Το πρώτο βήμα έγινε την Παρασκευή, όπου οι προμηθευτές, υπέβαλαν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τις βασικές παραμέτρους του νέου ειδικού τιμολογίου και αυτό που τώρα απομένει είναι να μπει στη μαθηματική φόρμουλα και η μέση χονδρική τιμή του Δεκεμβρίου. 

Τα στοιχεία δίνουν μια πρώτη βασική εικόνα, με βάση διάφορα σενάρια για τη διακύμανση της μέσης τιμής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας τον τρέχοντα μήνα: Από την υπόθεση ότι θα διατηρηθεί στα επίπεδα του Νοεμβρίου (105,4 ευρώ) έως εκείνη ότι θα αυξηθεί, όπως παραδοσιακά συμβαίνει τον τελευταίο μήνα του χρόνου, κοντά στο 10%, φτάνοντας, για παράδειγμα, στα 115 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με αυτά τα σενάρια και συγκρίνοντας τα στοιχεία που έδωσαν οι πέντε μεγαλύτεροι πάροχοι, προκύπτει ότι η ΔΕΗ έχει τη χαμηλότερη τιμή μεταξύ 13,9 – 15,1 σεντς / κιλοβατώρα. Οι τιμές των υπολοίπων διαμορφώνονται μεταξύ 14,4 – 15,6 σεντς, 14,5 – 15,8 σεντς, 17,4 – 18,7 σεντς και 18,4 – 19,7 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Τις τελικές τιμές θα τις μάθουμε φυσικά την 1η του έτους, ωστόσο τα παραπάνω δίνουν μια πρώτη εικόνα του νέου τοπίου στο οποίο μπαίνει η αγορά.

Προς τι όμως η ανάγκη αυτής της σύνθετης εξίσωσης για τον υπολογισμό της τελικής χρέωσης στο ρεύμα, που περιλαμβάνει και πάλι τόσες πολλές παραμέτρους, μηχανισμό διακύμανσης και συντελεστές απόλυτα δυσνόητους για το μέσο καταναλωτή;

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρής Σκυλακάκης ήθελε από το νέο έτος, οπότε καταργούνται οι επιδοτήσεις και η αγορά επανέρχεται σε μια «κανονικότητα», να έχει ο καταναλωτής στο ρεύμα την ίδια δυνατότητα που έχει και όταν κοιτάζει τη «ταμπέλα» στο βενζινάδικο.