Αυτό ήταν και το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από την εκδήλωση που οργάνωση η  Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νίκου Παπανδρέου.

Μπορεί η εκδήλωση να έγινε σε χρόνο προεκλογικό καθώς οι ευρωβουλευτές και οι υποψήφιοι περιοδεύουν ανά την Ελλάδα, όμως για πρώτη φορά έδωσε την δυνατότητα οργανωμένα να γίνει μία εκτενής συζήτηση στην οποία ήταν όλοι παρόντες, πλην της Περιφέρειας Ηπείρου.

Από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις που έγιναν για το θέμα ήταν αυτές που κατατέθηκαν εκ μέρους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από τον Αντιπρύτανη Ξενοφώντα Μπίτσικα, τον Πρόεδρο του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Χριστόφορο Νίκου και από τον Καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Αλέξανδρο Τζάλλα.

Βασική προϋπόθεση για να μπορέσουν να γίνουν τα Ιωάννινα κόμβος υψηλής τεχνολογίας είναι η συνεργασία και οι συνέργειες. Συνέργειες και συνεργασίες στις οποίες θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο το Πανεπιστήμιο καθώς οι απόφοιτοί του είναι αυτοί που αποτελούν την κινητήρια δύναμη για ντόπιους ή ξένους τεχνολογικούς κολοσσούς.

«Η ανάπτυξη αυτών των κλάδων στηρίζεται κατά κανόνα από τμήματα του Πανεπιστημίου, από την έρευνα που παράγεται και από τους απόφοιτους» σημείωσε ο Αντιπρύτανης Ξενοφών Μπίτσικας.

Ο Αλέξανδρος Τζάλλας, Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών σημείωσε ότι οι εταιρείες έρχονται στην περιοχή όχι μόνο για τους απόφοιτους αλλά και για έμπειρα στελέχη που υπάρχουν. Έκανε ειδική μνεία στην ψηφιακή κατάρτιση των αγροτών κάτι που για το τμήμα του είναι προτεραιότητα και προς την κατεύθυνση αυτή δημιουργείται βάση δεδομένων.

Ο Χριστόφορος Νίκου, Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και  Πληροφορικής σημείωσε ότι οι απόφοιτοι είναι ο βασικός πυλώνας πάνω στον οποίο στηρίχθηκαν οι πολυεθνικές αλλά και άλλες εταιρείες. «Θα έπρεπε η Περιφέρεια να κάνει μία συνέργεια μεταξύ των αγροτών, των μικρών επιχειρήσεων γιατί εμείς την γνώση την έχουμε» υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι η έλλειψη προγραμματιστών στην αγορά εργασίας είναι τεράστια.

«Η οικονομία της Ηπείρου βασίζεται στον πρωτογενή τομέα ενώ ο κλάδος του τουρισμού είναι ανερχόμενος. Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της ψηφιακής οικονομίας αναπτύσσεται με χαμηλότερες ταχύτητες αλλά με αξιώσεις. Για να γίνουμε Σίλικον Βάλει απαιτούνται πολλά στάδια τα οποία πρέπει να περάσουμε. Ένα  βήμα είναι να βγει η περιοχή συντονισμένα στο εξωτερικό και να κάνει γνωστό ότι αποτελεί τεχνολογικό προορισμό. Επίσης απαιτείται συνεργασία όλων και όχι μεμονωμένες κινήσεις και ενέργειες. Πρέπει εκεί που τελειώνει η αρμοδιότητα του ενός  και αρχίζει του άλλου να υπάρχει μία γέφυρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τάσος Κούτλας, Σύμβουλος σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού, τεχνολογίας και επικοινωνίας.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας υπογράμμισε ότι η αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει έναν καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση του οικοσυστήματος. Αυτό που χρειάζεται όμως είναι συνεργασία όλων καθώς το εγχείρημα που τυχαία ξεκίνησε στα Γιάννινα να στηριχθεί και να αναπτυχθεί.

Στην εκδήλωση τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Χάρης Λιούρης ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με τις νέες τεχνολογίες ενώ υπήρξαν σημαντικές παρεμβάσεις και άλλους παραβρισκόμενους.

Ο Νίκος Παπανδρέου καταλήγοντας τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι η περιοχή αγκαλιάζει το όραμα αυτό και απομένει στους πολιτικούς να το στηρίξουν ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Τσίμαρης σημείωσε  ότι το κράτος πρέπει να δημιουργήσει τις απαιτούμενες υποδομές, όπως οι οπτικές ίνες και το Τεχνολογικό Πάρκο.

από Epirus post .gr