Στα τέλη του 2023 στη Γερμανία πάρθηκε η απόφαση να πληρώνονται οι αιτούντες άσυλο με…προπληρωμένες κάρτες!
Τα γερμανικά δίκτυα έκαναν λόγο για ένα μέτρο-«τομή» στη μεταναστευτική πολιτική.

Το Αμβούργο έγινε το πρώτο γερμανικό κρατίδιο που εισήγαγε και επίσημα κάρτες πληρωμής (payment cards) για τους αιτούντες άσυλο.

Πλέον οι νεοαφιχθέντες αλλοδαποί που χαρακτηρίζονται «πρόσφυγες» και δικαιούνται κοινωνικές παροχές στο Αμβούργο θα λαμβάνουν ειδική προπληρωμένη κάρτα Visa που ονομάζεται «SocialCard».

Το κράτος θα φορτώνει με μερικά ευρώ κάθε μήνα την κάρτα η οποία εν καιρώ θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για αγορές σε συγκεκριμένα καταστήματα!

«Οι αποδέκτες των παροχών δεν θα χρειάζεται πλέον να επισκέπτονται δημόσια υπηρεσία ή κάποιο ταμείο, εξοικονομώντας χρόνο και προσπάθεια», μεταδίδεται.

Κάθε ενήλικας θα λαμβάνει μηνιαία πίστωση 185 € στην κάρτα, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αγορά και την πληρωμή καθημερινών αντικειμένων. Οι παροχές για τα παιδιά θα πιστωθούν επίσης στην κάρτα του γονέα.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πως όσοι αλλοδαποί λαμβάνουν πλέον τις συγκεκριμένες κάρτες δεν θα επιτρέπεται να κάνουν αναλήψεις ποσών και επομένως να έχουν μετρητά στα χέρια τους!!! Αρχικά είχε ανακοινωθεί ένα όριο γύρω στα 50 ευρώ.

Πιλοτικά έργα παρόμοια με την «SocialCard» του Αμβούργου βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε δημοτικό επίπεδο σε αρκετά γερμανικά κρατίδια.

Παρόμοια μέτρα βρίσκονται σε εξέλιξη και σε άλλες χώρες, με τη Νέα Υόρκη να αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα εισαγωγής «κοινωνικών παροχών» μέσω προπληρωμένων κρατών!

Ακόμα και στην Ελλάδα, που έχει αναχθεί σε…παγκόσμιο παράδειγμα (όπως γράψαμε χθες) στον περιορισμό των μετρητών, θα πρέπει σύντομα να δούμε παρόμοια μέτρα να λαμβάνονται.

ksipnistere