Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, με τα ράντζα να έχουν κάνει και πάλι την εμφάνισή τους στους διαδρόμους και οι ασθενείς να περιμένουν πολλές ώρες στα επείγοντα. Την δραματική κατάσταση αποτυπώνουν τα στοιχεία  σε τρεις εφημερίες του Σισμανόγλειου όπου επικράτησε το «αδιαχώρητο». Συγκεκριμένα, στις 9/1, 13/1 και 17/1, οι άνθρωποι περίμεναν στα ΤΕΠ (τμήμα επειγόντων περιστατικών) ώρες προκειμένου να εξεταστούν και να νοσηλευτούν. Η ΕΙΝΑΠ εξέδωσε ανακοίνωση γνωστοποιώντας την τραγική κατάσταση του νοσοκομείου.

«Υπήρχαν πολλά περιστατικά, που ενώ είχε τελειώσει η εφημερία, είχαν μείνει στα επείγοντα. Είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει…υπήρχε πάντα, υπάρχει και εάν δεν λυθεί με τους τρόπους με τους οποίους εισηγηθήκαμε και γνωρίζοντας πώς πρέπει να διαχειριστούμε την κατάσταση, δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σε τηλεοπτική της συνέντευξη.

Τόνισε πως είναι σημαντικό για κάθε υπουργείο και κάθε υπουργό «να κάνει σωστή κατανομή εφημέρευσης του πακέτου των νοσοκομείων που εφημερεύουν». «Έχει σημασία πόσα και ποια νοσοκομεία εφημερεύουν την ημέρα. Το θέμα είναι τεχνικό, πρέπει να μπουν συγκεκριμένες ομάδες τις ημέρες που εφημερεύουν, να νοικοκυρευτούν τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και να ενισχυθούν τα τμήματα στις κλινικές» συμπλήρωσε.