ΓΡΑΜΜΟΣ 2023

ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΕΣΌΝΤΕΣ ΤΩΝ ΕΝΌΠΛΩΝ ΔΥΝΆΜΕΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΈΤΡΙΨΑΝ ΤΗΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΡΣΊΑ 1946-1949.

Τον Αύγουστο του 1949 στις κορυφές του Βίτσι και του Γράμμου, σημειώθηκε με την επιχείρηση “Πυρσός “, η τελευταία φάση μιας ξενοκίνητης κατά της χώρας μας επιδρομής, με τη νίκη του Ελληνικού Στρατού, επί των δυνάμεων των ενόπλων κομμουνιστών ανταρτών που είχε αυτοανακηρυχθεί σε ” Δ.Σ.Ε.”.

Μνημόσυνο στη Βούρμπιανη Κονίτσης για τους πεσόντες του Ελληνικού Στρατού στο Γράμμο. 

Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ) και το παράρτημα της ΕΑΑΣ Ιωαννίνων, διοργάνωσαν την εκδήλωση της εθνικής μνήμης.

Εν αρχή τελέσθηκε θεία λειτουργία στον Ι.Ν. Κοιμήσεωςτης Θεοτόκου, ιερουργούντος του σεβασμιώτατου μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Κονίτσης, τον οποίο συνόδευαν πλειάδα ιερέων. 

Ακολούθησε το ιερό μνημόσυνο στη μνήμη των πεσόντων Αξιωματικών, Υπαξιωματικων και οπλιτών του Ελληνικού Στρατού και της Ε.Β. Χωροφυλακής.

Στη συνέχεια έγινε έπαρση σημαίας και προσκλητήριο πεσόντων.

Ο πρόεδρος της Ε.Α.Α.Σ Ιωαννίνων συνταγματάρχης κ. Καλλισπεράτης έκανε ένα σύντομο χαιρετισμό και ευχαρίστησε του παρευρισκομένους προσκυνητές. 

Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας  εκφώνησε ο Αντιστράτηγος ε.α. Γουμαλατσος. Ανέφερε τα ιστορικά γεγονότα για την επιχείρηση “Πυρσός ” και τη νίκη του Ελληνικού Στρατού. 

Επίσης,  χαιρετισμό  έκανε και ο μητροπολίτης κ. Ανδρέας. 

Εκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα αλλοτριωμένα πρότυπα της εποχής. Τόνισε ότι τιμά τους ήρωες του Ελληνικού Στρατού και της Χωροφυλακης που έσωσαν τότε την Ελλάδα από την κομμουνιστική ανταρσία.

Τέλος ακολούθησε κατάθεση πολλών στεφάνων. Από την ένωση Αποστρατων Αξιωματικων Στρατού, Εφεδρων Αξιωματικών Στρατού,  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Χωροφυλακης και Αστυνομίας, εκπρόσωποι των κομμάτων της Νίκης και των Σπαρτιατών, των πολεμιστών από την Κρήτη. 

Η σεμνή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου. 

Έγινε επίσης τρισαγιο στην Πυρσόγιαννη Κονίτσης και στο στρατιωτικό Μαυσωλείο της Κόνιτσας.