Δηλώσει του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022. (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Συγκίνησαν τους Τούρκους οι δηλώσεις αλληλεγγύης του Πρωθυπουργού, τόσο που στα τουρκικά κοινωνικά δίκτυα, εμφανίστηκαν αναρτήσεις, 

όπως: «Κοίτα τους ανθρώπους που μισείς» ή «Ντροπή σε αυτούς που λένε ξαφνικά ένα βράδυ». Η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό της Τουρκίας και της Συρίας ήταν το μήνυμα αλληλεγγύης που έστειλε χθες ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

***
Το ευχαριστώ στον φίλο και στον γείτονα

«Ο αγράμματος και η ωραία»

Την ίδια ώρα με τον πιο θερμό τρόπο εξακολουθούν να υποδέχονται οι Τούρκοι πολίτες τη βοήθεια που στέλνει η Ελλάδα στη χώρα τους μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας. Ενδεικτικές της ευγνωμοσύνης που εκφράζουν οι Τούρκοι προς τη χώρα μας οι απαντήσεις στις αναρτήσεις της ελληνικής πρεσβείας στην Τουρκία τόσο για την ανθρωπιστικής βοήθειας που εστάλη το βράδυ της Τετάρτης (8/2), με επικεφαλής της αποστολής τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη όσο και για την άφιξη της δεύτερης ομάδας της ΕΜΑΚ: «Ευχαριστώ», «ευχαριστώ φίλε και γείτονα» ήταν ορισμένες από τις αναρτήσεις στα ελληνικά που έγιναν για άλλη μια φορά από Τούρκους χρήστες του Twitter για την βοήθεια της Ελλάδας προς την Τουρκία.

***
Πρωταθλητές στις διασώσεις και πρώτοι στη βοήθεια

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί και τούτο: Οι Έλληνες πυροσβέστες ήταν οι πρώτοι που έφθασαν στις σεισμόπληκτες περιοχές. Έως τώρα διέσωσαν πέντε άτομα (από τα συνολικά 58 που έχουν διασωθεί) και συνεχίζουν το έργο. Έχουν καταγραφεί στη συνείδηση του τουρκικού λαού ως πρωταθλητές στις διασώσεις. Με σεμνότητα και άψογο επαγγελματισμό απαντούν οι Έλληνες διασώστες: «Δεν είμαστε ήρωες, καθήκον μας να σώσουμε ανθρώπους». Τα ελληνικά αεροπλάνα, στο μεταξύ, προσγειώνονται το ένα μετά το άλλο στα Άδανα μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, συνολικά 130 τόνους. Ενώ ετοιμάζεται να αποσταλεί βοήθεια και με οχηματαγωγά.

***
Στο μυαλό του Τούρκου πιλότου

Πάντως ήθελα να ήξερα τι είχε στο μυαλό του ο Τούρκος πιλότος του ελικοφόρου ναυτικής συνεργασίας CN-235 όταν την ώρα που οι διασώστες έσωζαν μέσα από τα χαλάσματα ζωές, αυτός πήγε να κάνει περίεργες πτήσεις, εκεί γύρω στη Ρόδο. Τι αλήθεια επιδίωκε, αυτός ο πιλότος ή αυτός που τον έστειλε τη στιγμή που η διπλωματία των σεισμών ανάμεσα στις δύο χώρες είχε ενεργοποιηθεί και οι Τούρκοι πολίτες μόνον ευχαριστώ έλεγαν στους Έλληνες πυροσβέστες;

Απο ΒΗΜΑ

ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ;

Όμορφα όλα όσα περιγράφονται αλλά εμείς τουλάχιστον…κρατάμε μικρό καλάθι που λέει κι ο λαός, διότι και στο παρελθόν είχαμε ανάλογα τα οποία τελικώς ξεχάστηκαν κι…επανέκαμψαν…δρομυτερες καθε φορα οι απειλες… .