Μια ισραηλινή εισβολή στη Γάζα θα αντιμετωπίσει έναν εχθρό που έχει δημιουργήσει ένα τρομερό οπλοστάσιο με τη βοήθεια του Ιράν, έχει σκάψει ένα τεράστιο δίκτυο σηράγγων για να αποφεύγει τους επιτιθέμενους και έχει δείξει σε προηγούμενους χερσαίους πολέμους ότι μπορεί να επιφέρει κάθε φορά μεγαλύτερο φόρο αίματος στα ισραηλινά στρατεύματα, σημειώνει σε ανάλυσή του το Reuters για μια πιθανή χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα.

Καθώς το Ισραήλ συγκεντρώνει άρματα μάχης στα σύνορα της Γάζας και αφήνει να εννοηθεί ότι η έναρξη μιας εισβολής είναι θέμα χρόνου, οι στρατηγοί του Ισραήλ θα ανατρέξουν στα διδάγματα από τις χερσαίες επιθέσεις του 2008 και του 2014 που είχαν επίσης στόχο να συντρίψουν την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, δήλωσε μια ισραηλινή πηγή ασφαλείας, καθώς και εμπειρογνώμονες.

Στην ισχυρότερη ένδειξη έως τώρα ότι επίκειται εισβολή, ο στρατός του Ισραήλ είπε σήμερα στους πολίτες της πόλης της Γάζας, που αριθμεί πάνω από 1 εκατ. κατοίκους, να κατευθυνθούν νότια εντός 24 ωρών.

Ωστόσο, η Χαμάς έχει έως τώρα και μετά από κάθε προηγούμενη εισβολή, αναδειχθεί σε πιο σκληρό αντίπαλο. Στις 7 Οκτωβρίου, πραγματοποίησε την πιο καταστροφική της επίδειξη, όταν οι μαχητές της σκότωσαν περισσότερους από 1.300 Ισραηλινούς -οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι- στην πιο θανατηφόρα επίθεση σε ισραηλινό έδαφος από την ίδρυσή της το 1948.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές ως απάντηση έχουν σκοτώσει μέχρι στιγμής περισσότερους από 1.400 ανθρώπους στη Γάζα.

Καμία από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς πρέπει να περιμένει σε έναν χερσαίο πόλεμο. Το Ισραήλ έχει υποσχεθεί μια εκστρατεία που θα ξεπεράσει οτιδήποτε έχει ποτέ ξεκινήσει για να εξαφανίσει τη Χαμάς “από προσώπου γης”, ενώ η Χαμάς έχει δείξει την ικανότητά της να επιβιώνει και να αιφνιδιάζει και θα πολεμήσει σε ένα πυκνό αστικό περιβάλλον, έχοντας στην κατοχή της ισχυρά όπλα.

“Μια χερσαία εισβολή θα είναι σαν μια βουτιά στο άγνωστο από τις κατοχικές δυνάμεις”, δήλωσε στο Reuters ένας αξιωματούχος σε μια από τις παλαιστινιακές μαχητικές παρατάξεις της Γάζας, δίνοντας μόνο το ψευδώνυμό του, Αμπού Αμπντάλα.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα είναι μια γρήγορη ή εύκολη εκστρατεία. Και αυτή τη φορά αντιμετωπίζει το πρόβλημα ότι δεκάδες ισραηλινοί όμηροι που συνελήφθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου θα μπορούσαν τώρα να κρατούνται στο άντρο των τούνελ που τα ισραηλινά στρατεύματα αποκαλούν “Μετρό της Γάζας” και το οποίο οι ισραηλινοί στρατιώτες θα πρέπει να εκκαθαρίσουν για να καταστρέψουν τη Χαμάς.

“Ο σκοπός είναι να ηττηθεί το σύνολο των στρατιωτικών δυνατοτήτων και του στρατιωτικού μηχανισμού της Χαμάς και αυτό θα απαιτήσει μια μακρά επιχείρηση”, δήλωσε στο Reuters ισραηλινή πηγή ασφαλείας.

“Οι περισσότεροι στόχοι, άνθρωποι, εξοπλισμός, υλικοτεχνική υποδομή βρίσκονται υπόγεια και είναι πιθανό οι όμηροι να βρίσκονται υπόγεια”, είπε η πηγή. “Ο σκοπός θα είναι να ισοπεδώσουμε το έδαφος για να μπορέσουμε στη συνέχεια να φτάσουμε στα υπόγεια καταφύγια”.

Στη Γάζα των 2,3 εκατ. κατοίκων, ο κίνδυνος ενός αυξανόμενου αριθμού νεκρών αμάχων θα μπορούσε επίσης να περιπλέξει τα στρατιωτικά σχέδια του Ισραήλ.

Με βάση την εμπειρία του παρελθόντος, οι βόμβες που χρησιμοποιεί το Ισραήλ για τον βομβαρδισμό φυλακίων και τα άρματα μάχης Merkava θα αντιμετωπίσουν σήραγγες με εκρηκτικά, μαχητές που χρησιμοποιούν το υπόγειο δίκτυο για να χτυπήσουν αθόρυβα, καθώς και μια σειρά από όπλα της Χαμάς που περιλαμβάνουν αντιαρματικούς πυραύλους Kornet ρωσικής κατασκευής, τους οποίους το Ισραήλ ανέφερε ότι χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 2010.

