Οι νέες συμφωνίες συνιστούν στην πράξη αγορά των υλικών αυτών μέσω Τσεχίας (όπως έγινε και με 75.000 βλήματα πυροβολικού που πωλήθηκαν στις ΗΠΑ) και έχουν ως προτεραιότητα τις άμεσες ανάγκες του Κιέβου σε πυρομαχικά.

Ο Μητσοτάκης λοιπόν, χωρίς να ρωτήσει κανέναν για άλλη μια φορά, ανακοινώνει ένα τεράστιο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία – 2.000 ρουκέτες Zuni 5 ιντσών – 180 αντιαρματικοί πύραυλοι 2,75 ιντσών – 90.000 αντιαρματικά αντιαεροπορικά πυρομαχικά 90 χιλιοστών – 4 εκατομμύρια σφαίρες – 70 αμερικανικής κατασκευής M114A1 Howitzer.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δένδιας θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Γερμανία όπου θα επαναληφθεί η συνάντηση των κρατών του ΝΑΤΟ και τρίτων που υποστηρίζουν την Ουκρανία, όπου και αναμένεται, να επιβεβαιώσει την στάση της η Αθήνας υπέρ της διατήρησης της ροής όπλων και πυρομαχικών που θα συνεχίσουν να σκοτώνουν Ουκρανούς και Ρώσους στρατιώτες.

Η Ελλάδα θα αντικαταστήσει τα OSA-AK που βρίσκονται στα νησιά με ισραηλινής κατασκευής συστήματα, όπως και τους TOR-M1, βεβαίως, υπάρξει τέτοια συμφωνία.

Στο Βερολίνο θα συναντηθούν Μακρόν, Σολτς, Τουσκ για την ενίσχυσει της Ουκρανίας.
Σε μια συγκυρία που θυμίζει όλο και περισσότερο την ιστορία να επαναλαμβάνεται καθώς η Γερμανία φαίνεται να κινεί τα νήματα σε μεγάλο βαθμό κατα της Ρωσίας.

“Δύναμή μας, είναι η ενότητα” ήταν το μήνυμα που έστειλε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μετά την τριμερή συνάντηση στην καγκελαρία, κατά τις κοινές δηλώσεις των τριών ηγετών. Το Κίεβο, όπως τόνισε, μπορεί να συνεχίσει να υπολογίζει στη στήριξη της Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας” άρα και της Ευρώπης, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι η Δύση πρέπει να στηρίξει στρατιωτικά με περισσότερα οπλικά συστήματα την Ουκρανία σε επίπεδο “παγκόσμιας αγοράς”, όπως τόνισε ο Όλαφ Σολτς, ενώ ταυτόχρονα η στήριξη της Ουκρανίας θα πρέπει να ενισχυθεί και στο πλαίσιο της ΕΕ.

Αντιφατικά μηνύματα απο Μακρόν: “Δεν θα αναλάβουμε ποτέ καμία πρωτοβουλία που να οδηγεί σε κλιμάκωση” ανέφερε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν τονίζοντας ωστόσο στη δική του δήλωση ότι: “θα κάνουμε τα πάντα για να μην κερδίσει τον πόλεμο η Ρωσία”.

Υπογράμμισε επίσης την κρισιμότητα της κατάστασης, επαναλαμβάνοντας αυτό που ανέφερε και στη χθεσινοβραδινή του συνέντευξη στη γαλλική τηλεόραση: “η ασφάλεια και το μέλλον μας διακυβεύεται στην Ουκρανία” (…).
anazitiseis.gr