Θαυμασμός των Τούρκων για την αρχαία ελληνική πόλη «Αλεξάνδρεια κατά Ισσόν» ή Μικρή Αλεξάνδρεια στο επίκεντρο του σεισμού στο Χατάι που δεν έπαθε τίποτα ενώ δίπλα τα σύγχρονα σπίτια των Τούρκων έγιναν ερείπια.

Μεγάλη έκταση έχει πάρει στην Τουρκία το ρεπορτάζ που θέλει την αρχαία ελληνικό πόλη της Ισσού να μένει ανέγγιχτη από τους δύο δολοφονικούς σεισμούς που έπληξαν την περιοχή του Χατάι της Τουρκίας, οπου και βρίσκεται η αρχαιοελληνική πόλη.

Το θέατρο, το υδραγωγείο και οι κίονες στον δρόμο δεν έχουν παθει τίποτα από τους καταστροφικούς σεισμους, την ώρα που λίγο πιο δίπλα, σύγχρονα σπίτια και πολυκατοικίες έχουν γίνει ερείπια.

Πενήντα σπίτια δίπλα από τα αρχαία έχουν καταστραφεί όμως τα αρχαία κτίσματα δεν έχουν πάθει τίποτα παρά χιλιάδες χρόνια που έχουν κατασκευαστεί.

«Ο λόγος είναι ότι τα κτίρια εκείνης της περιόδου χτίστηκαν γερά και όμορφα. Έχοντας μια δομή που συγκρατεί το ίδιο το θεμέλιο κάτω από το έδαφος καθώς και στην επιφάνεια του εδάφους. Αν δεν υπάρχει ρίζα σε ένα δέντρο, θα ανατραπεί», ανέφερε ο Καντίρ Κουρτούλ, αξιωματούχος της περιοχής.

Η αρχαία πόλη της Ισσού ήταν γνωστή για τη Μάχης της Ισσού το 333 π.Χ. μεταξύ του Πέρση ηγεμόνα Δαρείου του 3ου και του Μακεδόνα Μέγα Αλέξανδρου όπου ο Έλληνας ηγεμόνας, με τη νίκη του εδραίωσε την παρουσία του στην περιοχή.