Εκατοντάδες χιλιάδες έφεδροι κινητοποιούνται από το Ισραήλ για τη μάχη που ένας πρώην αξιωματούχος της ισραηλινής υπηρεσίας ασφαλείας Shin Bet, σημειώνει πως μπορεί να τους φέρει αντιμέτωπους με 20.000 μαχητές της Χαμάς.

Εκπρόσωποι της Χαμάς αρνήθηκαν να σχολιάσουν στο Reuters οποιεσδήποτε στρατιωτικές επιχειρήσεις ή σχεδιασμό.

Ο Saleh Al-Arouri, αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, δήλωσε στο Al Jazeera ότι πριν η Χαμάς εξαπολύσει την επίθεσή της στο Ισραήλ είχε ένα αμυντικό σχέδιο που ήταν ισχυρότερο από το σχέδιο επίθεσης.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν συζητήσει καμία στρατιωτική λεπτομέρεια. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε: “Οι Ισραηλινοί δεν έχουν ανακοινώσει τίποτα: “Προετοιμαζόμαστε για χερσαία επίθεση” και ο στόχος ήταν να καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό η “τρομοκρατική υποδομή” ώστε να μην αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ.

Οι κάτοικοι λένε ότι οι βομβαρδισμοί έχουν ισοπεδώσει διαδρόμους κατά μήκος των συνόρων που θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για χερσαίες δυνάμεις.

Αλλά ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος “Αμπού Αμπντάλα” δήλωσε ότι οι μαχητές της Γάζας είναι έτοιμοι.

“Τα αεροπλάνα δεν καθορίζουν μια μάχη. Πολλοί μαχητές θα προτιμούσαν να αντιμετωπίσουν άρματα μάχης και δυνάμεις στο έδαφος, οπλισμένοι με τις αναπτυγμένες δυνατότητες που έχουν δημιουργηθεί με τα χρόνια”, είπε.

Από το 2007, όταν η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της Γάζας από την Παλαιστινιακή Αρχή που εδρεύει στη Δυτική Όχθη, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει δύο μεγάλες χερσαίες εισβολές. Κάθε φορά υπέστη υψηλότερο αριθμό νεκρών στρατιωτών – εννέα νεκροί το 2008 και 66 το 2014.

Αυτή τη φορά, η Χαμάς είχε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστεί, χωρίς να κρύβει την υποστήριξη που προέρχεται από το Ιράν, τον περιφερειακό εχθρό του Ισραήλ.

Τα μαθήματα

Πιο πρόσφατα από τις εισβολές στη Γάζα, τα ισραηλινά στρατεύματα ήρθαν σε επαφή με την αυξανόμενη ικανότητα των μαχητών σε μια σύγκρουση στη Δυτική Όχθη τον Ιούνιο. Σε μια επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, οι ισραηλινοί στρατιώτες έπεσαν σε ενέδρα, καθηλώθηκαν και ζητήθηκε η υποστήριξη ελικοπτέρου Apache.

Ένας πρώην ανώτερος ισραηλινός διοικητής, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι αντιπαραθέσεις όπως η Τζενίν εξακολουθούν να προσφέρουν μαθήματα καθώς ο στρατός προετοιμάζεται για μια εισβολή στη Γάζα.

“Θα πρέπει να εξετάσετε τη Γάζα (ως έχουσα) πολύ πιο υψηλές ικανότητες και με πολύ ανεπτυγμένη τεχνολογία παντού”, είπε.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ, η οποία υπό τον πρωθυπουργό Νετανιάχου ήταν μία από τις πιο σκληρές στην ιστορία της, αλλά τώρα περιλαμβάνει και στελέχη της αντιπολίτευσης για την οικοδόμηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, δήλωσε ότι το κοινό πρέπει να προετοιμαστεί για μια μακρά σύγκρουση.

“Ξεκινήσαμε την επίθεση από τον αέρα, αργότερα θα έρθουμε και από το έδαφος”, είχε πει ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ στους στρατιώτες κοντά στον συνοριακό φράχτη την Τρίτη.

Ο Shalom Ben Hanan, πρώην κορυφαίος αξιωματούχος της ισραηλινής υπηρεσίας ασφαλείας Shin Bet και τώρα συνεργάτης στο Διεθνές Ινστιτούτο Αντιτρομοκρατίας του Πανεπιστημίου Reichman του Ισραήλ, δήλωσε ότι μια επίγεια επίθεση είναι ο μόνος τρόπος για να διαλυθεί η Χαμάς.

“Δεν υπάρχει αποστειρωμένος πόλεμος. Θα έχουμε απώλειες”, δήλωσε. “Θα πολεμήσουμε, θα κάνουμε μάχη με πολύ έμπειρους και εκπαιδευμένους μαχητές”. “Πρέπει να είναι μια αποφασιστική νίκη”.Reuters