Έχει ήδη διαταχθεί από τον Ειδικό Εφέτη Ανακριτή ο συσχετισμός της εν λόγω δικογραφίας του σιδηροδρομικού δυστυχήματος με την δικογραφία για τη σύμβαση 717/2014», αναφέρεται επίσης στο αίτημά τους.

Η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης, συγγενείς θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών ,κατέθεσαν αίτημα προς τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, για την άρση ασυλίας του Κώστα Αχ. Καραμανλή και του Χρήστου Σπίρτζη.

Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή τους καλούν το ελληνικό Κοινοβούλιο να «συμμορφωθεί με τις διατάξεις του πρωτογενούς και παραγωγού δικαίου της ΕΕ που έχουν άμεσο αποτέλεσμα και να σεβαστεί την αρχή της υπεροχής του δικαίου της Ένωσης που επιβάλλει να καταστεί αυτοδικαίως ανεφάρμοστη η διάταξη του άρθρου 86 του Συντάγματος, ως εθνικός κανόνας ειδικής μεταχείρισης των μελών της Κυβέρνησης, δεδομένου ότι παρεμποδίζει την εφαρμογή των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ως προς τη διεξαγωγή έρευνας, δίωξης και επιλογής του νόμου για εικαζόμενες αξιόποινες πράξεις».

Επίσης αναφέρεται ότι «Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για τα αίτια του δυστυχήματος και τον καταλογισμό ευθυνών έχουμε δηλώσει παράσταση προς την υποστήριξη της κατηγορίας. Εντωμεταξύ έχει ήδη διαταχθεί από τον Ειδικό Εφέτη Ανακριτή ο συσχετισμός της εν λόγω δικογραφίας του σιδηροδρομικού δυστυχήματος με την δικογραφία για τη σύμβαση 717/2014».

Όπως αναφέρουν, «η παραπομπή της υπόθεσης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στις εθνικές αρχές ήταν εξ αρχής βέβαιο ότι δεν θα τελεσφορούσε λαμβάνοντας υπόψη ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη των πρώην υπουργών της για κανένα λόγο, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ο οποίος είναι πλέον βουλευτής».