Δριμύτατη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση «αποχής» από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες κατηγορώντας τον ότι «επιστρέφει στον λαϊκισμό και στα ψέματα» άσκησε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο κατά την εισηγητική του τοποθέτηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως «αυτή η απαράδεκτη απόφαση της μη συμμετοχής στις ψηφοφορίες στη Βουλή δηλώνει την προσχώρηση στην πλατεία, στον λαϊκισμό των συνθημάτων και των αχαλίνωτων ψεμάτων» και υπογράμμισε ότι «είχαμε προειδοποιήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να ρίξει τη χώρα στο βούρκο» για να σχολιάσει: «Ένα κόμμα που υποτίθεται ότι διεκδικεί την πλειοψηφία στη Βουλή, την εγκαταλείπει».

Παράλληλα, έκανε λόγο για απαράδεκτη απόφαση που «δηλώνει την προσχώρηση στην πλατεία, στον λαϊκισμό και των αχαλίνωτων ψεμάτων», ενώ διαμήνυσε πως «δεν θα επιτρέψουμε η χώρα να παρασυρθεί στον κατήφορο του ΣΥΡΙΖΑ». «Ας μείνουν να κατρακυλούν στο περιθώριο», συμπλήρωσε.

«Εξάλλου έχουμε πολλά πράγματα για τα οποία μπορούμε να μιλήσουμε, πολλές θετικές ειδήσεις: η εθνική οικονομία αναβαθμίστηκε μόλις πρόσφατα για 12η φορά. Μια σειρά από κατατάξεις φέρνουν την Ελλάδα στην κορυφή βαθμολογιών όπου παλαιότερα ήταν ουραγός. Και μάλιστα είδα σήμερα ότι η χώρα μας βελτίωσε κατά 9 θέσεις – η μεγαλύτερη πρόοδος από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες – την κατάταξή της στην κλίμακα της δημοκρατικής διακυβέρνησης, παρά τα όποια λάθη μπορεί να έχουν συμβεί. Και βέβαια, αυτές τις πολύ θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία τις διαπίστωσα τόσο στο Νταβός – όπου βρέθηκα μαζί και με τους δύο Υπουργούς – όσο και στην Ιαπωνία».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως το μέλημα της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τον πολίτη στην ακρίβεια, όπως και στις προηγούμενες κρίσεις. 

Ακόμα στην εισαγωγική τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να προστατέψει τη Δημοκρατία από τις εγκληματικές οργανώσεις και αναφέρθηκε στη νομοθετική πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Όπως σημείωσε «δεν θα επιτρέψουμε σε εκλογικά σχήματα που ουσιαστικά δρουν ως εγκληματικές οργανώσεις  να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες» σημειώνοντας πως θα αποτραπεί η συμμετοχή σε όσους έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα.

Περνώντας στα θέματα της σημερινής ατζέντας του υπουργικού και εκτάκτως στην αρχή και εκτός ημερήσιας διάταξης, αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική, όπως σημείωσε, διάταξη την οποία θα καταθέσει σήμερα η κυβέρνηση στη Βουλή για την προστασία της δημοκρατίας από εγκληματικές οργανώσεις και πρόσωπα. «Εγκληματικές οργανώσεις που εμφανίζονται με τον μανδύα πολιτικών κομμάτων.

Είναι μια διάταξη αντίστοιχη με αυτή που ισχύει ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Αποβλέπει -να το ξαναπώ- όχι στον αποκλεισμό των ιδεών, αλλά στη θωράκιση της ομαλότητας και των συνταγματικών ελευθεριών. Για τον λόγο αυτό άλλωστε ζητούμε, επιδιώκουμε, ελπίζω να μπορούμε να πετύχουμε την υποστήριξη όλων των κομμάτων.

Σύμφωνα με αυτή την νέα ρύθμιση, στο εξής δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία σχήματα τα οποία έχουν ως ουσιαστικό αρχηγό κάποιον ο οποίος έχει καταδικαστεί ως εγκληματίας.Οπως ο καθείς αντιλαμβάνεται απ τις διατυπώσεις τα…ασαφή όρια περί “ουσιαστικου αρχηγου” και “εγκληματικων οργανώσεων με μανδύα κομματων”, μπορούν να …προσαρμοστουν στο μέλλον για τον.. .οιονδήποτε ενώ βεβαιως εντελώς δυσδιακριτο είναι από πολιτικης πλευράς που θα πάνε οι συγκεκριμενοι ψήφοι που δεν είναι και λίγοι.. Για το όριο της “τελεσιδικης δικαστικής αποφασεως” κάποιου δεν το συζητάμε, κονιορτοποιειται πλήρως στην περίπτωση Κασιδιαρη..