ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ

7ETH ΑΠΟ ΤΗ ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ.

    Την Κυριακή 03 Δεκεμβρίου 2023 τελέσθηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια η εθνικοθρησκευτική εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους ηρωικούς πεσόντες του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη, κατά τις αιματηρές μάχες των «Δεκεμβριανών» του 1944 εναντίον των κινηματιών του  ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΟΠΛΑ του Κ.Κ.Ε.

   Την εκδήλωση μνήμης διοργάνωσε η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Σωμάτων Ασφάλειας, στο ιστορικό στρατώνα του Συντάγματος ΧωροφυλακήςΜακρυγιάννη. Πλήθος κόσμου προσήλθε και φέτος δίνοντας το «παρών», ανάβοντας ένα κερί για τη θυσία των Χωροφυλάκων που έπεσαν υπέρ πατρίδος κατά τη διάρκεια του «κόκκινου Δεκέμβρη» του 1944, μεταξύ αυτών ο γνωστός ηθοποιός κ. Κώστας Πρέκας. 

      Μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. του Αγ. Γεωργίου πραγματιοποιήθηκε το Ιερό μνημόσυνο και ακολούθησε το τρισάγιο στους πεσόντες από τον πατέρα Ιωάννη. Παρών στο ιερό μνημόσυνο ήταν και ο προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Κουρτέσης. Οπανηγυρικός λόγος της ημέρας εκφωνήθηκε από τον Υποστράτηγο ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Δημήτριο Σερέτη

   Ο ομιλητής έκανε κατατοπιστική αναφορά στα ιστορικά γεγονότα της μάχης των Αθηνών. Περιέγραψε τις επιθέσεις του ΕΛΑΣ σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα των Αθηνών και στο οχυρό της Χωροφυλακής. Υπογράμμισε τησημασία της θυσίας των 162 πεσόντων  αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών,  για να μην αλωθεί η Αθήνα από τους ενόπλους του ΚΚΕ. Εξήρε την ηρωική θυσία τόσο της Χωροφυλακής, στου Μακρυγιάννη αλλά και την θυσία των πεσόντων ανδρών της Αστυνομίας Πόλεων.

     Έπειτα σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και ο Υποστράτηγος ε.α. κ. Ιωάννης Δεβούρος  πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ.)Αθηνών. Αναφέρθηκε στις μάχες των Αθηνών κατά τον Δεκέμβριο του 1944 και τις λαμπρές σελίδες ηρωισμούς και δόξας που έγραψε το Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη και η 3η Ορεινή Ταξιαρχία (ΙΙΙ Ε.Ο.Τ. «Ρίμινι». Χάρη στον αγώνα των εθνικών δυνάμεωνναυάγησαν τα σχέδια του Κ.Κ.Ε. για κατάληψη της εξουσίας.

     Τέλος, έγινε προσκλητήριο νεκρών και  κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων. Στεφάνια κατατέθηκαν από:

1. Πανελληνιά Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Σωμάτων Ασφαλείας 

2. Για το κόμμα «Σπαρτιάτες», ο πρόεδρός του, ο βουλευτής κ. Στίγκας

3. Η Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών  Στρατού(Ε.Α.Α.Σ.) 

4. Η πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Αξ/κων τέως Αστυνομίας Πόλεων 

5. η Εθνική Αντιστασιακή Οργάνωση «Χ» 

6. Για τις Εκδόσεις «ΠΕΛΑΣΓΟΣ» ο κ. Ι. Γιαννάκενας

7. ο Πανελλήνιος σύνδεσμος εθν. Αντίστασης Ν. ΖΕΡΒΑΣ,

8. το κόμμα Λ.Α.Ο.Σ.

9. Για την Πανελλήνια Απελευθερωτική Οργάνωση (Π.Α.Ο.) Μακεδονίας, ο κ. ΒουλγαρόπουλοςΔιονύσιος 

10. Η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, δια του εκδότη της κ. Μιχαλόπουλου.

11. Η οργάνωση Ε.Ο.Ν. κ.α. φορείς και οργανώσεις

Η σεμνή εκδήλωση τελείωσε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.