Περίεργα πράγματα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα με φόντο τους 57 νεκρούς από τη μετωπική (!) σύγκρουση δύο αμαξοστοιχίων στα Τέμπη 13 μήνες.
Η υπόθεση παραμένει ανοιχτή, οι Βρυξέλλες έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τα κονδύλια για τη σύμβαση 717 (χρηματοδοτείται σε ποσοστό 85% από κονδύλια της Ε.Ε.) και στην Ελλάδα:

  1. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης,καταθέτει πρόταση μομφής, ενώ λίγες ημέρες είχε αρνηθεί αντίστοιχο αίτημα από τη Νέα Αριστερά
  2. Η κυβέρνηση (διά στόματος Μάκη Βορίδη) «καταγγέλλει» ότι ο κ. Ανδρουλάκης είναι «εντολοδόχος συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων» φωτογραφίζοντας τα ΜΜΕ του Ευάγγελου Μαρινάκη, ενώ
  3. Ο σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας Το Βήμα, Αντώνης Καρακούσης (σσ. Το Βήμα ανήκει στον όμιλο Μαρινάκη) αποδέχεται ότι η κυβέρνηση επί πέντε χρόνια απόλαυσε «πρωτοφανή υποστήριξη και προβολή» και στην πρώτη κριτική εξεγέρθηκε…

Και μέσα σε αυτό το σκηνικό στην Ολομέλεια της Βουλής είναι σε εξέλιξη η συζήτηση μιας πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, που -όπως προμηνύουν οι εξελίξεις- ελάχιστα μπορεί να προσφέρει στην υπόθεση των Τεμπών. 
Η πρόταση μομφής -που λαμβάνει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση- αποκλείεται να περάσει στη Βουλή. Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει καταφέρει να συσπειρώσει βουλευτές και ψηφοφόρους λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές, και την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση δεν θα μπορεί να καταθέσει άλλη πρόταση δυσπιστίας για τους επόμενους έξι μήνες. 
Από την άλλη πλευρά, ο Νίκος Ανδρουλάκης που βλέπει το κόμμα του να παγιώνεται στη τρίτη θέση (σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις), θα επιχειρήσει να αλλάξει το κλίμα για το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη, επιχειρώντας να αποδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πίσω από τις εξελίξεις.
Όσον αφορά την Κουμουνδούρου, αν και φαινόταν πως είχε «κατοχυρώσει» τη δεύτερη θέση (όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, τουλάχιστον) κατάφερε να εγκλωβιστεί στον… εφησυχασμό της και στα σόου του Στέφανου Κασσελάκη από τη Θήβα. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατάφερε να γίνει ουραγόςστην πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και τα περί «πρόωρων εκλογών με διεθνείς παρατηρητές» μπορούν να αποδοθούν μόνο σε μια προσπάθεια να «καλυφθεί» το γεγονός.

Τι αναφέρει η πρόταση δυσπιστίας

Στην πρόταση, που φέρει την υπογραφή 85 βουλευτών, γίνεται λόγος για «εγκληματική́ και μεθοδευμένη προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης και της δημιουργίας ενός πέπλου προστασίας συγκεκριμένων προσώπων». Στο κείμενο γίνεται αναφορά μεταξύ άλλων και στο πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. «Αυτή η θεσμική και πολιτική παθογένεια έρχεται να προστεθεί στην εδώ και καιρό διαρκή υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, με το εντεινόμενο κύμα της ακρίβειας, την ανοχή στην αισχροκέρδεια και στην εγκατάλειψη των πυλώνων του κοινωνικού κράτους – δημόσια εκπαίδευση και δημόσιο σύστημα υγείας», καταλήγει η πρόταση.

Η ανάρτηση Καρακούση

Σε κάθε περίπτωση, η ανάρτηση του κ. Καρακούση στο «Χ» προκαλεί πλήθος ερωτημάτων για τον ρόλο που έχουν παίζουν τα ΜΜΕ στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. 
«Οι πανομοιότυπες δηλώσεις υπουργών κατά οικονομικών συμφερόντων, που υποτίθεται θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση, προκαλούν τους πάντες. Αχάριστοι και αμετροεπείς, χωρίς αίσθηση του μέτρου. Επι πέντε χρόνια απόλαυσαν πρωτοφανή υποστήριξη και προβολή και στην πρώτη κριτική εξεγέρθηκαν» σχολιάζει ο κ. Καρακούσης τη στιγμή που οι Βρυξέλλες έχουν χτυπήσει καμπανάκια για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα. 

καρακουσης.JPG

www.bankingnews.gr