Για το λόγο αυτό μάλιστα ο πρωθυπουργός από το Τόκιο ξεκαθάρισε ότι «κάποιες εκλογές θα γίνουν σίγουρα μετά το Πάσχα». Μια φράση που μπορεί σωστά να ερμηνεύθηκε σε πρώτο επίπεδο ως απόδειξη ότι οι εκλογές της απλής αναλογικής θα γίνουν μέσα στον Απρίλιο (2 ή 9) αλλά που ισοδυναμεί με μήνυμα του κ.Μητσοτάκη τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς το ΠΑΣΟΚ ότι οι εκλογές θα είναι διπλές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κυριαρχεί η άποψη ότι στις εκλογές, με την ενισχυμένη αναλογική, η ΝΔ μπορεί να κερδίσει την αυτοδυναμία , στοιχείο που θα βοηθήσει τη χώρα να συνεχίσει το ίδιο μονοπάτι που έχει μπει τα τελευταία χρόνια. Συνεργάτες του πρωθυπουργού μάλιστα εκτιμούν ότι ο πολιτικός «ακτιβισμός» του Αλέξη Τσίπρα και τα όσα εξήγγειλε στο Ζάππειο Μέγαρο θα λειτουργήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι οι υψηλοί τόνοι και οι «ακροβασίες» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόνο καλό δεν κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, μιας και τον απομακρύνουν από τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους που αποζητούν σταθερότητα, συνέπεια, συνέχεια και κυρίως ήπιους τόνους. Τον απομακρύνουν από την κρίσιμη «μάζα» ψηφοφόρων που αποτελούν τη λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφο και πολλές φορές κρίνουν την έκβαση μιας εκλογικής αναμέτρησης. «Με αυτά που κάνει ο κ.Τσίπρας απλώς περιχαρακώνει το κομματικό του ακροατήριο και τίποτα παραπάνω» επιμένει κυβερνητικό στέλεχος.

Αντιθέτως στο πρωθυπουργικό γραφείο επιμένουν ότι η πόλωση θα στρέψει ένα σημαντικό τμήμα των λεγόμενων αναποφάσιστων στην ΝΔ, κάτι που τελικά θα τους οδηγήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις δεύτερες εκλογές. Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως δεν κρύβουν την έντονη ενόχληση τους για τα όσα είπε ο κ.Τσίπρας περί κοινοβουλευτικής αποχής και απονομιμοποίησης της κυβέρνησης. «Θυμίζουν πρακτικές Τραμπ» τονίζει με νόημα συνομιλητής του πρωθυπουργού.

Σε κάθε περίπτωση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις εκλογικές διεργασίες. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι αμέσως μετά την επιστροφή του από την Ιαπωνία ο πρωθυπουργός επισκέπτεται την Ανατολική Αττική, ενώ τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα αρχίσει εκ νέου τις περιοδείες στη χώρα.