηθούν δράσεις και έργα που αντιστοιχούν σε χρηματοδοτήσεις έως και  10.000 Ευρώ για κάθε κάτοικο μέχρι το 2030. Τα χρήματα αυτά θα εξασφαλιστούν από Ευρωπαϊκές και Εθνικές Χρηματοδοτήσεις αλλά και από συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα και θα αφορούν έργα και δράσεις που θα μεταμορφώσουν την πόλη, θα την θωρακίσουν και θα την καταστήσουν κλιματικό υπόδειγμα έως το 2030.

Το συνολικό κόστος για την μετάβαση στην Κλιματική Ουδετερότητα για την πόλη των Ιωαννίνων αναμένεται να ξεπεράσει τελικά το ένα δις.